Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τέσσερις θέσεις υποχώρησε η ελληνική οικονομία

9 Σεπτέμβριου 2009 Σχόλια
  • Καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση ως προς την εμπιστοσύνη στους θεσμούς: Προς τους πολιτικούς, την αστυνομία, τη διαχείριση κρατικού χρήματος και τη μεροληψία στις αποφάσεις κρατικών αξιωματούχων.
Τέσσερις θέσεις υποχώρησε η ελληνική οικονομία

Καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση ως προς την εμπιστοσύνη στους θεσμούς: Προς τους πολιτικούς, την αστυνομία, τη διαχείριση κρατικού χρήματος και τη μεροληψία στις αποφάσεις κρατικών αξιωματούχων.

Δημοσιονομική εκτροπή και σκάνδαλα αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Σε έκθεση-σοκ που δημοσιοποίησε χθες, υπό το βάρος σκανδάλων και απουσία ουσιαστικού μεταρρυθμιστικού έργου καταγράφεται σημαντική επιδείνωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στους κοινωνικοπολιτικούς θεσμούς της χώρας.

Με βάση τη διεθνή έκθεση ανταγωνιστικότητας 2009 - 2010 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μεταξύ 133 κρατών που συμμετέχουν η Ελλάδα κατατάσσεται 71η στον δείκτη ανταγωνιστικότητας, χάνοντας τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρσι και έπεται χωρών όπως η Αίγυπτος, η Κολομβία, το Καζακστάν και η Μποτσουάνα.

Δημοσιονομικά
«Πληγή» για τη χώρα είναι τα δημόσια οικονομικά, αφού στο μέτωπο του δημοσίου χρέους η Ελλάδα «κερδίζει» την 127η θέση, ενώ στο σκέλος του ελλείμματος την 98η. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί παράλληλα η μεγάλη επιδείνωση ως προς την εμπιστοσύνη στους θεσμούς: Την εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς, την αστυνομία, την σπατάλη κρατικού χρήματος και τη μεροληψία στις αποφάσεις κρατικών αξιωματούχων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σε επίπεδο μακροοικονομικής σταθερότητας, η Ιρλανδία κατατάσσεται 65η, ενώ η Ισπανία σε όρους αποδοτικότητας της αγοράς εργασίας έρχεται 50ή όταν η Ελλάδα, βρίσκεται στην 116η θέση. Από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων της έκθεσης προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα για την Ελλάδα που παρουσιάζει το 27ο υψηλότερο ΑΕΠ στον κόσμο:

Τα δημοσιονομικά παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομίας. Κατά μέσο όρο η Ελλάδα κατατάσσεται 103η σε επίπεδο μακροοικονομικής σταθερότητας, από 106η πέρσι, ενώ σε επίπεδο ελλείμματος έχει την 98η θέση (από 99η), στο δημόσιο χρέος την 127η από 122η και στον εθνικό ρυθμό αποταμίευσης στην 126η θέση, από την 119η.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι η πρόβλεψη για την 98η θέση στο έλλειμμα στηρίζεται στην εκτίμηση για έλλειμμα 3,7% φέτος, στόχος που είναι πλέον ανέφικτος με δεδομένο τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα η βαθμολογία ανέρχεται στο 4,4, από 4 πέρσι. Η βαθμολογία κυμαίνεται μεταξύ 1 και 7, με τις χώρες πλησίον του 1 να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις και εκείνες εγγύτερα του 7 τις χειρότερες.

Τεράστια επιδείνωση καταγράφεται στο σκέλος των θεσμών. «Βουτιά» σημειώνεται στο μέτωπο της σπατάλης κρατικού χρήματος, καθώς η χώρα τερματίζει 107η από 75η στην περσινή έρευνα, καθώς και στην εμπιστοσύνη του κόσμου προς τους πολιτικούς. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 78η θέση, μεταξύ των 133 εξεταζόμενων χωρών, από την 65η θέση πέρσι.

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται στο σκέλος της ύπαρξης μεροληψίας στις αποφάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων (93η θέση φέτος από 67η θέση πέρσι), στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος (75η θέση φέτος από 62η θέση πέρσι) και στην αξιοπιστία της αστυνομίας (80η θέση φέτος από 63η πέρσι).

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα και στην εκπαίδευση. Η χώρα καταλαμβάνει την 107η θέση στις δαπάνες για εκπαίδευση, από την 92η θέση πέρσι, η ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος καταλαμβάνει την 90η θέση, από την 82η πέρσι, ενώ σημαντική επιδείνωση καταγράφεται και στο σκέλος της μετεκπαίδευσης του προσωπικού (101η θέση από 81η πέρσι) και στις επιχειρηματικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (101η θέση, από 85η)

Στην 116η θέση τερματίζει η χώρα, που παράγει το 27ο υψηλότερο ΑΕΠ, όσον αφορά στην αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας. Η χώρα καταλαμβάνει την 128η θέση σε επίπεδο ευελιξίας στον καθορισμό μισθών (126η πέρσι), την 113η όσον αφορά την ακαμψία στις απολύσεις - προσλήψεις (114η πέρσι), την 120η όσον αφορά τη σύνδεση αμοιβών - παραγωγικότητας (από 103η πέρσι) και 88η στη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία

Πολύ χαμηλές επιδόσεις παρουσιάζει η Ελλάδα σε ότι έχει να κάνει σχέση με την ποιότητα του επιχειρείν. Εμπόδια για την επιχειρηματικότητα είναι καταρχήν η γραφειοκρατία, η ανελαστική αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη διαφθορά, το φορολογικό σύστημα, η αστάθεια στη χάραξη πολιτικής και η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Απογοητευτική είναι η εικόνα στους επιμέρους δείκτες, όπως η καινοτομία (101η θέση, από 89η πέρσι), ο αριθμός των απαιτούμενων διαδικασιών για την έναρξη επιχείρησης (120η θέση, σταθερή σε σχέση με πέρσι), οι εταιρικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (101η θέση, από 85η), η συνεργασία πανεπιστημίων - αγοράς (90ή θέση, σταθερή).

Βελτίωση καταγράφηκε στην πρόσβαση των μαθητών στο διαδίκτυο (73η θέση από 75η), στον χρόνο για την έναρξη μίας επιχείρησης (56η θέση από 89η), ενώ σχετικά καλές επιδόσεις έχουμε στις υποδομές. Καλή κατάταξη κερδίζει επίσης στο σκέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, το προσδόκιμο ζωής και την υγεία του πληθυσμού.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης