Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ηλεκτρονικός πόλεμος στη φοροδιαφυγή

14 Σεπτέμβριου 2009 Σχόλια
  • Σε ηλεκτρονικό «σαφάρι» κατά της φοροδιαφυγής αποφάσισε- έστω και καθυστερημένα- να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών αξιοποιώντας την τεχνολογία και το σύστημα Τaxis, καθώς τα έσοδα του κράτους έχουν καταρρεύσει και διαπιστώνεται καθημερινά ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις κλέβουν την Εφορία συστηματικά.
Ηλεκτρονικός πόλεμος στη φοροδιαφυγή

Σε ηλεκτρονικό «σαφάρι» κατά της φοροδιαφυγής αποφάσισε- έστω και καθυστερημένα- να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών αξιοποιώντας την τεχνολογία και το σύστημα Τaxis, καθώς τα έσοδα του κράτους έχουν καταρρεύσει και διαπιστώνεται καθημερινά ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις κλέβουν την Εφορία συστηματικά.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠαΣοΚ δηλώνουν διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα για να περιορίσουν το νοσηρό φαινόμενο της φοροδιαφυγής που ευνοεί εκείνους που γνωρίζουν τα «παράθυρα» του φορολογικού συστήματος και επιβαρύνει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους , οι οποίοι, ακόμη και αν θέλουν να φοροδιαφύγουν, δεν μπορούν να το πράξουν, αφού όλα τα τα εισοδήματά τους δηλώνονται στο ακέραιο.

Πάντως όποιο από τα δύο κόμματα εξουσίας κυβερνήσει, την επαύριον των εκλογών θα πρέπει να προχωρήσει σε έργα και να μη μείνει στις προεκλογικές υποσχέσεις και στα ευχολόγια κατά της φοροδιαφυγής, διότι τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά παραβατικότητας αντί να μειώνονται αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς εις βάρος των εσόδων και της ανάπτυξης του τόπου.


-Η ανάπτυξη του συστήματος Εlenxis

Ενα από τα συστήματα που ελπίζουν οι επιτελείς της Καραγεώργη Σερβίας ότι θα συνδράμει στον εντοπισμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν συστηματικά είναι το Εlenxis.

Την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην οποία προΐσταται ο κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος και, όταν τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, οι επιχειρήσεις που θα ελέγχονται θα επιλέγονται με αυτόματο τρόπο βάσει των δεδομένων- φορολογικών στοιχείων που βρίσκονται στο Τaxis.

Τα βήματα επιλογής ελέγχου θα είναι τα εξής: Αρχικά θα γίνεται καταγραφή όλων των φορολογικών στοιχείων κάθε επιχείρησης μέσω του συστήματος Τaxis. Στη συνέχεια θα γίνεται επεξεργασία βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και μετά, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν υποπέσει ορισμένες εταιρείες σε φορολογικές παραβάσεις, θα υποβάλλονται σε έλεγχο.

Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση έχει υποβάλει στη ΓΓΠΣ δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ τα στοιχεία των οποίων δεν συμφωνούν μεταξύ τους σημαίνει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση μπορεί να έχει δηλώσει σωστά τα εισοδήματα που έχουν προκύψει βάσεις της δραστηριότητάς της αλλά να έχει πληρώσει λιγότερο ή και καθόλου ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή θα εντοπίζεται αυτόματα μέσω του Εlenxis και η συγκεκριμένη επιχείρηση θα δέχεται άμεσα τον φορολογικό έλεγχο.

Το ίδιο θα συμβαίνει και στην περίπτωση που παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών. Οταν δεν συμφωνεί το ύψος των ποσών που δηλώνουν οι αγοραστές ή οι πωλητές προϊόντων αυτόματα θα καταχωρίζονται σε ειδική λίστα και θα διενεργείται στη συνέχεια φορολογικός έλεγχος.

Υπάρχει ωστόσο ένα «παράθυρο» που βοηθάει τη φοροδιαφυγή, και αυτό δεν είναι άλλο από το δικαίωμα που έχουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να μην αναγράψουν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολόγια ύψους ως 300 ευρώ το καθένα. Ετσι μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ότι έχει λάβει τιμολόγια ως 300 ευρώ, ενώ αυτό να μην έχει συμβεί ποτέ και οι διασταυρώσεις στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών- προμηθευτών να μην τον εντοπίσουν.

Στο πλαίσιο του Εlenxis, το οποίο βρίσκεται σε φάση τελικής ανάπτυξης, οι ελεγκτές έχουν ήδη αποκτήσει 5.000

φορητούς υπολογιστές μέσω των οποίων μπορούν να επισκέπτονται απευθείας τις επιχειρήσεις, να έχουν άμεση (online) σύνδεση με το σύστημα Τaxis και να μπορούν επί τόπου να διασταυρώνουν διάφορα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα της επιχείρησης ή του επαγγελματία.

Για παράδειγμα θα μπορεί ο ελεγκτής να διαπιστώνει εντός 5 λεπτών αν έχει υποβληθεί περιοδική δήλωση ΦΠΑ και αν συμφωνούν τα στοιχεία της επιχείρησης (τιμολόγια, παραστατικά κτλ.) με τα αναγραφόμενα στις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί (εισοδήματα, παρακρατούμενοι φόροι, ΦΠΑ, τέλη κτλ.).


-Ερχονται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Σε όλα τα παραπάνω αναμένεται να προστεθεί ένα ακόμη ισχυρό όπλο το οποίο μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο τη φοροδιαφυγή, και πρωτίστως τη διακίνηση πλαστών και εικονικών τιμολογίων που οδηγούν στη φοροκλοπή. Το όπλο αυτό αφορά την ηλεκτρονική καταγραφή αγορών και πωλήσεων μεταξύ επιχειρήσεων και επαγγελματιών τη στιγμή που γίνονται, αλλά και των λιανικών πωλήσεων που πραγματοποιούνται μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτών. Στις βασικές αρχές του συγκεκριμένου προγράμματος διασταυρώσεων είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου , ενώ και το ΠαΣοΚ στοχεύει στην περιστολή της φοροδιαφυγής με όπλο τη σύγχρονη τεχνολογία.

Οταν λειτουργήσει το σύστημα αυτό στην πλήρη του μορφή, που τοποθετείται μέσα στο 2010, αυτό θα σημάνει αυτόματα την κατάργηση της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών και φυσικά δεν θα υπάρχει πλέον η εξαίρεση που ισχύει σήμερα για τα τιμολόγια κάτω των 300 ευρώ, αφού πλέον όλες οι συναλλαγές ανεξαρτήτως ποσού θα καταγράφονται και θα αποθηκεύονται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του συστήματος Τaxis.

Οταν εκδίδονται τα φορολογικά στοιχεία και μεταφέρονται τα δεδομένα στο Τaxis, θα γίνεται αυτόματος έλεγχος της εγκυρότητας του ΑΦΜ της επιχείρησης και των συναλλασσομένων έτσι ώστε και να μην αναγράφονται ανύπαρκτα ΑΦΜ. Επίσης όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές με επιχειρήσεις που έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν ως εκδότες ή λήπτες πλαστών και εικονικών στοιχείων θα εντοπίζονται άμεσα.

Πηγή Το ΒήμαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης