Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 651,47 μονάδες τελείωσε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης

Στις 651,47 μονάδες τελείωσε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης
  • Αυξημένες συναλλαγές και αγορές στα τιτλοποιημένα δάνεια Mezzanine Cairo της Eurobank


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη Taxheaven

Σε ένα διεθνές περιβάλλον που η παρεχόμενη ρευστότητα των Κεντρικών Τραπεζών τροφοδοτεί την παρατεταμένη άνοδο, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε να κινείται ανοδικά με ισχνές συναλλαγές. Ο Γενικός Δείκτης κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ξεπέρασε τις 650 μονάδες και έκλεισε στις 651,47 καταγράφοντας ημερήσια άνοδο της τάξης του 0,45%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 38 εκατ. ευρώ, σημαντικά λιγότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της εβδομάδας. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 59 έκλεισαν ανοδικά και οι 39 πτωτικά.

Το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι η άνοδος για πρώτη ημέρα (μετά την προηγούμενη πτώση) των κεφαλαίων Mezzanine της Cairo που είχε βγάλει η Eurobank και μοίρασε στους μετόχους της. Πρόκειται για τιτλοποίηση των μεσαίων δανείων στην πυραμίδα των χορηγήσεων (συνήθως καταναλωτικών και στεγαστικών) των τραπεζών τα οποία διαπραγματεύονται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μπορούν να αγοραστούν ως μετοχές.

Από τις μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης υπήρξε επιλεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι δύο δείκτες (FTSE Large Cap) και FTSE Mid Cap κατέγραψαν άνοδο.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (1,63%), Τηλεπικοινωνιών (OTE) 1,17%, Υγείας (0,92%), Κατασκευών (0,82%), Πετρελαίου - Αερίου (0,7%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι του Εμπορίου (-1,3%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,6%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,2%).  

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι άμεσα εξαρτώμενη από την ελληνική οικονομία και αυτή με τη σειρά της από την πορεία της πανδημίας. Η υγειονομική όξυνση αν οδηγήσει σε νέα μέτρα, ενδεχομένως να δούμε περαιτέρω επιδείνωση των μεγεθών των επιχειρήσεων και συνεπώς, νέα πτώση στο Γενικό Δείκτη.

Τα αποτελέσματα 9μηνου που θα βγουν στο επόμενο διάστημα, θα δείξουν κατά πόσο έχουν επιβαρυνθεί από την κατάσταση οι εισηγμένες επιχειρήσεις. Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (η χρηματιστηριακή αξία όλων των εισηγμένων επιχειρήσεων) / ΑΕΠ διαμορφώνεται κοντά στο 25%. Το ποσοστό αυτό είναι από τα μικρότερα στην μεταπολιτευτική ιστορία του χρηματιστηρίου και αντίστοιχο με εκείνο του φθινοπώρου του 2015. Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό (κεφαλαιοποίησης / ΑΕΠ) στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 40% περίπου. Βλέπουμε καθαρά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο υστερεί σε σχέση με τα ευρωπαϊκά στην άνοδο. Συνεπώς μία βελτίωση της κατάστασης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 ή α' τρίμηνο 2021 θα βοηθήσει και στην άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης