Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ημέρες πτώσης στα χρηματιστήρια. Αδύναμη η ελληνική αγορά

Ημέρες πτώσης στα χρηματιστήρια. Αδύναμη η ελληνική αγορά


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ακόμη μία βαριά ημέρα πάνω από τις χρηματιστηριακές αγορές. Ο covid 19 έχει δημιουργήσει πολλαπλές ανησυχίες. Πρώτον σε υγειονομικό επίπεδο, με την εξάπλωση σε όλον τον κόσμο και δεύτερον με τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει. Όπως γράψαμε και χθες, οι τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και τεχνικά έδειχναν ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών από το προηγούμενο ράλι (5μηνων). Κατά τη σημερινή ημέρα, οι περισσότερες αγορές στην Ευρώπη είναι πτωτικές ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο αν και στην αρχή της συνεδρίασης έδειχνε ότι θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα της Δευτέρας, εντέλει ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ενδιαφέρουσα περίπτωση η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία πιέστηκε τη Δευτέρα (βρέθηκε κοντά στο απόλυτο limit down), σήμερα αντέδρασε ανοδικά στην αρχή, χωρίς όμως δύναμη, με αποτέλεσμα να κλείσει με οριακή θετική μεταβολή. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 595,16 μονάδες με υποχώρηση -0,14%. Η αξία συναλλαγών υποχώρησε και πάλι στα 40 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 46 έκλεισαν ανοδικά και οι 44 πτωτικά. Οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατέγραψαν καλύτερη κίνηση απ' ότι οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap).

Στους επιμέρους κλάδους, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Τηλεπικοινωνίες (2,39%) με την μετοχή του ΟΤΕ να συγκρατεί την πτώση ολόκληρου του Γενικού Δείκτη, οι Πρώτες Ύλες (2,82%), Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες (2,29%), Τεχνολογία (1,73%). Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχή (-4,15%), Τροφίμων-Ποτών (-3,83%), Πετρελαίου (Διυλιστήρια ) (-1,67%).

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Πολλοί ρωτούν εάν τα παρόντα επίπεδα τιμών είναι χαμηλά για να τοποθετηθούν. Η απάντηση είναι ότι τα ΠΑΝΤΑ εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Εάν πάμε πάλι σε ένα πανευρωπαϊκό lockdown όπως την άνοιξη, τότε ίσως αυτά τα επίπεδα τιμών να είναι υψηλά. Αν όμως καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στους κινδύνου της πανδημίας και επιστρέψουμε το 2021 σε όρους 'κανονικότητας' , τότε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι χαμηλά και σίγουρα θα δώσουν καλά και πολλά κέρδη σε όσους τοποθετηθούν. Αν μου πείτε πως θα εξελιχθεί η πανδημία, θα σας πω και εγώ εάν αξίζει ή όχι να αγοράσετε.

Επίσης, στις παρούσες συνθήκες, δεν αγοράζουμε το σύνολο της αγοράς. Βλέπουμε ποιες μετοχές έχουν δείξει αντοχές και ποιες εταιρείες θα τερματίσουν με δύναμη στο τέλος της χρήσης. Υπάρχουν μετοχές που έχουν δείξει αντοχή ακόμη και στις δύσκολες συγκυρίες.  

Αν θέλετε μία επιλογή ήπιου ρίσκου, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον χρηματιστή σας να σας προτείνει ένα 'καλάθι' 5 μετοχών και να διατηρήσετε ταυτόχρονα και αυξημένη ρευστότητα, η οποία θα διοχετεύεται σταδιακά στην χρηματιστηριακή αγορά, πάντα ανάλογα με τις συνθήκες.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης