Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ο φόβος των lockdowns σκιάζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα ελληνοτουρκικά το ελληνικό χρηματιστήριο

Ο φόβος των lockdowns σκιάζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα ελληνοτουρκικά το ελληνικό χρηματιστήριο


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι φόβοι για νέο lockdown σε Γαλλία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο καθώς και η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης σε Ιταλία και Ισπανία αποτελούν τους εφιάλτες της Ε.Ε αυτή τη στιγμή. Στην Ελλάδα, η κατάσταση επιδεινώνεται αλλά προς το παρόν το lockdown μοιάζει απομακρυσμένο. Τα πάντα είναι ευμετάβλητα και ουδείς γνωρίζει πως θα είναι η κατάσταση στους επόμενους μήνες.

Οι φόβοι για επιδείνωση της πανδημίας στην Ευρώπη αντισταθμίζονται από τα πακέτα χρηματοδοτικής στήριξης και ιδιαίτερα από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ενδεικτικό είναι ότι μετά τη Morgan Stanley και η Goldman Sachs ανακοίνωσε σχεδόν διπλασιασμό κερδοφορίας στο 9μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η αύξηση των μικροοικονομικών μεγεθών είναι αυτή που στηρίζει τις μετοχές των εταιρειών στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα της Goldman Sachs στηρίζουν την μετοχή και τον δείκτη Dow Jones.  

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόταση και στη συνέχεια η συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την περιοχή. Η Πράσινη Συμφωνία της Ευρώπης δεν είναι μόνο μία φιλόδοξη πολιτική, αποτελεί επίσης μία συναρπαστική επενδυτική πρόταση, κατά την άποψη της SocGen.

Στην Ασία, η κεφαλαιοποίηση του κινέζικου χρηματιστηρίου (Σανγκάη) ξεπέρασε χθες τα 10 τρισ. δολάρια ΗΠΑ, μετά το ράλι μετοχών του τελευταίου εξαμήνου που αποδίδεται στην ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.

Η ελληνο-τουρκική κρίση και το ελληνικό χρηματιστήριο

Στην Ελλάδα, η ειδησιογραφία κινείται γύρω από την ελληνο-τουρκική κρίση. Οι επενδυτές (εγχώριοι και ξένοι) παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η διστακτικότητα των επενδυτών φαίνεται από το γεγονός ότι από την στιγμή που ξεκίνησε η έξοδος του Oruc Reis, οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο υποχώρησαν από τα (μεσοσταθμικά 45 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο) στα 35 εκατ. ευρώ. Οι μετοχικές επιλογές εστιάζονται σε μία μικρή λίστα 10-15 εταιρειών που αφ' ενός δείχνουν μεγάλες μελλοντικές προοπτικές, αφ' ετέρου αναμένεται να δείξουν θετικά αποτελέσματα 9μηνου και να επιβραβευτούν έτσι για την διαχείριση της κρίσης.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Τετάρτης 14/10, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632,81 μονάδες με μικρή υποχώρηση (-0,55%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 34 εκατ. ευρώ.

Από τους κλαδικούς δείκτες που αυξήθηκαν ξεχώρισαν Tρόφιμα-Ποτά (0,28%), Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες (0,27%), Τεχνολογία (0,2%) και από τους κλάδους που υποχώρησαν τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,17%), Τραπεζών (-2,14%).

Συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών ομολόγων-Υποχώρηση αποδόσεων

Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν οι αποδόσεις όλων των εκδόσεων ελληνικών ομολόγων. Αιτία για την πτώση αυτή είναι η πολιτική της ΕΚΤ που ενισχύει την ρευστότητα με επαναγορές κρατικών ομολόγων. Γεγονός πάντως είναι ότι τα χαμηλά επιτόκια βοηθούν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και κυρίως την χρηματοδότηση των αναγκών του Δημοσίου. Επίσης συμπαρασύρουν το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα. Χθες ο ΟΠΑΠ αποφάσισε την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης