Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ο Γ. Χριστόπουλος στο ΣΚΑΪ και οι απαντήσεις του Υπ. Εργασίας για την επαναλειτουργία ορισμένων εφαρμογών που

Επαναλειτουργία ορισμένων εφαρμογών που ζητούν οι λογιστές, φορολογία των αναδρομικών που θα πάρουν οι κληρονόμοι συνταξιούχων, αναδρομικά των εργαζόμενων συνταξιούχων κ.ά.

Ο Γ. Χριστόπουλος στο ΣΚΑΪ και οι απαντήσεις του Υπ. Εργασίας για την επαναλειτουργία ορισμένων εφαρμογών που ζητούν οι λογιστές, αναδρομικά κληρονόμων συνταξιούχων και εργαζόμενων συνταξιούχων

Ο Γ. Χριστόπουλος στο ΣΚΑΪ και οι απαντήσεις του Υπ. Εργασίας για την επαναλειτουργία ορισμένων εφαρμογών που ζητούν οι λογιστές, αναδρομικά κληρονόμων συνταξιούχων και εργαζόμενων συνταξιούχων
  • Επαναλειτουργία ορισμένων εφαρμογών που ζητούν οι λογιστές, φορολογία των αναδρομικών που θα πάρουν οι κληρονόμοι συνταξιούχων, αναδρομικά των εργαζόμενων συνταξιούχων κ.ά.


Σήμερα στο «ημερολόγιό» μου που φιλοξενεί ο κόμβος, θα σας πω μερικά χρήσιμα που έχουν να κάνουν στα καθ' ημάς και χρειάστηκε να διευκρινίσει ο Υπ. Εργασίας, για όσους συνάδελφους δεν έτυχε να δουν την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά την Κυριακή 18.10.2020 στο ΣΚΑΪ. Στο πάνελ παρόντες (και επιμένοντες όπως θα δείτε) ο καθηγητής-εργατολόγος κος Αλέξης Μητρόπουλος και η γνωστή δικηγόρος Όλια Νικολοπούλου.

Θα τα παραθέσω πρώτα, για να τα δείτε το σύντομο video πιο κάτω.    

1ον Η διάψευση από τον Υπουργό Εργασίας ότι το εφάπαξ ότι θα φορολογηθεί με 20%: («πόσο εύκολα κάποιοι μπορούν να βγάλουν μία ψεύτικη είδηση, να αρχίσουν να την κυκλοφορούν και αυτή να γίνεται από δεκτή από τα μέσα ενημέρωσης. Το διαψεύδω κατηγορηματικά» είπε ο κος Βρούτσης)

2ον Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους:
που άλλαξε ο νόμος και η περικοπή θα είναι 30% και όχι 70% όπως είχε νομοθετηθεί (βλ. στο σχετικό άρθρο μου στις 10/10,  στον κόμβο – «το ημερολόγιο ενός φοροτεχνικού»- την 3η περίπτωση επιστροφών σε συνταξιούχους). Εδώ οι αυξήσεις από τον επόμενο μήνα θα είναι 75% και αναδρομικά, που θα αφορούν τις συντάξεις του Μαρτίου 2020 και μετά, καθώς το νέο μέτρο του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση), έχει τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η επιστροφή είναι σε εξέλιξη δήλωσε ο Υπουργός.

3ον Για το ΕΚΑΣ που κόπηκε το 2015 για τους πολύ – πολύ χαμηλούς («μέμνησον» είπε με τον δικό του συνήθη τρόπο ο Γιώργος Αυτιάς στον κο Βρούτση, προσθέτοντας «θα το λέω κάθε σαββατοκύριακο»)

4ον …κάτι ακόμη που αφορά τον δικό μας «πόνο» (τους Λογιστές):
Ζήτησα από τον Υπουργό, «κάποια αιτήματα (για επανάληψη των εφαρμογών) που έχει δώσει η Ομοσπονδία ΠΟΦΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο ας τα ξαναδούμε να μη χαθούν οι ευκαιρίες».  
Για να απαντήσει ο Υπουργός: Επανειλημμένως κάνετε διαβήματα προς το Υπ. Εργασίας με έγγραφα -και καλά κάνετε- και πολλές φορές εισακούεστε και το συγκεκριμένο αίτημα που κάνετε τώρα δημόσια θα το ξαναδούμε για να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και να διευκολύνουμε.

5ον Για τη φορολόγηση των αναδρομικών που θα πάρουν οι κληρονόμοι:
(αν θα είναι φορολογία εισοδήματος ή αν θα είναι φορολογία κληρονομιών). Ο Υπουργός εδώ ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά τους πρωτοδικαιούχους συνταξιούχους που θα πάρουν οι ίδιοι τα αναδρομικά, δεν θα γίνει καμία παρακράτηση και θα δηλωθούν στο 2021 με τροποποιητικές δηλώσεις για το 2015 και 2016 (σπάνε σε δύο χρόνια τα εισοδήματα τα συγκεκριμένα).
Και όσον αφορά τα αναδρομικά που δικαιούνται οι κληρονόμοι, τον ρωτήσαμε να επιβεβαιώσει ότι είναι φόρος κληρονομιάς με την κλίμακα.
Η απάντηση του Υπουργού ήταν σαφής, ότι θα υπαχθούν σε φόρο κληρονομιάς με την κλίμακα.
(σημ. και για να θυμηθούμε εδώ τα καθ΄ ημάς: σύμφωνα με τον Κώδικα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κ.λπ., - ν. 2961/2001, τα εν λόγω χρηματικά ποσά που κληρονομούνται φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα του άρθρου 29 και με αφορολόγητα ποσά για κάθε μία κατηγορία κατάταξης των κληρονόμων. Συνεπώς δεν φορολογούνται με αυτοτελείς συντελεστές. Αυτό συμβαίνει στη γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών, όπου ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 44, χωρίς αφορολόγητο με συντελεστή 10%, 20%, 40%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορία αντίστοιχα).

(*Ο Γιώργος Χριστόπουλος είναι Φοροτεχνικός – μέλος της «mental Group Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ και ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου μας, εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΠΟΦΕΕ, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας της ΕΦΕΕΑ, φοροτεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος και πρώην καθηγητής ΤΕΙ)
e-mail: [email protected]

Πηγή video: ΣΚΑΪWant to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης