Ο κ. Ι. Παπαθανασίου παραδέχτηκε την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Οικονομικές Ειδήσεις

18 Σεπτέμβριος 2009
Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου παραδέχθηκε χθες επισήμως ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αυξηθεί το τρέχον έτος στο 6% του ΑΕΠ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι αρνητικός, για πρώτη φορά ύστερα από το 1993. Taxheaven.gr

Ο κ. Ι. Παπαθανασίου παραδέχτηκε την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου παραδέχθηκε χθες επισήμως ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αυξηθεί το τρέχον έτος στο 6% του ΑΕΠ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι αρνητικός, για πρώτη φορά ύστερα από το 1993.

Ο κ. Παπαθανασίου προχώρησε στις δύο αυτές παραδοχές σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στην οποία επίσης για πρώτη φορά ομολογεί ότι η Ελλάδα θα ζητήσει οπωσδήποτε παράταση για τη μείωση του ελλείμματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να την πάρουμε πρέπει πρώτα να αποδείξουμε ότι την αξίζουμε. Η μείωση του ελλείμματος, είπε ο υπουργός, θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των έκτακτων μέτρων, όπως η φορολόγηση των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής.

Για το ΑΕΠ ανέφερε συγκεκριμένα ότι αναμένεται να σημειώσει μικρή συρρίκνωση, αφού θα έχουν συμπεριληφθεί στις εκτιμήσεις και τα στοιχεία από τη θερινή τουριστική κίνηση. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι μέχρι στιγμής κυβερνητικές προβλέψεις, οι οποίες σημειωτέον δεν έχουν αναθεωρηθεί επισήμως, κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξης του 3,7% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης περί το μηδέν.

Σχετικά με την εισοδηματική πολιτική ο υπουργός επανέλαβε την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να είναι αυστηρά, προσαρμοσμένη στη γενική αρχή της περικοπής των δημόσιων δαπανών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Για το ενδεχόμενο περαιτέρω δανεισμού ο κ. Παπαθανασίου δεν θέλησε να γίνει συγκεκριμένος και περιορίστηκε απλώς στο να πει ότι τον Οκτώβριο θα γίνει δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι λήξεις παλαιότερων εκδόσεων.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΤΟΜΕΣ

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑαΣοΚ για θέματα Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη προέτρεψε τον υπουργό να ανατρέξει στις προβλέψεις, που εδώ και καιρό έχει κάνει το ΠαΣοΚ, ότι το έλλειμμα για εφέτος θα ξεπεράσει τον στόχο του 3,7% και θα φτάσει το 7% - 8% του ΑΕΠ.

Η παραδοχή του υπουργού ότι το έλλειμμα θα είναι τουλάχιστον 6%, τονίζει η κυρία Κατσέλη, επιβεβαιώνει ότι όλα τα μέτρα που έλαβε, όχι μόνο δεν έβαλαν φρένο στις σπατάλες, αλλά επέτειναν την ύφεση και τη δημοσιονομική εκτροπή. Ο τόπος έχει ανάγκη από τολμηρές τομές, ώστε να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής.

Πηγή Κέρδος