Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στον πάγο... μέτρα και παροχές

4 Σεπτέμβριου 2009 Σχόλια
  • Τα κλειστά επαγγέλματα «ξανακλείνουν», οι πλειστηριασμοί «ξεπαγώνουν», οι συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου «παγώνουν» και ο ΦΠΑ θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται μετρητοίς στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.
Στον πάγο... μέτρα και παροχές

Τα κλειστά επαγγέλματα «ξανακλείνουν», οι πλειστηριασμοί «ξεπαγώνουν», οι συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου «παγώνουν» και ο ΦΠΑ θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται μετρητοίς στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.


Αυτές είναι μερικές μόνον από τις πολύ σημαντικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης που μένουν στον αέρα εξαιτίας της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών. Είναι η δεύτερη φορά που η αγορά υφίσταται ένα πραγματικό σκοτσέζικο ντους σχετικά με την υλοποίηση ήδη προαναγγελθέντων ευνοϊκών μέτρων, μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής που ανέβαλε την ψήφιση των σχετικών νομοθετημάτων.

Κι αν τότε μιλούσαμε για προσωρινή αναβολή λόγω των ευρωεκλογών, σήμερα δεν μπορεί να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο, καθώς η υλοποίηση των ρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες σημειωτέον δεν είναι καν υπό μορφή νομοσχεδίων, βρίσκονται σε ευθεία συνάρτηση με το αποτέλεσμα των εκλογών. Ειδικότερα οι εκκρεμείς ρυθμίσεις στις οποίες μάλιστα το οικονομικό επιτελείο είχε στηρίξει μεγάλες προσδοκίες για αναστροφή του κλίματος αφορούν στις επιχειρήσεις, τους οφειλέτες, το ίδιο το Δημόσιο, τον κλάδο του αυτοκινήτου και τις ενεργειακές κατασκευές.


ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

- Η συγχώνευση ή και πλήρη κατάργηση 255 φορέων του Δημοσίου σε σύνολο 620 που είχε ως στόχο το δραστικό περιορισμό της σπατάλης και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

- Το πάγωμα των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους για οφειλές προς τις τράπεζες κάτω των 200.000 ευρώ. Το μέτρο είχε ως στόχο την ανακούφιση των δανειοληπτών, ενώ στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου ήταν η επέκταση του μέτρου και για οφειλές προς το Δημόσιο.

- Η απελευθέρωση των υπηρεσιών για περισσότερα από 24 επαγγέλματα (μεταξύ των οποίων δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.λπ.) που θα επέτρεπε να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υπήκοοι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Η αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της δήλωσης του ΦΠΑ από τον χρόνο της πληρωμής του. Το μέτρο είχε ως στόχο να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανταπεξέρχονται πιο εύκολα στην υποχρέωση απόδοσης του φόρου στη δύσκολη αυτή περίοδο, όπου η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης ρευστότητας, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη ρύθμιση προβλεπόταν η πληρωμή ενός σημαντικού ποσοστού της οφειλής (30%) ταυτόχρονα με τη δήλωση και η εξόφληση του υπολοίπου σε δύο μηνιαίες δόσεις.


ΟΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέραν αυτών οι κλάδοι των αυτοκινήτων, των ενεργειακών κατασκευών και των επιχειρηματικών πάρκων θεωρούνται επίσης μεγάλοι χαμένοι από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς η διάλυση της Βουλής αναστέλλει την ψήφιση μίας σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών της απερχόμενης κυβέρνησης.

Σε πολύ υψηλό επίπεδο ο μεγάλος χαμένος είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, αφού τα περισσότερα νομοσχέδια που επρόκειτο να συζητηθούν και να ψηφισθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή ήταν του κ. Κ. Χατζηδάκη. Αμέσως μετά εμφανίζεται η τροπολογία του κ. Γ. Σουφλιά για την επιδότηση της απόσυρσης των αυτοκινήτων, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στο παρά πέντε, μόλις την περασμένη Δευτέρα.

Το ερώτημα είναι γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας με δεδομένο ότι η αγορά την είχε ήδη προεξοφλήσει, ενώ ο κ. Γ. Σουφλιάς ήταν από τους κύριους εισηγητές στον Πρωθυπουργό της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και συνεπώς γνώριζε τους χρονικούς κινδύνους που εγκυμονούσε στο να παραμείνει η συγκεκριμένη τροπολογία τελικώς ανεπικύρωτη. Προφανώς εκτιμήθηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση μάλλον δεν θα έπρεπε να δεσμευθεί από τις προωθούμενες ρυθμίσεις και έτσι αφέθηκε ως μία διαφιλονικούμενη εκκρεμότητα και ως ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης στην προεκλογική διαπάλη.

Στη μετάβαση από το δεύτερο στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, ως εκκρεμότητα στη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής υπήρχαν δύο μόνο νομοσχέδια. Ενα που αφορούσε την ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας, που, όπως προαναφέρθηκε, αφορά τους ετήσιους ενοποιημένους λογαριασμούς εταιρειών ορισμένων μορφών του υπουργείου Ανάπτυξης και ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στην αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση, που επίσης αφορά εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2004/80/ΕΚ.

Ομως, το προηγούμενο διάστημα είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την προώθηση στη Βουλή ορισμένων σημαντικών για την οικονομία νομοσχεδίων κυρίως των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομίας.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης είχε ενημερώσει την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι προτίθεται να καταθέσει σύντομα νομοσχέδια που αφορούν την ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων, τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων καθώς και τη διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Αντιστοίχως ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου είχε ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά την ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας, η οποία αναφέρεται στην απελευθέρωση των υπηρεσιών και κάποιων λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων. Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε καταθέσει και παραδώσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά τις οπτικές ίνες.

Είναι προφανές ότι τα νομοσχέδια που αφορούν την ενσωμάτωση στο εσωτερικό Δίκαιο Κοινοτικών Οδηγιών θα έλθουν με καθυστέρηση από την όποια κυβέρνηση προκύψει στις προσεχείς εκλογές, όμως είναι εξίσου σαφές ότι αν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή θα υπάρξουν και τροποποιήσεις, όπως λόγου χάρη στο πλαίσιο της απόσυρσης των αυτοκινήτων για το οποίο το ΠαΣοΚ έχει ήδη ως αντιπολίτευση εκδηλώσει την αντίθεσή του.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το υπουργείο Ανάπτυξης, εκτός των αναφερθέντων νομοσχεδίων που σταμάτησε η ψήφισή τους πραγματικά στο... παρά ένα, μακρύς είναι ο κατάλογος με τις νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης που παγώνουν, με προεξέχουσες εκκρεμότητες το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, τη μείωση της γραφειοκρατίας για την ίδρυση εταιρειών και το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα.

Σημειώνεται όμως, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή ή ριζική μεταβολή σε ό,τι αφορά τα προγράμματα ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που έχουν ανακοινωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τέλος, ένα μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο η τοποθέτηση των νέων μελών της, αλλά δεν αποκλείεται το αποτέλεσμα της κάλπης να φέρει αλλαγή προσώπων στο τιμόνι της επιτροπής.


Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης