Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πιέσεις στο εξωτερικό, ρευστοποιήσεις στην Ελλάδα

26 Οκτώβριου 2020 Σχόλια
Πιέσεις στο εξωτερικό, ρευστοποιήσεις στην Ελλάδα
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά


Μεγάλες υποχωρήσεις στις τραπεζικές μετοχές λόγω επικείμενων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Κακό το κλίμα στις διεθνείς αγορές λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας και των οικονομικών μεγεθών, άκρως αρνητικό και στην Ελλάδα λόγω -επίσης- της πανδημίας και της ύφεσης που μοιάζει να σταθεροποιείται μεταξύ 9-10% για το 2020. Δεν περιμέναμε βέβαια να φτάσουμε στα τέλη Οκτωβρίου για να δούμε ότι θα είναι μία κακή χρονιά το 2020, αλλά όσο μεταβάλλονται τα υγειονομικά στοιχεία τόσο επιδεινώνεται το κλίμα στην οικονομία. Η αύξηση του ελλείμματος πάνω από 7 δισ. Ευρώ (2,5 δισ. Ευρώ ήταν μόνο στο β' τρίμηνο) και του ελληνικού χρέους αποτελούν αρνητικοί παράμετροι για το χρηματιστήριο.

'Αρμαγεδδώνας' για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Το καινούργιο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κάποιας μορφής ανακεφαλαιοποίησης. Την αρχή φαίνεται ότι κάνει η Τράπεζα Πειραιώς που προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενώ και η ΕΤΕ έχει προγραμματισμένη την πώληση της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής. Γενικότερα το κλίμα στον τραπεζικό κλάδο φαίνεται ανησυχητικό -και πάλι- λόγω της ύφεσης που αυξάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να αναλύσουν τις επιπτώσεις του νέου πτωχευτικού νόμου επί των τραπεζικών ισολογισμών.

Ο επενδυτικός προβληματισμός για τον τραπεζικό κλάδο απεικονίστηκε απόλυτα κατά την σημερινή συνεδρίαση. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διολίσθησε κοντά στο απόλυτο limit down (-28% λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης) ενώ μεγάλες πτώσεις είχαν και οι υπόλοιπες μετοχές. Πολλοί αναλυτές κάνουν 'ασκήσεις επί χάρτου' για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, εάν και εφόσον συνεχιστούν τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία (και κατ' επέκταση στην ελληνική).

Κάτω από τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, επικράτησε το αρνητικό σενάριο απ' αυτά που αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Γενικός Δείκτης έσπασε βίαια τα επίπεδα των 605 μονάδων και βρέθηκε κάτω από τις 600 μονάδες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προς το τέλος της συνεδρίασης, η εμφάνιση αγοραστών σε ορισμένα blue chips, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 600 μονάδες. Αυτά βέβαια προσώρας , γιατί ουδείς γνωρίζει εάν το κλίμα επιδεινωθεί στο επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου. Πάντως, η κατάσταση στην αγορά επιδεινώθηκε και από το γεγονός ότι οδεύουμε στο τέλος του μήνα και στις τελευταίες συνεδριάσεις πάντα εμφανίζονται πωλητές που σπεύδουν να κατοχυρώσουν τις υπεραξίες που έχουν δημιουργηθεί.

Πλέον, οι επενδυτές βρίσκονται μπροστά σε νέα επίπεδα τιμών που προσομοιάζουν σ' αυτά της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου 2020. Εναπόκειται στο δικό τους επίπεδο ανάληψης επενδυτικού κινδύνου εάν θα αγοράσουν ορισμένες υπερπουλημένες μετοχές ή εάν θα περιμένουν τα χειρότερα και θα διατηρήσουν ρευστότητα.

Για την ιστορία της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 595,97 μονάδες με μεταβολή (-2,67%). Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 15 έκλεισαν ανοδικά και οι 78 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-8,32%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-3,5%), Πρώτων Υλών (-3,24%) και διασώθηκε (θετική μεταβολή) ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών με την άνοδο της μετοχής του ΟΤΕ.

Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου

Όπως γράψαμε, οι τελευταίες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το ελληνικό χρηματιστήριο. Αν ο Γεν. Δείκτης υποχωρήσει κάτω από τις 580 μονάδες τότε θα πλησιάσουμε στα χαμηλά 5ετίας.
 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης