Κατά 2,35 δισ. ευρώ αυξήθηκε το πρωτογενές έλλειμμα κατά τη διάρκεια του lockdown

Οικονομικές Ειδήσεις

22 Οκτώβριος 2020
Taxheaven.gr


Κατά 2,35 δισ. Ευρώ αυξήθηκε το πρωτογενές έλλειμα κατά τη διάρκεια του lockdown

Tου Nίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Στα 4,78 δισ. Ευρώ εκτοξεύθηκε το πρωτογενές έλλειμμα στην Ελλάδα στο τέλος του β' τριμήνου αυξημένο κατά 2,35 δισ. Ευρώ στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο lockdown της περιόδου (Μαρτίου-Απριλίου) και στην ύφεση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο β' τρίμηνο του έτους λόγω της εξάπλωσης του covid-19. Η αύξηση του ελλείμματος αποδίδεται στην μεγάλη αύξηση των επιδοτήσεων στο β' τρίμηνο (διαμορφώθηκαν στα 2,019 δισ. Ευρώ από μόλις 378 εκατ. Ευρώ το α' τρίμηνο 2020) που έδωσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες από το lockdown.

Τα συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 18,269 δισ. Ευρώ και οι δαπάνες στα 23,049 δισ. Ευρώ.

Το χρέος διαμορφώθηκε στα 333,739 δισ. Ευρώ και το βραχυπρόθεσμο χρέος (κυρίως από τόκους ομολόγων) ανέρχονταν στο τέλος εξαμήνου (β' τριμήνου 2020) στα 52,089 δισ. Ευρώ. Εάν το χρέος διατηρηθεί στα επίπεδα των 350 δισ. Ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο και το ΑΕΠ υποχωρήσει (λόγω ύφεσης) στα 170 δισ. Ευρώ, η σχέση Χρέους/ΑΕΠ θα αγγίξει το 205% μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου και πως αυτή θα επηρεάσει την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, στους δημόσιους λογαριασμούς στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα αναδρομικά συντάξεων τα οποία θα αρχίσει να πληρώνει η Κυβέρνηση και θα επιβαρύνουν το έλλειμμα.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΙΟΒΕ

Ισχυρή ύφεση το 2020 στην Ελλάδα προβλέπει η σημερινή (22/10) έκθεση του ΙΟΒΕ, λόγω των πρωτοφανών επιδράσεων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Οι έντονες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη διεθνή τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, καθώς και του lockdown την άνοιξη στην επιχειρηματικότητα, ιδίως αυτή της παροχής τελικών υπηρεσιών, την απασχόληση και τις επενδύσεις, είναι οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας το τρέχον έτος. Ανασχετικά στην πτώση του ΑΕΠ επενεργούν οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, με ισχυρό όμως αντίκτυπο στο δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπό το βασικό σενάριο εξελίξεων, στο οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα εγχωρίως θα κυμαίνονται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα στο υπόλοιπο του 2020 και το 2021, η ιδιωτική κατανάλωση θα εξασθενήσει φέτος κατά περίπου 6,5%. Αντιθέτως η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί ήπια, κατά 2-3%. Ιδιαίτερα ισχυρή εξασθένιση εξαγωγών, -23 έως -25%, από πτώση κυρίως των εξαγωγών υπηρεσιών (-42 έως -45%), η οποία θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις λιγότερες εισαγωγές (-15 έως -17%). Συρρίκνωση επενδύσεων 6-7%. Υπό αυτές τις τάσεις το ΑΕΠ θα υποχωρήσει το 2020 με μέσο ρυθμό στην περιοχή του 8,0.