Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ημέρα ραγδαίων εξελίξεων σε πανδημία - οικονομία - χρηματιστήρια

Ημέρα ραγδαίων εξελίξεων σε πανδημία - οικονομία - χρηματιστήρια

Ημέρα ραγδαίων εξελίξεων σε πανδημία - οικονομία - χρηματιστήρια

Ημέρα ραγδαίων εξελίξεων σε πανδημία - οικονομία - χρηματιστήρια


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο αποτέλεσε ‘ακτίδα φωτός’ για τα χρηματιστήρια

Η σημερινή ημέρα ήταν γεμάτη από γεγονότα. Αρνητικά κυρίως, αλλά και κάποια θετικά που μας αφήνουν ελπίδες για το υπόλοιπο 2020. Τα γεγονότα απεικονίστηκαν πλήρως στους χρηματιστηριακούς δείκτες από το πρωί. Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές είχαν πιεστεί ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή ημέρα (Τετάρτη 28/10) εξαιτίας των επικείμενων lockdowns σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν χθες κλειστό (λόγω εθνικής εορτής) αλλά ξεκίνησε σήμερα έντονα καθοδικά υπό το φόβο των επικείμενων υγειονομικών εξελίξεων στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες εξελίξεις, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, αρχίζουν πλέον να αντιμετωπίζονται ως ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου και αστάθειας.

Εκτίναξη του αμερικανικού ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

Στα θετικά της ημέρας, η εκτίναξη του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 33% περίπου στο γ’ τρίμηνο του έτους αποτελεί ένα σημάδι ότι ‘υπάρχει ζωή’ στην παγκόσμια οικονομία. Επίσης, τα προβλήματα που δημιουργεί ο κορωνοϊός και οι φόβοι για νέα μεγάλα lockdowns στα κράτη μέλη της Ε.Ε. φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα την ΕΚΤ που επισπεύδει και την δράση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τις επιμέρους χρηματοδοτήσεις προκειμένου να κρατηθούν όρθιες οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

ΠΤΩΣΗ (-5,08%) ΣΤΟ ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης αλλά και οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν έντονα πτωτικά από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης ενσωματώνοντας τους συσσωρευμένους πωλητές της προηγούμενης ημέρας που ήταν κλειστό. Επίσης, τα επικείμενα τοπικά lockdowns αναζωπυρώνουν φόβους για νέο (2ο) καθολικό lockdown το οποίο θα επιφέρει διψήφια πλέον ύφεση για την ελληνική οικονομία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο τον νέο εγκλεισμό. Το γεγονός ότι οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν θετικά και συμπαρέσυραν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ελάχιστα επηρέασε (προς το τέλος) το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά -5,08% κλείνοντας στις 564,93 μονάδες και με αυξημένες συναλλαγές στα 82 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 12 διαμορφώθηκαν ανοδικά και οι 98 πτωτικά. Μία καθαρά πτωτική ημέρα.

Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησαν κατά -5,32% ενώ οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησαν κατά -3,12%. Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη υποχώρηση ήταν οι Τηλεπικοινωνίες -8,27%, Εμπόριο -6,34%, Ταξίδια-Αναψυχή -6,08%. Στον αντίποδα, οι αγοραστές που βγήκαν προς το τέλος της συνεδρίασης ευνόησαν τους κλάδους των Πρώτων Υλών και της Υγείας.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης