Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το κύμα ρευστοποιήσεων σε μετοχές ακολουθεί το κύμα εξάπλωσης του covid-19

Το κύμα ρευστοποιήσεων σε μετοχές ακολουθεί το κύμα εξάπλωσης του covid-19


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μία εβδομάδα ρευστοποιήσεων σε μετοχές λόγω της αυξημένης ανησυχίας για την εξάπλωση του covid-19 στα κράτη ανά τον κόσμο είναι αυτή που διανύουμε. Τα ίδια υγειονομικά μηνύματα ανησυχίας εκπέμπει και η Ελλάδα μόνο που για την ελληνική οικονομία οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες. Οι εκθέσεις των ξένων οίκων αλλά και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε αναφέρουν ότι η ύφεση στην Ελλάδα για ολόκληρο το 2020 θα κυμανθεί μεταξύ (-8% και -9%) ενώ στην Ευρωζώνη θα είναι κατά τι μικρότερη. Το αρνητικό μήνυμα έρχεται από τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2021 που όπως φαίνεται δεν θα ξεπεράσει το 3,5% ενώ και αυτό το ποσοστό θα τεθεί υπό αμφισβήτηση εάν ενταθεί η κρίση του κορωνοϊού. Εν ολίγοις, θα απαιτηθούν 2 ή 3 χρόνια για να φτάσει η ανάπτυξη της χώρας στα επίπεδα του 2019 σύμφωνα με τους αισιόδοξους. Πολύ περισσότερο σύμφωνα με τους απαισιόδοξους.

Συσσώρευση πέριξ των 620 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη

Καθοριστικά επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι οι τιμές των 615 (χαμηλό μήνα) - 620 μονάδων. Το τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων δείχνει ότι οι 620 μονάδες αποτελούν μία τεχνική “στήριξη” στην αγορά, δηλαδή δεν διασπώνται εύκολα και ο Γενικός Δείκτης τείνει να συσσωρεύσει πέριξ αυτών των επιπέδων.

Ο “αδύναμος κρίκος” του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες μετά από ένα μικρό ανοδικό  ξέσπασμα στις αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκονται σε πτωτική τάση.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 619,96 μονάδες με υποχώρηση (-0,38%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,41 εκατ. ευρώ επίπεδα παρεμφερή με τις προηγούμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 27 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά.

Στους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,56%) με την μετοχή του ΟΤΕ να ανακάμπτει, τα Τρόφιμα-Ποτά με την μετοχή της Coca-Cola σε θετικό momentum ενώ οριακά θετικά κινήθηκαν οι τράπεζες. Την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (-3%), Πετρελαϊκών (-2,44%) που επηρεάζονται από τις τιμές του πετρελαίου και Εμπορίου (-2,25%).

Στάση αναμονής των επενδυτών

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η χαμηλή αξία συναλλαγών αποδίδεται από στελέχη της αγοράς και στη στάση αναμονής των επενδυτών (ελλήνων και ξένων) απέναντι στις υγειονομικές και οικονομικές εξελίξεις. Όσοι περιμένουν επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης και της ελληνικής οικονομίας, σκοπεύουν να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι πωλήσεις στα παρόντα επίπεδα εξυπηρετούν (πέρα από ταμειακούς λόγους) και την αναμονή αυτή. Πουλάνε σήμερα για να αγοράσουν αύριο φθηνότερα.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης