Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα καθορίσουν το χρηματιστηριακό μέλλον

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα καθορίσουν το χρηματιστηριακό μέλλον

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα καθορίσουν το χρηματιστηριακό μέλλον

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα καθορίσουν το χρηματιστηριακό μέλλον


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η τηλεοπτική μονομαχία Τραμπ - Μπάιντεν δέσποσε κατά τη σημερινή ημέρα, τελευταία ημέρα μίας δύσκολης εβδομάδας για τις διεθνείς αγορές. Οι ξένοι αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην αμερικανική Προεδρία ενδεχομένως θα αλλάξουν την κακή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου. Επίσης και σε υγειονομικό επίπεδο, θεωρούν ότι μία αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και των δεινών αυτής.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά από το πρωί της Παρασκευής είτε προδικάζοντας εξελίξεις στη πολιτική μονομαχία στις ΗΠΑ είτε θεωρώντας ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα τα καταφέρουν καλύτερα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη σημερινή (τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας) τα ισχυρά χρηματιστήρια σε Ε.Ε και η Βρετανία κινήθηκαν έντονα ανοδικά και με αυξημένους όγκους συναλλαγών, καλύπτοντας μέρος από τις εβδομαδιαίες απώλειες που είχαν καταγράψει.

Στην ελληνική οικονομία, όλοι περιμένουμε να αποδώσουν τα νέα μέτρα περιορισμού. Ο αντίκτυπος για την ελληνική οικονομία από τον Νοέμβριο θα είναι άγνωστος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας των εκπτώσεων και ο Δεκέμβριος ο μήνας των (πολλών) ονομαστικών εορτών και των Χριστουγέννων. Η κατανάλωση θα πρέπει να είναι αυξημένη προκειμένου να συντηρηθεί η εμπορική δραστηριότητα και να πάρει την σκυτάλη η νέα χρονιά. Αν η κατανάλωση Νοέμβριο και Δεκέμβριο υποχωρήσει περαιτέρω, τότε το 2021 δεν θα μας επιφυλάξει θετικές εκπλήξεις.  

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης αφού άγγιξε την Πέμπτη τα επίπεδα Μαΐου 2020 (δηλαδή πέριξ των 610 μονάδων) κινήθηκε σήμερα ανοδικά και προσπαθεί να επιστρέψει στις στηρίξεις των 615-617 μονάδων. Αυτό κατ’ ανάγκη δεν σημαίνει αισιοδοξία αλλά τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε στις 612,32 μονάδες και η αξία συναλλαγών στα 33,7 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 58 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισε η άνοδος των Τροφίμων-Ποτών (1,89%), Τηλεπικοινωνιών (1,79%) και Βιομηχανικών Προϊόντων-Υπηρεσιών (1,5%). Οι τράπεζες αυξήθηκαν κατά 0,42%. Στους πτωτικούς κλάδους, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (-2,22%) και Εμπόριο (-1,37%).

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης