Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα νέα προγράμματα στήριξης σε ΗΠΑ φέρνουν άνοδο στα χρηματιστήρια

Τα νέα προγράμματα στήριξης σε ΗΠΑ φέρνουν άνοδο στα χρηματιστήρια


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων βοήθησε στην ανάκαμψη και του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Οι αγορές ποντάρουν πλέον στην ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες και τις κυβερνήσεις όπου χρειάζεται. Οι πληροφορίες για νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ έφερε αντιστροφή του κλίματος στις χρηματιστηριακές αγορές. Η ημέρα δεν ξεκίνησε έτσι όμως. Η απογοήτευση από το επίπεδο της συζήτησης (debate) των υποψηφίων προέδρων στις ΗΠΑ (Μπάιντεν και Τραμπ) δημιούργησε συγκρατημένες ρευστοποιήσεις, αρχικά στις ασιατικές αγορές και στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές που ξεκίνησαν με αρνητικές μεταβολές στους δείκτες τους.

Μεταστροφή προς το τέλος για το ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά αλλά σταδιακά με την ειδησιογραφία να αναφέρει ότι επίκειται νέα πακέτα στήριξης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ακολούθησε την άνοδο των ευρωπαϊκών δεικτών. Στο τέλος της συνεδρίασης έκλεισε στις 624,75 μονάδες με άνοδο 0,22%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45 εκατ. ευρώ ενισχυμένη σε σχέση με τις προηγούμενες 5 συνεδριάσεις.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 52 έκλεισαν ανοδικά και οι 45 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (1,46%), Βιομηχανικών (0,9%), Κατασκευών (0,88%) και Τραπεζών (0,7%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-1,73%), Εμπορίου (-1,01%).

Η σημερινή συνεδρίαση δεν δημιουργεί πανηγυρισμούς αλλά τουλάχιστον δείχνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά αντιδρά στα εξωτερικά μηνύματα. Τα αποτελέσματα 9μηνου θα δείξουν εάν οι εισηγμένες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση προς την ανάκαμψη.

Δανεισμός 375 εκατ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμο­ρφώ­θηκε στο -0,10%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,312 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,50 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020.             

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης