Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νομοθετούνται τα μέτρα για ΦΠΑ, απόσυρση ΙΧ, πάγωμα πλειστηριασμών και μετατάξεις από Ο.Α.

6 Σεπτέμβριου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • ME πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναμένεται να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση, την ερχόμενη εβδομάδα, μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα οικονομικής πολιτικής όπως η απόσυρση, η αποσύνδεση των δηλώσεων ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου, οι μετατάξεις της Ολυμπιακής καθώς και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών έως τις 31-12- 2009 για οφειλές έως 200.000 ευρώ.
Νομοθετούνται τα μέτρα για ΦΠΑ, απόσυρση ΙΧ, πάγωμα πλειστηριασμών και μετατάξεις από Ο.Α.                                             


 ME πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναμένεται να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση, την ερχόμενη εβδομάδα, μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα οικονομικής πολιτικής όπως η απόσυρση, η αποσύνδεση των δηλώσεων ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου, οι μετατάξεις της Ολυμπιακής καθώς και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών έως τις 31-12- 2009 για οφειλές έως 200.000 ευρώ.

Υπό τη δίνη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και προκειμένου να ανακουφιστεί η αγορά, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε να νομοθετηθούν τελικώς τα συγκεκριμένα μέτρα.

Η ευνοϊκή ρύθμιση για τον ΦΠΑ θα φέρει ρευστότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, αν και ο κίνδυνος απωλειών για τα έσοδα του Δημοσίου, καθιστά αυστηρότερο το καθεστώς προστίμων και ποινών για όσους εκμεταλλευτούν το μέτρο για να αποφύγουν την καταβολή του φόρου.

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, η εξόφληση του ΦΠΑ δεν θα γίνεται πλέον εφάπαξ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, αλλά η επιχείρηση θα καταβάλλει μόνο το 30% του οφειλόμενου φόρου και το υπόλοιπο θα καλείται να το εξοφλεί σε δύο μηνιαίες δόσεις. Κατά τη διάρκεια του διμήνου αυτού το υπόλοιπο του φόρου που απομένει για πληρωμή θα επιβαρύνεται με την προβλεπομένη προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται στο 1,5% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Σημειώνεται ότι για το διάστημα αυτό δεν θα ισχύουν οι ποινικές ευθύνες του φορολογούμενου, αν και στην περίπτωση που παρέλθει το δίμηνο και δεν πληρωθεί το οφειλόμενο υπόλοιπο του ΦΠΑ τότε ο παραβάτης θα διώκεται ποινικά, ενώ παράλληλα θα πληρώνει υψηλότερα ποσά μηνιαίων πρόσθετων φόρων.

 

Πλειστηριασμοί

 

Oσον αφορά τους πλειστηριασμούς, υπενθυμίζεται ότι από κοινού η ηγεσία του Yπουργείου Οικονομίας και η Ελληνική Eνωση Τραπεζών, αποφάσισαν το «πάγωμά» τους για οφειλές προς τις τράπεζες για ποσό έως 200.000 ευρώ μέχρι τις 31/12/2009.

Η ρύθμιση, θα αφορά μόνο τις υποθέσεις που τον πρώτο λόγο μεταξύ των πιστωτών έχουν οι τράπεζες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, που ο επισπεύδων είναι ιδιώτης, το Δημόσιο δεν μπορεί να τον εμποδίσει να προχωρήσει σε πλειστηριασμό.

Το Yπουργείο Οικονομίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη ρύθμιση για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και για οφειλές προς το Δημόσιο, σε περιπτώσεις όμως που τα χρέη δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν προϋπήρχαν.

Ασχέτως πάντως της νομοθετικής ρύθμισης οι τράπεζες έχουν αποφασίσει, ιδία βούληση, να κάνουν πράξη το «πάγωμα» των πλειστηριασμών.

 

«Πράσινα» τέλη

 

Τεράστια σημασία για τα έσοδα του προϋπολογισμού έχει και η ρύθμιση που αφορά την απόσυρση και την αναμόρφωση του συστήματος των τελών κυκλοφορίας με την καθιέρωση «πράσινων τελών».

Το Yπουργείο Οικονομίας υπολογίζει έσοδα 350 εκατ. ευρώ από τα «πράσινα τέλη», τα οποία θα επιβαρύνουν πλέον πολύ περισσότερο τα παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα και λιγότερο τα καινούργια.

Πηγή: Express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης