Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η άνοδος του κινεζικού ΑΕΠ κατά 4,9% ώθησε τα διεθνή χρηματιστήρια

Η άνοδος του κινεζικού ΑΕΠ κατά 4,9% ώθησε τα διεθνή χρηματιστήρια

Η άνοδος του κινεζικού ΑΕΠ κατά 4,9% ώθησε τα διεθνή χρηματιστήρια

Η άνοδος του κινεζικού ΑΕΠ κατά 4,9% ώθησε τα διεθνή χρηματιστήρια


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας κατά 4,9% αποτέλεσε την είδηση της ημέρας για τις χρηματιστηριακές αγορές. Η άνοδος των ασιατικών κατ' αρχήν, έδωσε την σκυτάλη και στις ευρωπαϊκές αγορές που κινήθηκαν ανοδικά με το πρωινό άνοιγμα. Οι άλλες δύο ειδήσεις της ημέρας δεν ήταν ευχάριστες. Η αύξηση των κρουσμάτων στα ισχυρά κράτη της Ευρώπης δείχνει ότι οδεύουμε προς την κορύφωση του 'δεύτερου κύματος' μέσα στους επόμενους μήνες και ενδεχομένως για ένα νέο καθολικό lockdown στα ευρωπαϊκά κράτη. Ήδη υπάρχουν κράτη που ενώ πέρασαν ήπια το πρώτο κύμα (π.χ. Γερμανία, Τσεχία, Βέλγιο κ.ά.) τώρα κινδυνεύουν περισσότερο.

Το ίδιο και οι οικονομίες τους. Η δεύτερη αρνητική είδηση της ημέρας είναι ότι μάλλον οδεύουμε προς μη οριοθετημένο Brexit και αυτό θα έχει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και στη Βρετανία και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπη που έχουν μεγάλες συναλλαγές μαζί της.

Αδύναμη και πτωτική η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά


Στα καθ' ημάς οι εγχώριοι επενδυτές κάτω από το κλίμα των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων αδυνατούν να διαμορφώσουν κάποια τάση. Με έλλειψη συναλλαγών νομοτελειακά το χρηματιστήριο κινείται καθοδικά. Έτσι και στη σημερινή συνεδρίαση, το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν από τα περιφερειακά χρηματιστήρια της Ευρωζώνης που αν και ξεκίνησε ανοδικά (ο Γενικός Δείκτης) πέρασε γρήγορα σε πτωτική συνεδρίαση, με τις περισσότερες μετοχές να υποχωρούν. Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 618,13 μονάδες με υποχώρηση (-0,33%) και την αξία συναλλαγών στα 31,06 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 48 διαμορφώθηκαν ανοδικά και οι 54 πτωτικά. Οι περισσότερες κερδισμένες μετοχές ανήκαν στην υγιή μεσαία κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου. Ο δείκτης Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,4%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος του Πετρελαίου (1,61%) λόγω Motor Oil, οι Βιομηχανικές (1,33%) και το Εμπόριο (1,04%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,71%), Τηλεπικοινωνιών (-0,8%), Κατασκευών και Υλικών (-0,76%). Στον κλάδο των κατασκευών είχαμε μεγάλη πτώση για τη μετοχή της Ελλάκτωρ και άνοδο για τη μετοχή της ΑΒΑΞ εξαιτίας των αποφάσεων για το μετρό Θεσσαλονίκης.

Ήδη ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει (ξανά) στα επίπεδα των 615-620 μονάδων. Αν συνεχιστεί το θετικό κλίμα στην Ευρώπη, ίσως να δούμε μία -προσωρινή πάντα- ανάκαμψη αλλά και πάλι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα ελληνοτουρκικά και την επιδημία μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης