Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αύξηση καταθέσεων και η συγκράτηση δανείων οδηγούν σε καλά λειτουργικά (οργανικά) αποτελέσματα τις ελληνικές τράπεζες

25 Σεπτέμβριος 2020
Αύξηση καταθέσεων και η συγκράτηση δανείων οδηγούν σε καλά λειτουργικά (οργανικά) αποτελέσματα τις ελληνικές τράπεζες


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Νέα αύξηση καταθέσεων και συγκράτηση των χορηγούμενων δανείων κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδας για τις ελληνικές τράπεζες. Μία εικόνα που σαφέστατα θα ευνοήσει τα οργανικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών τα οποία έχουν ενισχυθεί στο διάστημα Μαΐου-Αυγούστου 2020 (δηλαδή μετά την καραντίνα). Μπορεί η συγκυρία για τις ελληνικές τράπεζες να επιδεινώνεται λόγω των 'κορωνο-δανείων' , δηλαδή μη εξυπηρετούμενων δανείων την περίοδο της καραντίνας και μετά, αλλά η συνολική εικόνα είναι καλή για τα οργανικά τους αποτελέσματα και θα φανερωθεί στα αποτελέσματα του 9μηνου που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται στους επόμενους μήνες.

Αύξηση καταθέσεων Ιουλίου-Αυγούστου

Νέα αύξηση κατά 420 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις των ιδιωτών τον Αύγουστο 2020 έναντι αύξησης κατά 3,318 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Επίσης αυξήθηκαν οι καταθέσεις από τις επιχειρήσεις κατά 255 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης 2,649 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2020. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων παρουσιάζουν αύξηση 165 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο 2020 έναντι αύξησης 2,649 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2020.

Μειώνονται τα υπόλοιπα δανείων

Eλαχιστοποιήθηκαν τα παλιά υπόλοιπα από χρηματοδοτήσεις ιδιωτών και κράτους από τις τράπεζες τον Αύγουστο και αυξήθηκαν οι εξυπηρετήσεις των δανείων σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Τα νέα δανειακά υπόλοιπα για τον ιδιωτικό τομέα ήταν μόλις 231 εκατ. ευρώ έναντι δανείων 1,114 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.  Σε ότι αφορά την μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Αύγουστο 2020 ήταν θετική κατά 1,163 δισ. ευρώ έναντι καθαρής ροής 1,982 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 324 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 1,118 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Στο ίδιο διάστημα παρατηρείται αρνητική καθαρή ροή προς τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.  Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις προχωρούν σε αποπληρωμές δανείων, την περίοδο αυτή.

Τον Αύγουστο του 2020, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες , αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 21 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 119 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης