Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ελαφρύνσεις για χαμηλόμισθους - ράμπο για φοροδιαφυγή

20 Σεπτέμβριος 2009
  • Ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με στόχο να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα και να πληρώσουν όλοι με βάση τη φορολογική κλίμακα, καθώς και ένα τολμηρό σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής στα πρότυπα της αμερικανικής φορολογικής αστυνομίας (ΙRS), περιλαμβάνει το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα των εκλογών.
Το πρόγραμμα που σκιαγράφησε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου το περασμένο Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα διαμορφωθεί στις λεπτομέρειές του μετά τις εκλογές, εφ΄ όσον εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, αφού διαπιστωθεί ποια είναι η πραγματική εικόνα του προϋπολογισμού. Όμως οι κατευθύνσεις του είναι ήδη προσδιορισμένες.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι η οικονομία πρέπει να στηριχθεί, με επενδύσεις, ενίσχυση των εισοδημάτων και της ρευστότητας γενικά και όχι να στραγγαλιστεί με νέους φόρους. Αυτό είναι το βασικό «πιστεύω» του κ. Παπανδρέου για την ενδεδειγμένη συνταγή σε καιρό κρίσης και όπως λένε οι συνεργάτες του ακολουθεί το παράδειγμα όχι μόνο του Μπ. Ομπάμα, αλλά και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών, με πρώτη τη Βρετανία του Γκ. Μπράουν.

Αυτό θα είναι και το επιχείρημα με το οποίο θα προσέλθει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον κ. Χ. Αλμούνια ή τον διάδοχό του. Θα ζητήσει τριετή παράταση της προθεσμίας για μείωση του ελλείμματος, επικαλούμενη την αποτυχία των εισπρακτικών μέτρων της προκατόχου της και υποστηρίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι να κάνει ό,τι έκαναν και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή να στηρίξει την οικονομία της.

Η στήριξη αυτή, με βάση το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, έχει κοστολογηθεί βασικά μέχρι στιγμής μόνο για το πρώτο έτος και το κόστος φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να δοθεί 1 δισ. ευρώ επιπλέον για την παιδεία και άλλο 1 δισ. ευρώ για τα κοινωνικά μέτρα, δηλαδή για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 2%, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

Άλλο 1 δισ. ευρώ θα πέσει στην αγορά από την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά αυτό θα προέλθει κατά 75% από κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη μια σκέψη που υπάρχει είναι να πληρωθούν τα ανεξόφλητα χρέη του Δημοσίου, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ στους προμηθευτές των νοσοκομείων. Έτσι, και τα χρέη θα ξεφορτωθεί η νέα κυβέρνηση και ζεστό χρήμα θα πέσει στην αγορά. Θα χρειασεί όμως να συνάψει τεράστια δάνεια και το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο. Έτσι, η εξόφληση μάλλον θα γίνει σταδιακά.

Πού θα βρεθούν τα λεφτά
«Η χρηματοδότηση του επιπλέον κόστους των 2 δισ. ευρώ του προγράμματός μας είναι αντιμετωπίσιμη. Μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι για μας το πώς θα κλείσει η μαύρη τρύπα του ελλείμματος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Για να μειωθεί το έλλειμμα από 8% του ΑΕΠ που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα σε 3%, απαιτούνται 12 δισ. ευρώ, δηλαδή μόνιμα μέτρα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο, αν ο ορίζοντας είναι τριετία. Μαζί με το πρόγραμμα, που απαιτεί 2 δισ. τον χρόνο, το κόστος θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Η βασική ιδέα είναι να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα μέσω της ανάπτυξης στην οποία θα οδηγήσει (υπολογίζουν ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ πρόσθετης δημόσιας δαπάνης, τα 300 εκατ. ευρώ επιστρέφουν στα δημόσια ταμεία μέσω φόρων), καθώς επίσης και από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση της επιβάρυνσης στη μεγάλη περιουσία και τα εισοδήματα. Επίσης, θα εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα, όπως- τον πρώτο χρόνο- το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων χρεών, που υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσει 2 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, πρέπει να βρεθούν άλλα μέτρα για την υποκατάστασή τους.

Τέλος, πηγή του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ο περιορισμός της σπατάλης στο Δημόσιο μπορεί να αποδώσει 2 δισ. ευρώ.


Αδιάφθοροι για τους φοροφυγάδες

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υιοθετήσει τη λύση ενός σώματος αδιάφθορων, στα πρότυπα του αμερικανικού ΙRS, που θα λειτουργεί είτε στο πλαίσιο του ΣΔΟΕ είτε ανεξάρτητα από αυτό. Οι νέοι αυτοί «Ράμπο» θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν τον τρόπο διαβίωσης και τα έξοδα διαφόρων φορολογουμένων και θα επεμβαίνουν σε περίπτωση που κρίνει ότι αυτά δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουν. Μάλιστα, για να είναι ισχυρό το σώμα αυτό θα έχει δυνατότητα πρόσβασης ακόμη και σε προσωπικά στοιχεία.

Οι άλλες βασικές κινήσεις που σχεδιάζονται κατά της φοροδιαφυγής είναι:

* Όλες οι συναλλαγές των επιχειρήσεων θα περνούν μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

* Αυστηροί έλεγχοι στις οφσόρ εταιρείες. Ο σχετικός νόμος του ΠΑΣΟΚ έχει μείνει ανενεργός.


Νέος χαμηλός συντελεστής - Καταργείται το ΕΤΑΚ

Κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα έχει το φορολογικό σύστημα, αφού μέσω αυτού αφ΄ ενός θα αντληθούν πόροι για να καλυφθεί το κόστος του και αφ΄ ετέρου θα διοχετευθούν πόροι προς τα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού μέσω των ελαφρύνσεων. Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των φορολογικών προτάσεων, το επικρατέστερο σενάριο διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ως εξής:

1. Τα χαμηλά εισοδήματα θα ελαφρυνθούν μέσω της καθιέρωσης ενός νέου χαμηλού συντελεστή στην κλίμακα, πιθανώς της τάξης του 15%, όπως ήταν αυτός που είχε καταργηθεί. Το αφορολόγητο θα παραμείνει, πιθανότατα, στο σημερινό επίπεδο των 12.000 ευρώ. Από κει και πέρα θα εφαρμόζεται ο νέος χαμηλός συντελεστής στο πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος και στη συνέχεια θα διατηρηθούν κατά πάσα πιθανότητα οι ισχύοντες συντελεστές, αλλά θα διαφοροποιηθούν τα κλιμάκια. Σήμερα για το κλιμάκιο 12.000-30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 25%, για το κλιμάκιο 30.000-75.000 ευρώ είναι 35% και για τα υψηλότερα εισοδήματα είναι 40%. Οι πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα για τιμαριθμοποίηση της κλίμακας.

2. Όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα και θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση, που ισχύει σήμερα για πολλές κατηγορίες εισοδημάτων. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν μόνο για τους τόκους των καταθέσεων και για ορισμένες κατηγορίες κοινωνικών βοηθημάτων, όπως οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απολύσεων και τα επιδόματα των πολυτέκνων. Δεν προγραμματίζεται να εξαιρεθούν, όμως, τα διάφορα επιδόματα όπως των δημοσίων υπαλλήλων. Στην κλίμακα θα μπουν και τα μερίσματα, των οποίων, πάντως, η φορολόγηση θα αυξηθεί το πολύ κατά 5% (αφού ο υψηλότερος συντελεστής θα είναι το 40% και σήμερα φορολογούνται με 35%). Από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης αναμένεται σημαντική αύξηση εσόδων.

3. Θα καταργηθεί το ΕΤΑΚ και θα επανέλθει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και ο φόρος κληρονομιάς, με υψηλό αφορολόγητο, της τάξης των 300.000-400.000 ευρώ, έτσι ώστε να εξαιρούνται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Πηγή Τα Νέα

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης