Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ο ΟΟΣΑ συναινεί σε μείωση της φορολογίας κατά 100 δισ. δολ. στους πολυεθνικούς ομίλους

12 Οκτώβριου 2020 Σχόλια
Ο ΟΟΣΑ συναινεί σε μείωση της φορολογίας κατά 100 δισ. δολ. στους πολυεθνικούς ομίλους
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Η είδηση εκτόξευσε τα διεθνή χρηματιστήρια ενώ η Αθήνα υποφέρει από την ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Mία καλή ημέρα για τις ξένες χρηματιστηριακές αγορές και μία εντελώς αρνητική ημέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν η Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Οι λόγοι για τη διαφοροποίηση της Ελλάδας έναντι των ξένων αγορών ήταν σαφείς. Η ένταση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις σε συνδυασμό από το μίνι ράλι που έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες ήταν οι βασικοί λόγοι για την εμφάνιση πωλητών.

Σε ότι αφορά τις μεγάλες ξένες χρηματιστηριακές αγορές, διαφαίνεται μία συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα στα ισχυρά οικονομικά κράτη και τον ΟΟΣΑ για τον περιορισμό της φορολογίας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όπως αναφέρουν οι Financial Times. Aν στην είδηση αυτή, προστεθούν ορισμένες θετικές εξελίξεις που αφορούν την διεύρυνση της χρηματοδότησης από τις Κεντρικές Τράπεζες καθώς και ειδήσεις για επιχειρηματικές συγχωνεύσεις τότε ξεκαθαρίζει γιατί οι ξένες αγορές (αμερικανικές και ευρωπαϊκές) κινούνται ανοδικά. Ένα momentum που όπως υποστηρίζει και ο ελβετικός όμιλος της UBS θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι αλλά και οι εγχώριοι (ελληνικοί) αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2020 απ' όπου θα φανεί καθαρότερα πόσο έχουν επηρεαστεί οι επιχειρήσεις από την κρίση και εάν υπάρχουν προοπτικές εξόδου σύντομα ή μεσοπρόθεσμα.

Τα "ελληνοτουρκικά" παράγοντας ρευστοποιήσεων

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δημιούργησε πιέσεις από την αρχή της συνεδρίασης. Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και 6 μήνες αυτοί που δραστηριοποιούνται ως πωλητές είναι οι ξένοι επενδυτές που βλέπουν ότι τους συμφέρει να τοποθετηθούν (για πολλούς λόγους) στα ισχυρά χρηματιστήρια αντί για το αδύναμο ελληνικό.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά (-2,16%) στις 637,39 μονάδες και η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,2 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 21 ήταν ανοδικά και 78 πτωτικές (περίπου 1/4).

Ιδιαίτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-2,34%). Οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μειώθηκαν κατά (-1,85%).

Σε ότι αφορά τους κλαδικούς δείκτες, μόνο τα τρόφιμα-ποτά κινήθηκαν ανοδικά (0,21%) ενώ όλοι οι υπόλοιποι πτωτικά. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-5,4%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,23%), Πρώτων Υλών (-3,83%).



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης