Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιστολή Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών - Φοροτεχνικών Ν. Χανίων σχετικά με τα πρόστιμα στην υποβολή ΜΥΦ χρήσης 2

Επιστολή Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών - Φοροτεχνικών Ν. Χανίων σχετικά με τα πρόστιμα στην υποβολή ΜΥΦ χρήσης 2014

Επιστολή Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών - Φοροτεχνικών Ν. Χανίων σχετικά με τα πρόστιμα στην υποβολή ΜΥΦ χρήσης 2014

Επιστολή Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών - Φοροτεχνικών Ν. Χανίων σχετικά με τα πρόστιμα στην υποβολή ΜΥΦ χρήσης 2014


Προς:
Προς Υπ. Οικονομικών
Υφ. Οικονομικών
Γ.Γ. ΑΑΔΕ
Βουλευτές Χανίων

Κοιν:
Πρωθυπουργό κ Μητσοτάκη Κυριάκο
ΠΟΦΕΕ – ΟΕΕ

Χανιά, 20/10/2020
Αρ πρ. 20201020α

Κύριοι,

Υιοθετούμε πλήρως την παρέμβαση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κου Βασιλειάδη και κου Σπανάκη - άλλα και όποιου άλλου βουλευτή έχει παρέμβει -, για την άδικη επιβολή προστίμων στην υποβολή ΜΥΦ χρήσης 2014. Διαβεβαιώνουμε ότι όλα τα αναγραφόμενα είναι πραγματικά και είναι πολύ μεγάλη αδικία η διατήρηση των προστίμων αυτών.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε στην ανάγκη αναζήτησης των υπευθύνων που υιοθετούν τακτικές μη χρηστής διοίκησης. Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί όταν κάτι είναι άδικο δεν ενεργοποιούνται οι ίδιοι οι αρμόδιοι και πρέπει εμείς να πρέπει για άλλη μια φορά να παρακαλάμε;


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οκονομκών

Θέμα: Άδικα πρόστιμα από τις Δ.Ο.Υ. σε χιλιάδες επιχειρήσεις για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) χρήσης 2014


Το 2014 οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν για πρώτη φορά να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών (ΜΥΦ) στη νέα πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου 2016 παρουσιάστηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην πλατφόρμα με αποτέλεσμα να μην είναι όλες οι αρχικές δηλώσεις εμπρόθεσμες. Η τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έδωσε σιωπηρή παράταση έως τις 25 Ιανουαρίου 2016 διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα θεωρηθούν εκπρόθεσμες.

Επιπλέον, την ίδια χρονική περίοδο προέκυψε και δεύτερο πρόβλημα, αναφορικά με τη δυνατότητα διόρθωσης των αρχικών καταστάσεων. Η διασταύρωση των στοιχείων για τις επιχειρήσεις δεν ήταν εφικτή πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. καθώς το πληροφοριακό σύστημα δεν προλάβαινε να εγκρίνει τυχόν διορθώσεις από τους πελάτες και προμηθευτές οι οποίοι συνέχιζαν να υποβάλλουν αρχεία έως και την την τελευταία μέρα Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αποκλίσεις για όλο το διάστημα μεταξύ 19 Απριλίου 2014 και 20 Ιανουαρίου 2016. Προς επίλυση αυτού, οι επιχειρήσεις υπέβαλλαν εκ νέου δηλώσεις προκειμένου να διορθώσουν τις εγγραφές και στο βιβλίο εσόδων εξόδων και στην πλατφόρμα του Υπουργείου, τις οποίες όμως το πληροφοριακό σύστημα δεν τις αναγνώριζε ως τροποποιητικές. αλλά ως νέες αρχικές και συνεπώς εκπρόθεσμες.

Στις 22 Ιανουαρίου 2016 ο τότε Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε ανακοίνωση και σχετικό δελτίο τύπου, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η προθεσμία έως και 22 Φεβρουαρίου 2016 για τροποποιητικές δηλώσεις. Η προηγούμενη Κυβέρνηση και ειδικότερα η τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι οι δηλώσεις στο σύνολό τους δεν θα θεωρηθούν εκπρόθεσμες, καθόσον το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε η υποβολή των ΜΥΦ σε αυτή την πλατφόρμα και για το λόγο αυτό δεν επρόκειτο να υποβληθούν κυρώσεις. Ωστόσο, σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, χιλιάδες επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με πρόστιμα λόγω χαρακτηρισμού των δηλώσεών τους ως εκπρόθεσμες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί σε ρύθμιση του προβλήματος, ώστε να αποφύγουν χιλιάδες επιχειρήσεις την καταβολή άδικων προστίμων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης


Δείτε και την παρέμβαση του κου Σπανάκη


Με εκτίμηση,
εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων

Ο Πρόεδρος
Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος
Ο Αντιπρόεδρος
Μαργιολάκης Νεκτάριος
Ο Γενικός Γραμματέας
Μπαρκούρας Γεώργιος
Ο Ταμίας
Παυλιδάκης Γεώργιος
Το Μέλος
Σγουράκη Ευφροσύνη

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης