Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αναμενόμενη τεχνικά η αντίδραση του Γεν. Δείκτη πάνω από τις 620 μονάδες. Παραμένουν οι ανησυχίες παγκοσμίως

Αναμενόμενη τεχνικά η αντίδραση του Γεν. Δείκτη πάνω από τις 620 μονάδες. Παραμένουν οι ανησυχίες παγκοσμίως

Αναμενόμενη τεχνικά η αντίδραση του Γεν. Δείκτη πάνω από τις 620 μονάδες. Παραμένουν οι ανησυχίες παγκοσμίως

Αναμενόμενη τεχνικά η αντίδραση του Γεν. Δείκτη πάνω από τις 620 μονάδες. Παραμένουν οι ανησυχίες παγκοσμίως


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ανοδική αντίδραση κόντρα στην παγκόσμια τάση ανησυχίας για τις οικονομίες. Μία ανοδική αντίδραση για τον ελληνικό Γενικό Δείκτη που επιβεβαίωσε το χθεσινό σχόλιό μας ότι πέριξ των επιπέδων των 615-620 μονάδων βγαίνουν αγοραστές. Τα επίπεδα τιμών δεικτοβαρών μετοχών (κυρίως από τον δείκτη FTSE Large Cap) είναι χαμηλά και μπορούν να βγάλουν αγοραστές. Όμως η ανησυχία για το τρίπτυχο Υγεία-Οικονομία-Ελληνοτουρκικά δεν επιτρέπουν μεγάλες ανοδικές κινήσεις. Ακόμη και η σημερινή άνοδος έγινε με πολύ χαμηλές συναλλαγές που μετά δυσκολίας ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 623,27 μονάδες με άνοδο 0,83%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31,7 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 47 έκλεισαν ανοδικά και οι 38 πτωτικά. Στους επιμέρους κλάδους, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (2,22%) και Πρώτων Υλών (2,22%) και οι Τηλεπικοινωνίες (1,32%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι του Εμπορίου (-0,86%), Τεχνολογίας (-0,59%), Υγείας (-0,15%).

Η προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα 9μηνου και στις επιχειρηματικές κινήσεις

Οι ξένοι επενδυτές είναι απόντες από τις καθημερινές συναλλαγές στο χρηματιστήριο. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να ωθήσει σε ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι επιχειρηματικές εξελίξεις.

Ειδικά στον κλάδο των κατασκευών υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Χθες με την Γραμμή 4 του Μετρό (ΑΒΑΞ), σήμερα με τις κινήσεις ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ ενώ και στην ενέργεια υπάρχει δυναμική και από τον όμιλο Μυτιληναίου. Καλή η αντίδραση του υπερπουλημένων τραπεζικών μετοχών σήμερα (2,22%).

Τέλος, τα αποτελέσματα 9μηνου των εισηγμένων θα δείξουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι εταιρείες μετά από μία 'καταστροφική' χρονιά όπως είναι το 2020. Γενικότερα τα αποτελέσματα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου στους περισσότερους κλάδους αποτελούν μία επαρκή ένδειξη για το τέλος της χρήσης.

Νέο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το 15ετές ομόλογο και νέο εταιρικό ομόλογο ΟΠΑΠ

Το άλλο φαινόμενο της εποχής είναι οι πολλές εκδόσεις ομολόγων (κρατικών και εταιρικών). Στα κρατικά ομόλογα, αναμένεται και πάλι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (book building) των 15ετών ομολόγων όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η καμπύλη επιτοκίων. Επίσης η νέα έκδοση εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ για μέχρι 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο που θα κυμανθεί μεταξύ 2,1%-2,5% αναμένεται να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης του οργανισμού.

Σταθεροποιητικές κινήσεις στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, οι φόβοι για οικονομίες σε ύφεση κυριαρχούν αλλά η θετική έκπληξη της Κίνας (ανάπτυξη 4,9% στο γ' τρίμηνο) που ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα, επιτρέπει κάποιες αισιόδοξες σκέψεις. Τα υπόλοιπα θέματα που προβληματίζουν είναι το 'μη συντεταγμένο'  Brexit μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε καθώς και η εξάπλωση της πανδημίας στα περισσότερα κράτη.

Βεβαίως, οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο κυριαρχούν στις αναλύσεις καθώς θα δείξουν την 'επόμενη ημέρα' της Αμερικής. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται σταθεροποιητικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης