Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΔΝΤ: «Μη φοβάστε το δημόσιο χρέος και ξοδέψτε για υποδομές», συστήνει στα κράτη

ΔΝΤ: «Μη φοβάστε το δημόσιο χρέος και ξοδέψτε για υποδομές», συστήνει στα κράτηΤου Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε έκκληση στις πλούσιες χώρες να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις για να δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη των οικονομιών τους από το σοκ της πανδημίας. “H επιδημία θα δημιουργήσει ζημιές που θα κρατήσουν καιρό” (lasting damages) είναι ο τίτλος των Financial Times.

Στην έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα, το Ταμείο υποστηρίζει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν πρέπει να ανησυχούν για το χρέος αλλά να εκμεταλλευτούν το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού για να πραγματοποιήσουν δαπάνες σε υποδομές. Παράλληλα, πρέπει να ετοιμάσουν σχέδια για νέες κεφαλαιακές δαπάνες στις ψηφιακές υποδομές και στην πράσινη τεχνολογία. Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι συστάσεις αυτές συνιστούν μια πλήρη μεταστροφή σε σχέση με τις συνήθεις ανησυχίες του Ταμείου για τα δημόσια οικονομικά των πλούσιων κρατών.

Σε δηλώσεις που έκανε στους Financial Times, ο Πάολο Μάουρο, αναπληρωτής διοικητής του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές πολιτικές, υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία ενισχύει το επιχείρημα για αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ, μετά από μία "βουτιά" 4,4% φέτος, αναμένεται να επανέλθει σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 2019 (θα υπολείπεται κατά 0,6 μονάδα) με ανάπτυξη 5,2%. Οι πληγές της πανδημίας θα παραμείνουν ορατές για χρόνια, με διεύρυνση των ανισοτήτων και έξαρση της φτώχειας. Υπολογίζεται πως 90 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη θα βυθιστούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2020, κερδίζοντας λιγότερα από 1,9 δολάριο την ημέρα.

Ελλάδα: Καθοριστική η πορεία της πανδημίας και η επίδρασή της στον τουρισμό

Ο ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ διαμορφώνεται στο 4,1%, αισθητά χαμηλότερα και από το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το επόμενο έτος. Το δυσμενές σενάριο εντάσσεται στην περίπτωση όπου δεν έρθουν τα κεφάλαια από την Ευρώπη και η πανδημία συνεχίσει να δίνει το παρών έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2021, επηρεάζοντας για μία ακόμα χρονιά τον τουρισμό.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,5% το 2020

Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις προβλέψεις που ανακοίνωσε προ ημερών στην ειδική έκθεσή του για την Ελλάδα, περί συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 9,5% και εξειδικεύει την πρόβλεψή του για τα επόμενα χρόνια (είχε αναφερθεί σε μέση άνοδο του ΑΕΠ το 2021- 2022 κατά 5%).

Εκτιμά λοιπόν ότι το 2021 η ανάκαμψη θα είναι της τάξης του 4,1% (7,5% εκτιμά η κυβέρνηση με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και 5,5% χωρίς αυτά), αλλά και ότι στο τέλος του 2021 (τελευταία τρίμηνο) θα υπάρξει άνοδος ΑΕΠ 6,8%.

Αρνητική αντίδραση των χρηματιστηρίων

Αρνητικά αντέδρασαν τα χρηματιστήρια κατά την συνεδρίαση της Τρίτης 13 Οκτωβρίου εξαιτίας της έκθεσης του ΔΝΤ αλλά και των προβλημάτων που δημιουργεί το Brexit. Η πτώση στις μεγάλες αγορές ήταν αισθητή αλλά οι επενδυτές την αντιμετώπισαν με ψυχραιμία. Είναι σαφές ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα διαμορφώσουν την τάση.

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, οι ειδήσεις από το ΔΝΤ και τα ελληνοτουρκικά δεν είναι θετικές. Πλην όμως η σημερινή εικόνα της συνεδρίασης έδειξε κατάσταση ισορροπίας και οριακών απωλειών.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 636,32 μονάδες με οριακή υποχώρηση (-0,17%). Χαμηλή η αξία συναλλαγών στα 35,5 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 44 ήταν ανοδικές και οι 46 πτωτικές.

Να επισημάνουμε την σταθερή άνοδο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Μυτιληναίο, ΔΕΗ ενώ από τις τραπεζικές μετοχές διακρίθηκε ανοδικά η ΕΤΕ. Για άλλη μία συνεδρίαση, αντέδρασαν οι τίτλοι Mezzanine Cairo (τιτλοποιήσεις δανείων της Eurobank) μετά από την προηγούμενη μεγάλη πτώση τους.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης