Στο μικροσκόπιο των ξένων οίκων

Οικονομικές Ειδήσεις

16 Σεπτέμβριος 2009
Υπό το αυστηρό βλέμμα διεθνών οργανισμών και αγορών τελεί πλέον η ελληνική οικονομία, καθώς όλοι προεξοφλούν ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, οι τρέχουσες ανάγκες της χώρας δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν χωρίς περαιτέρω δανεισμό. Taxheaven.gr

Στο μικροσκόπιο των ξένων οίκων

Υπό το αυστηρό βλέμμα διεθνών οργανισμών και αγορών τελεί πλέον η ελληνική οικονομία, καθώς όλοι προεξοφλούν ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, οι τρέχουσες ανάγκες της χώρας δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν χωρίς περαιτέρω δανεισμό.

Το απόθεμα του εμπροσθοβαρούς και πανάκριβου δανεισμού, στον οποίο είχε καταφύγει η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες του έτους, έχει ήδη εξανεμισθεί, ενώ πολλοί ξένοι οίκοι προειδοποιούν ότι εάν η χώρα δεν τιθασεύσει τα δημοσιονομικά της, οι όροι δανεισμού της θα γίνουν δυσμενέστεροι.

Υπό το αυστηρό βλέμμα των διεθνών οργανισμών, της ΕΕ αλλά και των αγορών βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι όλοι προεξοφλούν πως οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν χωρίς περαιτέρω δανεισμό, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών αλλά και των μέτρων που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος.

Ηδη, είναι γνωστό τόσο στους Ελληνες πολιτικούς όσο και στις Βρυξέλλες ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός έχει ξεπεράσει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις τη στιγμή που έχει σχεδόν εξανεμιστεί το απόθεμα του περίφημου εμπροσθοβαρούς πλην όμως πανάκριβου δανεισμού στον οποίο είχε καταφύγει η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες του έτους, ελπίζοντας μάλιστα ότι όχι μόνο θα επαρκούσε, αλλά θα δημιουργούσε και βάση για το επόμενο έτος.
Πληροφορίες μάλιστα από την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρουν ότι το απόθεμα του λογαριασμού που τηρεί εκεί το Δημόσιο μόλις και μετά βίας επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της Ιπποκράτους έχουν έλθει ήδη σε επαφή με διεθνείς οίκους, προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα διαπραγμάτευσης εναλλακτικών και συμφερότερων πηγών πρόσθετου δανεισμού. Με βάση δε τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι δεν θα είναι χαμηλότερος των 15 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τόσο τα ελλείμματα όσο και οι υποχρεώσεις αναχρηματοδότησης τίτλων του Δημοσίου που λήγουν, συνολικής αξίας 18 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών, εκτιμάται ότι τόσο η προεκλογική περίοδος που καθιστά ανενεργό την άσκηση οικονομικής πολιτικής ιδιαίτερα μάλιστα σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μέτωπο όσο και η όποια προοπτική πολιτικής αστάθειας μετά τις εκλογές, δεν θα αφήσουν αδιάφορους τους ξένους επενδυτές και θα επιβαρύνει το κόστος χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, καθώς θα αυξήσει τις επιφυλάξεις τους, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλότερο premium. Αυτό επιδεινώνεται de facto από το γεγονός ότι η χώρα θα εμφανιστεί ακριβώς στις αγορές να αναζητεί πρόσθετο δανεισμό.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το δανειακό πρόγραμμα του 2009 έχει καλυφθεί από το πρώτο εξάμηνο και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, όχι μόνο λόγω των υψηλών επιτοκίων αλλά και λόγω του ότι το ελληνικό Δημόσιο αναγκάστηκε να πολλαπλασιάσει σημαντικά τις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν οι υπερβάσεις, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να έχει ήδη δανειστεί περίπου 56 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου για δανεισμό ύψους 44 δισ. ευρώ υπό την πίεση της συνεχούς αύξησης των ελλειμμάτων.

Εναντι αυτών των δεδομένων, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το οικονομικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της νέας κυβέρνησης αλλά και το κατά πόσον θα πειστούν οι Βρυξέλλες για την αποτελεσματικότητα των κινήσεων αυτών από την οποία εξάλλου θα κριθεί και το αν θα δοθεί στη χώρα παράταση για τη μείωση του ελλείμματος. Η στάση των Βρυξελλών θα καθορίσει εν πολλοίς και τη στάση των αγορών απέναντι στο ελληνικό χρέος, καθώς οι επενδυτές θα προσαρμόσουν ανάλογα την εκτίμηση του ρίσκου της χώρας και άρα το κόστος με το οποίο θα τη δανείσουν.


ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ενδεικτικές του κλίματος και της προσέγγισης των ξένων αναλυτών στην ελληνική υπόθεση είναι οι εκτιμήσεις του κ. Marko Mrsnik, αναλυτή της Standars & Poor’s, ο οποίος τονίζει πως η βελτίωση της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα είναι μία τεράστια πρόκληση, καθώς η αδυναμία πειθαρχίας στο μέτωπο των δαπανών δίνει συνέχεια στον εφιάλτη του ελλείμματος. Μία άλλη πολύ σημαντική πρόκληση, όπως προσθέτει, έχει να κάνει με την καταρρακωμένη ανταγωνιστικότητα την οποία βούλιαξε το συνεχές χάσμα στον πληθωρισμό της Ελλάδας σε σχέση με αυτόν της υπόλοιπης ευρωζώνης, καθώς και η διαφοροποίηση του εργατικού κόστους.

Οπως υποστηρίζει ο S&Ρ, κανείς δεν φαίνεται να έχει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας. Οι προκλήσεις αυτές προέρχονται κυρίως από την αναμενόμενη επιβάρυνση του προϋπολογισμού, συνεπεία της γήρανσης του πληθυσμού, που θα προκαλέσει έκρηξη των δαπανών υγείας και των δαπανών για συντάξεις. Εάν υπάρξουν δομικές βελτιώσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους και σε μέτρα περιορισμού των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, τότε ο S&P μπορεί και να αναβαθμίσει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα.

Ομως, η συνεχιζόμενη αδυναμία των δημόσιων οικονομικών μπορεί και να οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των αξιολογήσεων του οίκου, όπως πολύ χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Mrsnik, οι οποίες σημειώνεται πως σήμερα είναι οι χαμηλότερες ανάμεσα σε όλα τα μέλη της ευρωζώνης.

Εάν αυτά δεν εξεταστούν, προειδοποιεί ο κ. Mrsnik, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας θα βρεθούν υπό ακόμη ισχυρότερη πίεση. Σύμφωνα με τον κ. Mrsnik, ο S&P θα παρακολουθεί στενά τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο μέτωπο αυτών των προκλήσεων, όποια και αν είναι νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα εξάλλου με άλλους αναλυτές, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να τακτοποιήσει τα ελλείμματά της κατά τη διάρκεια της περιόδου, όπου η οικονομία της ανθούσε. Οπως λένε «οι συντηρητικοί» έκαναν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση το 2004-2006, όμως η παγίδα των δαπανών επέστρεψε δριμύτερη το 2007-2008, βαρύνοντας τα σχέδια του προϋπολογισμού. Η Ελλάδα έτσι, αν και αρχικά βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες στο ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, κατέληξε σήμερα να βρίσκεται στα όρια της ύφεσης με την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη όπως και τον τουρισμό να πραγματοποιούν βουτιά.


ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters σύμφωνα με το οποίο η ελληνική οικονομία, που αντιστοιχεί στο 2,5% περίπου της ευρωζώνης, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ύφεση. Η οικονομική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει αισθητά με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, συγκριτικά με ρυθμούς άνω του 4% τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της κάμψης των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Reuters:

* Το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 103,4% του ΑΕΠ εφέτος σύμφωνα με την Κομισιόν.

* Το δημόσιο έλλειμμα θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ.

* Η ανεργία αυξήθηκε σε υψηλό τριετίας στο 9,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέες περικοπές θέσεων εργασίας, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται. Η ανεργία είναι υψηλότερη στους νέους και αποτέλεσε αφορμή για τα βίαια επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου.

* Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα στο 14,5% του ΑΕΠ το 2008 και, εφέτος, η ΤτΕ προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 12,5-13% του ΑΕΠ εφέτος. Η χρηματοδότηση του ελλείμματος έχει οδηγήσει σε ταχεία αύξηση του εξωτερικού χρέους.


Πηγή Κέρδος