Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 2019 θα γίνει το 2022. Πτώση 9% ΑΕΠ φέτος και 6% ανάκαμψη 2021

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 2019 θα γίνει το 2022. Πτώση 9% ΑΕΠ φέτος και 6% ανάκαμψη 2021


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη Taxheaven

Θετική ήταν σε γενικές γραμμές η 7η έκθεση για την ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντούτοις επισημαίνει ότι η κρίση λόγω της πανδημίας θα επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην ελληνική οικονομία. Αναφέρει ότι η πλήρης ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 θα γίνει το 2022. Εκτιμάται πτώση ΑΕΠ κατά 9% φέτος και 6% ανάκαμψη το 2021.

Παρά τη δυσχερή συγκυρία που προκάλεσε η πανδημία, η οποία αναπόφευκτα προκάλεσε καθυστερήσεις στην εφαρμογή μιας σειράς δράσεων, "η Ελλάδα προχώρησε με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων".

Στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση έως σήμερα κατάφερε να διαχειριστεί και να συγκρατήσει την έκταση της υγειονομικής κρίσης, ενώ κινητοποίησε ένα μεγάλο ύψος μέτρων ούτως ώστε να συγκρατήσει τις κοινωνικοοικονομικές της επιπτώσεις. Ωστόσο επισημαίνεται ότι η πανδημία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία.

Αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση καθώς παρά την υγειονομική κρίση κατάφερε να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα στο πεδίο του Πτωχευτικού δικαίου. Γίνεται λόγος και για καλή πρόοδο στο πεδίο της επενδυτικής αδειοδότησης, της ενεργειακής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης. Γίνεται λόγος και για επιπλέον μεταρρυθμιστικά βήματα σε τομείς που δεν συνδέονται με την εποπτεία.

Eπισημαίνουμε ότι η εκτίμηση για ύφεση (-9%) το 2020 είναι μεγαλύτερη απ’ αυτήν της Τράπεζας της Ελλάδος και της οικονομικής επιτροπής του Κοινοβουλίου. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η έκθεση συγγράφηκε πριν την έξαρση του νέου κύματος κορωνοϊού στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συνεπώς, τα πράγματα μέχρι το τέλος του χρόνου μπορούν να έχουν αναθεωρηθεί είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο, ανάλογα με την έξαρση της πανδημίας.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ‘καθρέπτης’ της κρίσης

Η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο απεικονίζει πλήρως την κατάσταση στην επιχειρηματικότητα. Ενώ οι υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν ανοδικά, το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε μία ακόμη πτώση και συσσώρευσης του Γενικού Δείκτη πέριξ των 620 μονάδων. Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι ίσως δούμε αντίδραση στα επίπεδα αυτά, εάν οι ξένες αγορές κινηθούν περαιτέρω ανοδικά στις επόμενες συνεδριάσεις. Στα γνώριμα επίπεδα (των 40-45 εκατ. ευρώ) οι σημερινές συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Φαίνεται ότι οι εισροές ‘φρέσκου χρήματος’ θα αργήσουν ακόμη.  

Οι επενδυτές εστιάζουν σε μεμονωμένες μετοχές που προσφέρουν αποδόσεις, αξία, μερίσματα και έχουν αυξημένες συναλλαγές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Πλαστικά Θράκης (ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα λόγω και της κατασκευής μασκών), ο Δρομέας (φτιάχνει τα γραφεία του γερμανικού στρατού και του Ευρωκοινοβουλίου), η Coca Cola συνεχίζει την ανοδική της τάση και ο -πάντα σταθερά αναπτυξιακός- Μυτιληναίος.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 622,34 μονάδες με πτώση (-0,37%). Η αξία συναλλαγών στα 45 εκατ. ευρώ.                 

Από  τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 31 έκλεισαν ανοδικά και οι 61 πτωτικά. Στους επιμέρους κλάδους, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα τρόφιμα (2%) λόγω Coca Cola, οι βιομηχανικές (0,86%) και η τεχνολογία (0,8%). Πτωτικά κινήθηκαν οι τηλεπικοινωνίες (-2,49%), οι χρηματοοικονομικές (-4,86%), το Εμπόριο (-1,08%).

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης