Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γ. Βρούτσης: Ο σημαντικός ρόλος και η κοινωνική συμβολή του ΤΕΒΑ με τα 331 εκατ. ευρώ κατά της φτώχειας και το

Γ. Βρούτσης: Ο σημαντικός ρόλος και η κοινωνική συμβολή του ΤΕΒΑ με τα 331 εκατ. ευρώ κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Γ. Βρούτσης: Ο σημαντικός ρόλος και η κοινωνική συμβολή του ΤΕΒΑ με τα 331 εκατ. ευρώ κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Γ. Βρούτσης: Ο σημαντικός ρόλος και η κοινωνική συμβολή του ΤΕΒΑ με τα 331 εκατ. ευρώ κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δελτίο Τύπου


Αθήνα, 21-10-2020

Γ. Βρούτσης: Ο σημαντικός ρόλος και η κοινωνική συμβολή του ΤΕΒΑ με τα 331 εκατ. ευρώ κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού


Πραγματοποιήθηκε σήμερα 21/10/2020, επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση στα γραφεία του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο  είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο  άμεσα από τον Υπουργό κ. Βρούτση και έχει ως αποστολή να υποστηρίζει σε επιστημονικό και διαχειριστικό επίπεδο τις δράσεις και τις πολιτικές του στα θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας.    

Ο Υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Πρόεδρο του ΕΙΕΑΔ, Αριστοτέλη Βαβουγυιό, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων του Ε.Ι.Ε.Α.Δ για την πορεία των έργων που υλοποιεί το Εθνικό Ινστιτούτο κατά την τρέχουσα περίοδο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο έργο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) του οποίου το ΕΙΕΑΔ έχει την διαχειριστική ευθύνη.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το ΤΕΒΑ, του οποίου σημειωτέον η διαχείριση ανατέθηκε στο ΕΙΕΑΔ το 2014 επί της προηγούμενης θητείας του κ. Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας, υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση  τόσο για τις άμεσες παρεμβάσεις που γίνονται σε σχέση με την πανδημική κρίση (διανομές τροφίμων κατ’ οίκον, τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας), όσο και για την πορεία του προγράμματος πανελλαδικά, όπου 250.000 οικογένειες που αριθμούν συνολικά 400.000 ωφελούμενους (άτομα ακραίας φτώχειας) λαμβάνουν ποιοτική επισιτιστική βοήθεια.  

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το ΤΕΒΑ μέσω των 57 Κοινωνικών Συμπράξεων (Δήμων / Περιφερειών) και 600 εταίρων, λειτουργεί 600 σημεία διανομής για 80 διαφορετικά είδη τροφίμων   και 30 είδη βασικής υλικής συνδρομής σε όλη τη χώρα. Πραγματοποιεί 25 διανομές μηνιαίως ανεξαρτήτως περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 (διανομές κατ’ οίκον, κατόπιν ραντεβού, drive through κλπ). Οικονομικά έχει προκηρυχθεί το 90% του συνολικού του προϋπολογισμού (330,5 εκατ. ευρώ), το 70% έχει συμβασιοποιηθεί και μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει απορροφηθεί και αποπληρωθεί από την Ε.Ε. το 100% δαπανών του. Συνολικά από το 2016, έχουν διανεμηθεί 45,5 τόνοι τροφίμων, εκ των οποίων το 40% αφορά τους τελευταίους 15 μήνες.

Ταυτόχρονα, το ΤΕΒΑ υλοποιεί και μια σειρά από συνοδευτικά μέτρα για τους ωφελούμενους (κοινωνικά φροντιστήρια, συμβουλευτική, αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση παιδιών)

Ο Υπουργός από την πλευρά του, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση των παρεμβάσεων και της απορροφητικότητας των πόρων του ΤΕΒΑ, να υπάρξει με ευελιξία και διαφάνεια άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των ωφελούμενων, ώστε το κάθε ευρώ που διαθέτει  το Πρόγραμμα να φθάσει στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας. Σημείωσε επίσης την αναγκαιότητα να υπάρξει συνέργεια μεταξύ ΤΕΒΑ και Μηχανισμού Διάγνωσης, ώστε να εντοπιστούν οι νέες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημική κρίση στα πεδία της αγοράς εργασίας, της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε να  σχεδιαστούν οι περαιτέρω πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας.  

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΙΕΑΔ, ευχαριστώντας τον Υπουργό για τη σημερινή επίσκεψη εργασίας, διαβεβαίωσε ότι το ΕΙΕΑΔ με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνεται καθημερινά στο ρόλο και την αποστολή του, ώστε το έργο και οι δράσεις του να έχουν πραγματικά οφέλη στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, ιδίως μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της πανδημικής κρίσης.

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΕΙΕΑΔ-ΤΕΒΑ

Σήμερα είχα την τιμή να επισκεφτώ το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (EIEAΔ), έναν πολύ σημαντικό και κρίσιμο οργανισμό που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
Είχα την χαρά να ενημερωθώ από τα στελέχη του για τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και το ποικίλο υποστηρικτικό έργο του.
Να συζητήσω μαζί τους και με τον Πρόεδρό του Άρη Βαβουγιό τα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις που διαμορφώνονται.  
Επιπλέον, σήμερα μας δόθηκε μία εξαιρετική ευκαιρία να εστιάσουμε στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), στο πολύτιμο ρόλο και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία.
Ένα Κοινωνικό Ταμείο με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο το οποίο επιτρέψτε μου να πω ότι σχεδιάστηκε και συγκροτήθηκε επί της δικής μου θητείας στο Υπουργείο Εργασίας το 2014.
Μία πολύ σωστή, χρήσιμη και εποικοδομητική, όπως αποδείχθηκε απόφαση, καθώς δημιουργήθηκε ένας νέος νευραλγικός βραχίονας του κράτους που λειτούργησε με τις δεκάδες υποστηρικτές κοινωνικές δράσεις του υπέρ των απόρων και αδύναμων συμπολιτών μας, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και ξεκλειδώνοντας κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ.
Αναμφίβολα, τα 6 χρόνια, κατά τα οποία λειτουργεί συνεχόμενα και αποτελεσματικά το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, αποτελούν αδιάψευστο τεκμήριο της αξιοπιστίας και υπεύθυνης προσφοράς του προς την κοινωνία.
Σήμερα το ΤΕΒΑ έχει αναδειχθεί μαζί με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το αποτελεσματικότερο εργαλείο στην ανακούφιση της φτώχειας συμβάλλοντας σημαντικά στην κοινωνική ενσωμάτωση των απόρων, κυρίως παιδιών, ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων, μέσω των παρεχόμενων συνοδευτικών μέτρων.
Εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα μέσω των 57 Κοινωνικών Συμπράξεων (Δήμων και Περιφερειών), οι οποίες ως τοπικές κοινωνίες και σε άμεση επαφή με τους ωφελούμενους, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των δράσεων.
Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ απλώνεται σε όλη την Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ Ι).
Η εφαρμογή του Προγράμματος ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2023. Το πρόγραμμα προέβλεπε την διαχείριση 330 εκατ. € για την περίοδο 2014-2020, ενώ τώρα γίνονται νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσού βοήθειας, πάνω από 400 εκατ. €.
Το ΤΕΒΑ, τα στελέχη του μαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που το εποπτεύουν, επιτελούν σημαντικό έργο σε όλη την ελληνική επικράτεια, για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Αποτελεί ένα πετυχημένο υπόδειγμα στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι- Περιφέρειες), το αποτέλεσμα της οποίας προσφέρει πανελλαδική κάλυψη απέναντι στη φτώχεια, την ανέχεια και την εγκατάλειψη.
Ο αριθμός των ωφελουμένων κάθε μήνα ξεπερνάει τους 400,000 ενώ ο συνολικός αριθμός ωφελουμένων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Ταμείου ξεπερνάει το 1.000.000.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων είναι παράλληλα δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο, επίσης δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας επί κυβέρνησης Σαμαρά και δικής μου θητείας και που πρόσφατα, επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, κατοχυρώθηκε συνταγματικά.
Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του ΤΕΒΑ είναι και η ποιότητα των υπηρεσιών του. Καθώς, το ελληνικό πρόγραμμα είναι το μοναδικό στη Ευρώπη, το οποίο προμηθεύει τους δικαιούχους και με νωπά προϊόντα.
Άλλωστε γι’ αυτό έχουμε διακριθεί πανευρωπαϊκά καθώς θεωρείται ένα δύσκολο εγχείρημα που επιβεβαιώνει τον επαγγελματισμό και την άριστη οργάνωση, με την οποία γίνεται όλη η διαδικασία διανομής των προϊόντων στους συμπολίτες μας.
Διότι το κοινωνικό πρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην παροχή βοήθειας  αλλά και στην ποιότητα της παρεχόμενης βοήθειας, για την οποία το ΤΕΒΑ όχι μόνο έχει βραβευτεί αλλά ως ευρωπαϊκό υπόδειγμα άριστης πρακτικής, τού έχει ζητηθεί να παράσχει τεχνογνωσία σε άλλους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Συγχαρητήρια στα στελέχη, τους υπαλλήλους του ΕΙΕΑΔ κ του ΤΕΒΑ καθώς και σε όλους τους συντελεστές αυτής της οργανωμένης και συγκροτημένης προσπάθειας που συμβάλει τόσο σημαντικά στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Γι’ αυτό, το ΕΙΕΑΔ και το ΤΕΒΑ θα συνεχίσουν και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, να αποτελούν για το Υπουργείο Εργασίας, την αιχμή του δόρατος των κρίσιμων κοινωνικών πολιτικών μας για την στήριξη των αδυνάτων.


Το ΤΕΒΑ, ο ρόλος του, η κοινωνική συμβολή του κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Τρόφιμα, Βασικά Υλικά Συνδρομής, Δράσεις Κοινωνικής Ενσωμάτωσης.


1. Ποια είναι η αποστολή του ΕΙΕΑΔ και πως συνδέεται με το ΤΕΒΑ;

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), έχει τις εξής αρμοδιότητες:
- Έρευνες και μελέτες για την αγορά εργασίας και την κοινωνική πολιτική
- Διάγνωση αναγκών της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής πολιτικής
- Διάγνωση επιχειρηματικών κινδύνων για την προστασία της εργασίας από την επαπειλούμενη ανεργία
- Διαχείριση και υλοποίηση προγραμμάτων αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής.

Ουσιαστικά, ο ρόλος εντοπίζεται στους δύο βασικούς άξονες: της Αγοράς Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής.

Με το άρθρο 45 του Ν. 4314/2014 (ΦΕΚ 265/Α΄) ο φορέας Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), Nομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει οριστεί Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ ΕΒΥΣ). Ο ορισμός έγινε επί θητείας του Γ. Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας το 2014.

2. Τι ρόλο παίζει το ΤΕΒΑ σήμερα  στα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης;

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους – ΤΕΒΑ (FEAD) διανέμει τρόφιμα και είδη βασικής υλικής συνδρομής. Επιπλέον, στηρίζει Συνοδευτικά Μέτρα, τα οποία αποτελούν δράσεις που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των Ωφελουμένων του.

Συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για την ανακούφιση των χειρότερων μορφών φτώχειας, προάγει την κοινωνική συνοχή, ενισχύει την κοινωνική ενσωμάτωση, συνεισφέροντας ουσιαστικά στον στόχο της εξάλειψης της φτώχειας.
Βασικό αποτέλεσμα του έργου του ΤΕΒΑ είναι η μείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και η πρόσβασή τους σε ασφαλή τρόφιμα και βασικά υλικά καθημερινότητας.

Ειδικά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, το ΤΕΒΑ λειτουργεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας προς τις πλέον ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην περίοδο της καραντίνας οι υπηρεσίες του ΤΕΒΑ συνέχισαν κανονικά το έργο τους, χωρίς καθυστερήσεις και ενσωματώνοντας νέες υπηρεσίες (πχ sms ειδοποίησης προς δικαιούχους, διανομή κατ’ οίκον, κλπ), πάντα σε συνεργασία με τις 57 κοινωνικές συμπράξεις.  

3. Πως επιλέγονται οι ωφελουμένοι του ΤΕΒΑ;

Με συνέργεια των Ταμείων ΕΚΤ και ΤΕΒΑ, διασυνδέθηκαν οι δικαιούχοι του ΕΕΕ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) με τους ωφελούμενους ΤΕΒΑ. Πιο συγκεκριμένα, ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ καθίστανται, εφόσον το επιλέγουν, οι δικαιούχοι του ΕΕΕ (ΦΕΚ Β’ 1474/28.04.2017 και ΦΕΚ Β’ 4750/29.12.2017).
Σημειώνεται, πως το 90% των δικαιούχων ΕΕΕ, επιλέγουν να είναι και ωφελουμένοι του ΤΕΒΑ.  

4. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του;
Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I), το οποίο εγκρίθηκε με την Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) C(2014) 9803 final της 15ης Δεκεμβρίου 2014 και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας.
Συνολικός Προϋπολογισμός Επιχειρησιακού Προγράμματος: 330.555.921 ευρώ, για την περίοδο 2014-2020.

5. Από το Υπουργείο Εργασίας, στο ΤΕΒΑ και από εκεί στους ωφελουμένους. Ποια είναι η διαδρομή;

Με το άρθρο 45 του Ν. 4314/2014 (ΦΕΚ 265/Α΄)  ο φορέας Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), Nομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει οριστεί Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ ΕΒΥΣ).
Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω: Μίας (1) Πράξης Κεντρικών Προμηθειών και 114 Πράξεων Αποκεντρωμένων Προμηθειών (57 Πράξεις 2015-2016 και 57 Πράξεις 2018-2019.
Oι Κοινωνικές Συμπράξεις είναι άτυπες ενώσεις νομικών προσώπων, με Επικεφαλής Εταίρους Περιφέρειες ή Δήμους, οι οποίοι και αποτελούν τους Δικαιούχους του Προγράμματος, και απλούς Εταίρους Περιφέρειες, Δήμους και άλλα πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που δραστηριοποιούνται στα όρια μιας συγκεκριμένης Περιφερειακής Ενότητας προς τον σκοπό της υλοποίησης του προγράμματος.
Σε ολόκληρη την Ελλάδα δραστηριοποιούνται 57 Κοινωνικές Συμπράξεις, που απαρτίζονται από περίπου 600 Εταίρους.

6. Ποια δράση του ΤΕΒΑ θεωρείται σημαντική και γιατί;

Οι διανομές στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων, βασικών για την προώθηση υγιεινής διατροφής, από όλες τις βασικές διατροφικές ομάδες. Η Ελλάδα είναι το μοναδικό Κράτος Μέλος που διανέμει φρέσκα νωπά προϊόντα και έχει διακριθεί σε επίπεδο «Καλής Πρακτικής» για αυτό.
Γενικά, κάθε χρόνο διανέμονται περίπου 80 είδη τροφίμων και 30 είδη Βασικής Υλικής Συνδρομής.
Άρα είναι ο συνδυασμός νωπά προϊόντα- σεβασμός στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες- έμφαση στην υγιεινή διατροφή τους, που κάνει τις ελληνικές υπηρεσίες του ΤΕΒΑ να ξεχωρίζουν από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

7. Σε ποιες περιοχές έχει δραστηριοποιηθεί και με ποιες δράσεις;


Σε ολόκληρη την Ελλάδα δραστηριοποιούνται 57 Κοινωνικές Συμπράξεις, που απαρτίζονται από περίπου 600 Εταίρους. Οι Κοινωνικές Συμπράξεις είναι άτυπες ενώσεις νομικών προσώπων, με Επικεφαλής Εταίρους Περιφέρειες ή Δήμους, οι οποίοι και αποτελούν τους Δικαιούχους του Προγράμματος, και απλούς Εταίρους Περιφέρειες, Δήμους και άλλα πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που δραστηριοποιούνται στα όρια μιας συγκεκριμένης Περιφερειακής Ενότητας προς τον σκοπό της υλοποίησης του προγράμματος.
Λειτουργούν περίπου 660 σημεία διανομής σε όλη την Ελλάδα.
Η διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ γίνεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας από τις Κοινωνικές Συμπράξεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

8. Το ΤΕΒΑ είναι μόνο τρόφιμα;

Το ΤΕΒΑ δεν είναι μόνο διανομή τροφίμων και βασικών υλικών συνδρομής. Σημαντικά είναι και τα συνοδευτικά μέτρα που υλοποιεί.
Δηλαδή, δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης, όπως (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):
κοινωνική ένταξη ΑμΕΑ, διατροφικές συμβουλές, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού, αθλητικές δραστηριότητες, κοινωνικά φροντιστήρια, δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους κ.λπ..

9. Από πού χρηματοδοτείται και ποιος ελέγχει την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του;

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 85 % από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο FEAD) και κατά 15% από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η υλοποίηση ελέγχεται διαβαθμισμένα από το ΕΙΕΑΔ–Διαχειριστική Αρχή, την Αρχή Πιστοποίησης, την ΕΔΕΛ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

10. Πόσους συμπολίτες μας και ειδικότερα ποιες κατηγορίες έχουν βοηθήσει οι δράσεις του ΤΕΒΑ;

Στο ΤΕΒΑ εγγράφονται κατά μέσο όρο 400.000 ωφελούμενοι κάθε μήνα. Από την αρχή του προγράμματος το 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν ωφεληθεί συνολικά παραπάνω από 1εκ. (1.076.133) συμπολίτες μας.
Επιλέξιμοι ωφελούμενοι είναι όλοι οι Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που επιλέγουν να είναι και Ωφελούμενοι ΤΕΒΑ, χωρίς καμία διάκριση φύλου, φυλής, εθνότητας, ηλικίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, γενετήσιου προσανατολισμού κ.λπ.
Πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 25 διανομές κάθε μήνα σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.000 διανομές σε όλη την Ελλάδα.
Οι διανομές συνεχίστηκαν απρόσκοπτα και κατά το διάστημα του περιορισμού μετακίνησης λόγω COVID – 19, με κατ’ οίκον διανομές.

11. Πως διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει το ΤΕΒΑ;

A. Τα προϊόντα πρέπει να πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές της εκάστοτε διακήρυξης προμήθειάς τους. Η  Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή [Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων  – Δ/νση Έρευνας Αγοράς & Τεχνικών Προδιαγραφών – Τμήμα Ελέγχου Τεχνικών Προδιαγραφών για την Προμήθεια Τροφίμων, Χάρτου Χημικών, Κλωστοϋφαντουργικών Ειδών, Πλαστικών και Δερμάτων (Αγαθά Α)] προέβη στη σύνταξη των Τεχνικών Προδιαγραφών πληθώρας προϊόντων τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο προμήθειας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής. Οι εν λόγω Τεχνικές Προδιαγραφές έχουν αναρτηθεί από τη Διαχειριστική Αρχή στην ιστοσελίδα του ΕΠ ΕΒΥΣ του ΤΕΒΑ και είναι δεσμευτικές για όλα τα σχέδια διακηρύξεων που αποστέλλονται  στη Διαχειριστική  Αρχή για έλεγχο νομιμότητας.
B. Περαιτέρω, ο Οδηγός Εφαρμογής του Προγράμματος ορίζει τα κατωτέρω:
- Οι Κοινωνικές Συμπράξεις είναι υπεύθυνες για τη λειτουργική  και σύμφωνα με τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας μεταφορά των προϊόντων στα σημεία διανομής και αποθήκευσή τους, από την παράδοσή τους από τους προμηθευτές σε αυτές έως και τη διανομή τους στους ωφελούμενους.
- Για την ορθή παραλαβή των τροφίμων ορίζονται Επιτροπές Παραλαβής
- Η Επιτροπή Παραλαβής οφείλει να κάνει μακροσκοπικό έλεγχο κατά την παραλαβή των προϊόντων. Ειδικότερα για τα ευπαθή προϊόντα, συστήνεται να γίνεται έλεγχος και σε προγενέστερο στάδιο (π.χ. πριν από τη συσκευασία του κρέατος) από τις υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών που μετέχουν στην Κοινωνική Σύμπραξη ή από άλλα μέλη της Κοινωνικής Σύμπραξης (εταίρους ή άτυπα μέλη), τα οποία έχουν σχετική τεχνογνωσία ή από τρίτους, αρμόδιους στον έλεγχο καταλληλότητας (π.χ. ΕΦΕΤ, ιδιωτικά εργαστήρια κ.λπ.).
- Η Διαχειριστική Αρχή έχει συμβληθεί με το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – ΠΑ.ΔΑ – Σχολή Επιστημών Τροφίμων, προκειμένου επιστημονικά στελέχη του Εργαστηρίου να προβαίνουν σε διενέργεια επιτόπιων επιθεωρήσεων στις δομές των Κοινωνικών Συμπράξεων, διενέργεια δειγματοληψιών των διανεμόμενων τροφίμων, εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων και έκδοση αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων. Παράλληλα, θα επιθεωρούνται και οι συνθήκες αποθήκευσης των προϊόντων.

12. Πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο των συμβάσεων που πραγματοποιεί το ΤΕΒΑ με ιδιώτες και πως ελέγχεται η ποιότητα των υπηρεσιών τους;

Οι Ανάδοχοι των προϊόντων προκύπτουν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, που διενεργούνται από τις 57 Κοινωνικές Συμπράξεις (δηλαδή από τους Δήμους και τις Περιφέρειες), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προμηθειών δημοσίου τομέα (Ν. 4412/2016, όπως ισχύει).
Η διαγωνιστική διαδικασία, τόσο στο στάδιο της διακήρυξης όσο και στο στάδιο της σύμβασης, υπόκειται σε προέλεγχο νομιμότητας από τη Διαχειριστική Αρχή.

13. Συνολικά πόσους πόρους έχει αξιοποιήσει το ΤΕΒΑ όλα αυτά τα χρόνια;

Οι μέχρι σήμερα Διακηρύξεις προμήθειας τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής ξεπερνούν το ποσοστό του 90%  επί του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος.
Συνολική αξία των υπογεγραμμένων συμβάσεων τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής ξεπερνά το ποσοστό του 70% επί του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος (περισσότερες από 500 συμβάσεις).
Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει πως μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2023, θα υπάρχει 100% απορρόφηση του προϋπολογισμού του.

14. Είδη που διανέμονται

TΡΟΦΙΜΑ
Οι διανομές στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων, βασικών για την προώθηση υγιεινής διατροφής, από όλες τις βασικές διατροφικές ομάδες. Η Ελλάδα είναι το μοναδικό Κράτος Μέλος που διανέμει φρέσκα νωπά προϊόντα. Γενικά, κάθε χρόνο διανέμονται περίπου 80 είδη τροφίμων.

Ενδεικτικά:

ΚΡΕΑΤΑ/ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ: Μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα σε φέτες, κατσίκι, αρνί
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: τυρί (γραβιέρα, φέτα, τυρί σε φέτες), γάλα μακράς διάρκειας, γάλα εβαπορέ, στραγγιστό γιαούρτι
ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΑ: Μήλα, πορτοκάλια, λάχανο, καρότα, αχλάδια, μελιτζάνες, κρεμμύδια, σταφύλια, κολοκυθάκια, ακτινίδια, ντομάτες, αγγούρια, ροδάκινα, αρακάς, μπρόκολο, μπανάνες, πιπεριές
ΖΥΜΑΡΙΚΑ: μακαρόνια, κριθαράκι, τραχανάς
ΟΣΠΡΙΑ: φασόλια, φακές, ρεβύθια
AΜΥΛΟΥΧΑ: αλεύρι, πατάτες, ρύζι, ψωμί, κους
ΕΛΑΙΑ: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, μαργαρίνη
ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ: καλαμαράκια, κομπόστα ροδάκινο, κοτόσουπα, τόνος, σαρδέλες
ΕΤΟΙΜΑ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: χυμός πορτοκάλι, ελιές, καφές, ζάχαρη, αλάτι, μέλι, δημητριακά (κορνφλέικς), φρυγανιές, μαρμελάδα, τοματοπολτός, μπισκότα, ξίδι, κακάο, σοκολάτα, πραλίνα
ΒΡΕΦΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: γάλα σε σκόνη, ρυζάλευρο, μπισκοτόκρεμα, κρέμα δημητριακών

15. Είδη βασικής υλικής συνδρομής (ΒΥΣ)

Κάθε χρόνο διανέμονται περίπου 30 είδη Βασικής Υλικής Συνδρομής, που αφορούν σε οικιακή καθαριότητα, ατομική υγιεινή, ατομική ένδυση και υπόδηση, σχολικά είδη, είδη αστέγων και κ.λπ.

Ενδεικτικά:

ΒΥΣ ΓΙΑ ΜΩΡΑ: πάνες για μωρά, μωρομάντηλα
ΒΥΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: σχολικά είδη (τσάντες, κασετίνες, τετράδια κ.λπ.)
ΒΥΣ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ: πάνες ακράτειας
ΒΥΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ: σαμπουάν, αφρόλουτρο, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, σαπούνι, κουτί πρώτων βοηθειών, αφρός ξυρίσματος, χαρτί υγείας, σερβιέτες
ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ/ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ: υγρό πιάτων, υγρό γενικής χρήσης, σάκοι, σκόνη πλυντηρίου, σακούλες σκουπιδιών, χαρτί κουζίνας, σφουγγαρίστρες, σκούπες, υγρό καθαριστικό τουαλέτας
ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ/ΥΠΟΔΗΣΗΣ κ.λπ.: αθλητικές φόρμες, αθλητικά παπούτσια, σακίδιο πλάτης για ενήλικες

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης