Αποτελέσματα live αναζήτησης

My Data: Μύθοι και πραγματικότητα

26 Σεπτέμβριου 2020 Σχόλια
My Data: Μύθοι και πραγματικότητα
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε πρωτόγνωρες στιγμές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσής του. Οι ρυθμοί νομοθέτησης, δημοσίευσης αποφάσεων και εγκυκλίων είναι ακόμη φρενήρεις, ενώ οι απορίες όλων αυξάνονται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο. Εν μέσω αυτής της κατάστασης οι επαγγελματίες λογιστές δεν είχαν το χρόνο να ασχοληθούν διεξοδικά με τα my Data και τις συνέπειες στην καθημερινότητά τους, αφού τους έπνιγε σα βρόχος ο όγκος των υποχρεώσεων και των καταληκτικών ημερομηνιών.

Η πρακτική εφαρμογή του my Data πόρρω απέχει από όσα ισχυρίζονται οι θιασώτες του. Οι θετικές επιπτώσεις που ευαγγελίζονται οι εισηγητές του νέου αυτού θεσμού είναι ουτοπικές, αφού δεν υπάρχει επιστημονικά επαρκώς τεκμηριωμένη μελέτη και ανάλυση των ωφελειών που θα προκύψουν για τους πολίτες, τους επαγγελματίες και φυσικά για την ίδια την πολιτεία. Από υπηρεσιακούς παράγοντες —και όχι μόνο— γίνονται κάποιες ισχνές αναφορές σε οφέλη, κ.ά., ωστόσο στα μάτια όσων έχουν εργαστεί στα λογιστήρια των επιχειρήσεων ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες λογιστές, φαντάζουν τουλάχιστον ως αστείες.

Η μετάβαση στα my Data με τόσο συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς συντεταγμένες κινήσεις και δίχως να δοθεί αρκετό χρονικό διάστημα για την ομαλή εφαρμογή τους, ενισχύει τις φωνές εκείνων που πρεσβεύουν πως πρόκειται για μια ακόμη αδόκιμη προσπάθεια των ιθυνόντων. Άλλωστε, στο παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών «καινοτόμων» ιδεών που τελικώς κατέληξαν σε φιάσκο, αφού προηγουμένως ταλαιπώρησαν σφόδρα τους επαγγελματίες. Για να επιτύχει ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα πρέπει να προηγηθεί πιλοτική εφαρμογή για ικανό χρονικό διάστημα, ενώ θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων και άλλες προτάσεις που θα απηχούν τις απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων και των λοιπών φορέων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα παρόμοιο εγχείρημα όπως ήταν η εφαρμογή του ΕΓΛΣ πήρε περίπου δέκα χρόνια για να εδραιωθεί και να γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις (ΕΓΛΣ: ψήφιση Π.Δ. 1123 της 15.12.80 - Εφαρμογή σε όλες τις Επιχειρήσεις με το άρθρο 7 Π.Δ 186/1992 - Κ.Β.Σ.).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι φορείς της αγοράς προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη την υπέρμετρη αύξηση του κόστους που θα δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις από την εφαρμογή του μεγαλεπήβολου αυτού έργου. Γιατί όταν πληροφορηθούν επαρκώς τότε είναι δεδομένο πως θα υπάρξει αντίδραση. Μη λησμονούμε πως η κατακόρυφη αύξηση του χρόνου εργασίας μας θα επισύρει αντίστοιχες χρεώσεις προς τους πελάτες μας.

Περαιτέρω, προκαλεί αίσθηση η «γαλαντομία» του υπ. Οικονομικών προς όσους επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου, αφού αυτή η επιλογή θα τους δώσει κίνητρα για την αγορά του εξοπλισμού, κ.λπ., αλλά και μείωση του χρόνου παραγραφής από πέντε σε τρία έτη. Βέβαια, τα κόστη είναι πολύ μεγάλα και δεν καλύπτονται απολύτως από τα κίνητρα. Διαφαίνεται λοιπόν μία πρεμούρα από πλευράς Διοίκησης για να εμπεδωθεί η πεποίθηση στους επιχειρηματίες πως πρέπει οπωσδήποτε να μεταβούν και στην ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου, αφού ομολογουμένως ένα τέτοιο ισχυρό δέλεαρ δεν περνά απαρατήρητο. 

Και μέσα σε όλα αυτά έχει στηθεί ένα ατελείωτο «πανηγύρι» από επαγγελματίες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία πέφτοντας θαρρείς σαν αρπακτικά πάνω στους λογιστές και στις επιχειρήσεις. Μεθοδικά, τα δύο τελευταία έτη γίνονταν προσπάθειες ωραιοποίησης των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσα από ημερίδες ανά την Ελλάδα, γεγονός που εξαρχής δημιούργησε προβληματισμό σε όσους έβλεπαν μακρύτερα. Καθημερινά, και ειδικότερα πιο έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια «σπέκουλα» άνευ προηγουμένου γύρω από τα my Data, ενώ μαθαίνουμε πως δε λείπουν οι προσπάθειες ορισμένων να δελεάζουν τους λογιστές ακόμη και με οικονομικά ανταλλάγματα για την προώθηση του μέτρου.

Επιπροσθέτως, και πέραν των ανωτέρω πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και για έναν ακόμη λόγο όσον αφορά στη μετάβαση στα myData και στην ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχων, αφού τα νέα αυτά δεδομένα ενδεχομένως να λειτουργήσουν σαν δούρειος ίππος στις επιχειρήσεις με ολέθρια αποτελέσματα για τα μικρά και μεσαία λογιστικά γραφεία της χώρας.

Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν εδώ και καιρό και όπως φαίνεται δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Όμως, προκειμένου να περιχαρακωθεί το επάγγελμα και να ενισχυθεί ο ρόλος μας, πρέπει επιτέλους να νομοθετηθεί η από μηδενική βάση —δίχως όρια όπως ορίζονται στην απόφαση Α.1138/2020— υποχρεωτική οριστικοποίηση των δεδομένων που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. μέσω λογιστή-φοροτεχνικού (σ.σ. δείτε παλαιότερο ψήφισμα της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.). Αυτή η άποψη δεν έχει συντεχνιακά ελατήρια, αλλά αποτελεί αδήριτη ανάγκη έτσι ώστε ο σύγχρονος πιστοποιημένος λογιστής να έχει αγαστή συνεργασία με την Α.Α.Δ.Ε. και συνάμα να διασφαλίζονται τα συμφέροντα όλων.  Δεν πρόκειται για κάτι καινοφανές στα ελληνικά δρώμενα, αφού όπως μόνο ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφεί ή ο μηχανικός να νομιμοποιεί αυθαίρετες κατασκευές, κ.λπ., έτσι πρέπει να γίνει και με τον λογιστή. Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει λυθεί αυτό το ζήτημα εγείρει πολλά ερωτήματα. Τελικά ποιος δε θέλει να γίνει κάτι τέτοιο, η Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. ή κάποιοι άλλοι;

Λέμε πάντα ναι στην εξέλιξη, στη διευκόλυνση της εργασίας μας, στην απλοποίηση. Είμαστε υπέρμαχοι των προσπαθειών για την καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής και γενικότερα των ενεργειών που θα συμβάλλουν στην επίτευξη πλήρους ψηφιοποίησης των όποιων διαδικασιών. Τασσόμαστε αναφανδόν υπέρ των κινήσεων που θα μειώσουν τη γάγγραινα της εσχάτως ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας και θα αποτελέσουν εφαλτήριο για ευοίωνες μέρες στο επάγγελμά μας.

Όμως, η μετάβαση σε νέα δεδομένα πρέπει να γίνεται με λύσεις πρακτικά εφαρμόσιμες, χωρίς κόστος σε χρήμα και εργατοώρες για όλους μας και πάντα με γνώμονα τη μείωση της ταλαιπωρίας επαγγελματιών και φορολογούμενων πολιτών. Όχι λοιπόν σε πρακτικές του να μάθουν (οι υπηρεσιακοί) στου κασίδη (λογιστή) το κεφάλι. Ο λογιστής δεν μπορεί να γίνει για πολλοστή φορά το πειραματόζωο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του η δαμόκλειος σπάθη των προστίμων.

Η προσαρμογή στην επόμενη μέρα του myData και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για όλους εμάς τους λογιστές δε θα γίνει αβρόχοις ποσί, ούτε είναι πανάκεια το εκάστοτε λογισμικό όπως αρκετοί νομίζουν. Γιατί, όπως καλά γνωρίζουμε, για να στηθεί σωστά το λογισμικό και για να λειτουργούν όλα στην εντέλεια απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες παραμετροποίησης. Ακόμα και με ένα άρτια παραμετροποιημένο λογισμικό, η διαδικασία συμφωνίας των αποκλίσεων μεταξύ των επιχειρήσεων θα απαιτεί αρκετό χρόνο. Συνεπώς, θα επωμιστούμε ένα μεγάλο κόστος και θα υποστούμε μια μεγάλη ταλαιπωρία και μάλιστα μέσα σε ένα ασαφές τοπίο.

Κλείνοντας να σημειώσουμε πως στον μικρόκοσμό μας υπάρχουν τόσο όσοι υπερασπίζονται τα my Data όσο κι εκείνοι που αντιτίθενται ως προς το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησής τους. Δεν ξέρουμε ποιοι έχουν τελικά δίκιο ή όχι, όμως αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι πως το επάγγελμά μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Οφείλουμε να ανασκουμπωθούμε, να λειτουργήσουμε με νηφαλιότητα και ομόνοια και να διεκδικήσουμε, οραματιζόμενοι την επόμενη ημέρα του επαγγελματία λογιστή-φοροτεχνικού.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης