Μία πολύ δύσκολη ημέρα στα χρηματιστήρια παγκοσμίως

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

21 Σεπτέμβριος 2020
Taxheaven.grΤου Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η 'τέλεια καταιγίδα' σήμερα για τις χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο. Η μεγαλύτερη διόρθωση στα χρηματιστήρια από τον Ιούλιο 2020 καταγράφηκε στους χρηματιστηριακούς εξαιτίας 3 σημαντικών γεγονότων.

α) Επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης και φόβοι για νέα lockdowns σε Βρετανία, Ευρώπη

Τα υγειονομικά μηνύματα δεν είναι διόλου θετικά, τα κρούσματα αυξάνονται στις μεγάλες χώρες ανά τον κόσμο και πλέον οι περισσότεροι συζητούν για νέο περίοδο με lockdown. Εάν συμβεί αυτό θα έχουμε ύφεση πάνω στην προηγούμενη ύφεση και σαφώς θα μιλάμε για εκτροχιασμό της παγκόσμιας οικονομίας. Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει ανάκαμψη, άρα οι νέοι φόβοι δημιουργούν νέες πιέσεις στις μετοχές

β) Τραπεζικά σκάνδαλα με κατηγορίες για 'ξέπλυμα χρήματος'

Οι πληροφορίες-κατηγορίες που βγήκαν από ένα παγκόσμιο δίκτυο δημοσιογράφων από 88 χώρες δείχνουν ότι 5 (τουλάχιστον) διεθνείς τράπεζες εμπλέκονται σε 'ξέπλυμα χρήματος' ύψους 2 τρις δολαρίων ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αυτές που βγήκαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επέτειναν τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές ανά τον κόσμο.

γ) Τέλος εννεαμήνου και λογιστικές καταστάσεις

Όπως γράφαμε την Παρασκευή, το τέλος του 9μηνου για πολλές επιχειρήσεις (εισηγμένες ή μη στα χρηματιστήρια) θα σημάνει πωλήσεις μετοχών για καταγραφή λογιστικών κερδών και ταυτόχρονη αύξηση της ρευστότητας τους. Όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και τεχνολογικοί όμιλοι έχουν τεράστιες υπεραξίες από το προηγούμενο ράλι των μετοχών σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ε.Ε. και θα πουλήσουν μετοχές για να 'εγγράψουν' κεφαλαιακά κέρδη.

Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη αλλά και η έναρξη της συνεδρίασης στις ΗΠΑ δείχνουν πολύ μεγάλη υποχώρηση. Ενδεικτικά, ο DAX στη Γερμανία υποχωρούσε πάνω από (-5%) και λόγω Deutsche Bank, ο CAC 40 είχε μείωση (-3,35%) ενώ ο Dow Jones στις ΗΠΑ ξεκίνησε τη συνεδρίαση με υποχώρηση (-2,5%).

Μεγάλη υποχώρηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο


Έντονα πτωτική και επηρεασμένη από την αρνητική διεθνή συγκυρία ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με υποχώρηση (-4,29%) στις 630,32 μονάδες και αξία συναλλαγών στα 48,8 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων μετοχών ήταν 1 (κερδισμένη) / 5 (χαμένες) μετοχές. Όπως ήταν φυσικό, σε μία τέτοια συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες (-6,25%) λόγω του διεθνούς σκανδάλου. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-7,31%), Πετρελαίου (-6,17%), Τροφίμων-Ποτών (-5,63%).

Οι επόμενες συνεδριάσεις αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμες τόσο για το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και για τα διεθνή. Όλα θα εξαρτηθούν από τις υγειονομικές εξελίξεις (covid-19) αλλά και τα στοιχεία που θα βγουν για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.