Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι εξελίξεις με τον Covid 19 τρομάζουν τις αγορές

Οι εξελίξεις με τον Covid 19 τρομάζουν τις αγορές


Σε νέα έκδοση ομολόγου η κυβέρνηση μέσα στον Οκτώβριο-Νοέμβριο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Σε νέα έκδοση ομολόγου οδεύει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει την ρευστότητα της. Στόχος είναι να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του επόμενου 3μηνου με χρήμα που θα δανειστεί φθηνά από τις αγορές. Με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να διευρύνεται λόγω της κρίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρείται τυχερή που μπορεί να δανειστεί με μηδενικά επιτόκια από τις αγορές κεφαλαίων. Επίσης, η όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία θα απαιτήσει άμεση ρευστότητα για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση ομολόγου θα είναι πιθανότατα 15ετούς διάρκειας προκειμένου να καλύψει πλήρως την καμπύλη επιτοκίων. Έχει ήδη εκδώσει 5ετές, 7ετές και 10ετές.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν υστέρηση εσόδων 1,904 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και συγκεκριμένα 1,6 δισ. ευρώ οφείλεται σε αναβολές πληρωμής φόρων λόγω πανδημίας, αλλά και στις αλλαγές στο πρόγραμμα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ, καθώς δόθηκε η δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης τον Οκτώβριο εξαιτίας των καθυστερήσεων στην εκκαθάριση του φόρου. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ είχε οδηγήσει σε εισπράξεις 950 εκατ. Ευρώ. Στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν φυσιολογική, λόγω συγκυρίας, την υστέρηση και εκτιμούν ότι με την πληρωμή διπλού ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Επιπλέον, το φθηνό χρήμα των αγορών θα διευκολύνει τον επόμενο χρηματοοικονομικό σχεδιασμό. Οι 'μαύροι κύκνοι' για το οικονομικό επιτελείο είναι δύο. Ο πρώτος είναι η εξάπλωση του covid 19 και τυχόν νέο lockdown (όπως φοβούνται και στο εξωτερικό) και ο δεύτερος είναι πιθανό 'θερμό επεισόδιο' με την Τουρκία το οποίο μπορεί να έχει αβέβαιες οικονομικές προεκτάσεις.

Μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω covid 19 και αμερικανικών εκλογών

Οι απαγορεύσεις που επέβαλλε η γαλλική κυβέρνηση λόγω του covid 19 και οι υγειονομικές εξελίξεις σε Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία σόκαραν τις χρηματιστηριακές αγορές. Πλέον οι αυξήσεις των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων από τον covid 19 δείχνουν ότι μπήκαμε ήδη στο 'δεύτερο κύμα' και ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Οι οικονομικές επιπτώσεις απ' την εξάπλωση της πανδημίας φαίνεται ότι φοβίζουν ιδιαίτερα τα χρηματιστήρια.

Σήμερα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν σημαντικές υποχωρήσεις (σε επίπεδο δεικτών) εξαιτίας των ανακοινώσεων σε Γαλλία και Βρετανία. Στις ΗΠΑ , μπορεί τα αποτελέσματα των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών να είναι εξαιρετικά (λόγω trading σε μετοχές και ομόλογα) όμως οι πολιτικές εξελίξεις προβληματίζουν. Επίσης απρόσμενη ήταν η αύξηση της ανεργίας (και των επιδομάτων ανεργίας) στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο, γεγονός που επέδρασε αρνητικά στα χρηματιστήρια.

Μεγάλη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Κανένας κλάδος δεν αυξήθηκε

Η Ελλάδα εκτός από τον covid 19 που όπως είδαμε χθες θα ταλαιπωρήσει την ανάπτυξη της οικονομίας για τα επόμενα 2 χρόνια, υπάρχει και ο 'τουρκικός κίνδυνος' ο οποίος αυξάνεται καθημερινά και επηρεάζει και το χρηματιστήριο.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι κανένας κλάδος δεν κινήθηκε ανοδικά αλλά και ότι οι συναλλαγές ήταν αυξημένες. Δηλαδή, οι επενδυτές έσπευδαν να ρευστοποιήσουν.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά (-2,14%) κλείνοντας στις 619,26 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 21 έκλεισαν ανοδικά και οι 82 πτωτικά, αναλογία σχεδόν 1/4 που δείχνει καθαρά το πτωτικό κλίμα.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών (-3,61%), Πετρελαϊκών (-3,24%), των Τραπεζών (-3,18%) και Πρώτων Υλών (-2,5%). Ουδείς κλαδικός δείκτης ήταν ανοδικός.
 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης