Ο Covid-19 βλάπτει και τα χρηματιστήρια - Στα επίπεδα Απριλίου 2020 ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

22 Οκτώβριος 2020
Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου


Η επιδείνωση των υγειονομικών συνθηκών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη καθώς και η αύξηση των μέτρων κατά της πανδημίας που θα έχουν και οικονομικές επιπτώσεις ήταν οι βασικοί λόγοι για την διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης πιέστηκε και μάλιστα έντονα κατά τη σημερινή συνεδρίαση καθώς οι πωλητές ήταν αυξημένοι σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ταυτόχρονα, οι εκθέσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για την διόγκωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους στο β' τρίμηνο του έτους καθώς και οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσαν ένα ακόμη παράγοντα ανησυχίας για το ελληνικό χρηματιστήριο.*

Στο αντίποδα βέβαια υπάρχουν οι δύο επιτυχημένες εκδόσεις χρέους. Η επανέκδοση (άνοιξε ξανά) του 15ετούς ομολόγου χθες που έχει με πολύ μεγάλη επιτυχία (υπερκαλύφθηκε η έκδοση κατά 8 φορές περίπου) και η έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου από τον ΟΠΑΠ (θα καλυφθεί ικανοποιητικά και αυτή μέχρι αύριο που κλείνει το βιβλίο προσφορών), δείχνει ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και ρευστότητα που αναζητεί τη βέλτιστη σχέση ρίσκου/απόδοσης.

Τέλος, δεν πρέπει οι επενδυτές να παραλείψουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους για την Ελλάδα και την ελληνοτουρκική κρίση καθώς και τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο που θα δείξουν πως θα πορευτεί η δυναμικότερη οικονομία του κόσμου για τα επόμενα χρόνια. Αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις χρηματιστηριακές αγορές είναι να υπάρξει κάποιο νέο ενισχυμένο πακέτο χρηματοδότησης της αμερικανικής οικονομίας που πλήττεται και αυτή από την ύφεση που προκαλεί η εξάπλωση του covid-19.

Νέο χαμηλό 5μηνου για τον Γενικό Δείκτη

Σε νέα χαμηλά επίπεδα για το εξάμηνο (Μαϊου-Οκτωβρίου) υποχώρησε χθες ο Γενικός Δείκτης. Διαμορφώθηκε στις 608,90 μονάδες με υποχώρηση κατά (-1,79%). Αυξημένος ήταν ο τζίρος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στα 47 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 15 έκλεισαν ανοδικά και οι 74 πτωτικά. Από τους κλάδους διασώθηκε (με μηδενική μεταβολή) ο κλάδος υγείας ενώ τις μεγαλύτερες πτώσεις κατέγραψαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-5,26%), Τηλεπικοινωνιών (-3,7%), Τραπεζών (-3,51%), Εμπορίου (-2,87%).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έσπασε τη στήριξη πέριξ των 617 μονάδων και τώρα η επόμενη στήριξη είναι στα επίπεδα των 605 μονάδων και μετά στις 580 μονάδες.

Αν οι υγειονομικές εξελίξεις ή οι γεωπολιτικές εξελίξεις επιδεινωθούν τότε ίσως δούμε στο επόμενο διάστημα σταδιακή προσέγγιση των ανωτέρω επιπέδων. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αγορές περιμένουν πολλά από την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και εάν υπάρχει νέο πακέτο χρηματοδότησης.
 

__________________
*Βλέπε επίσης σχετική ανάρτηση του κόμβου:
Κατά 2,35 δισ. ευρώ αυξήθηκε το πρωτογενές έλλειμμα κατά τη διάρκεια του lockdown