Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ηλεκτρονικά μισθωτήρια: Πρέπει να δοθούν νέες οδηγίες και παράταση της προθεσμίας υποβολής

17 Σεπτέμβριος 2020
Ηλεκτρονικά μισθωτήρια: Πρέπει να δοθούν νέες οδηγίες και παράταση της προθεσμίας υποβολής
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός


Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η απόφαση Α.1139/2020 που τροποποίησε την ΠΟΛ.1162/2018 δημιούργησε πολλούς προβληματισμούς αναφορικά με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για χιλιάδες υπόχρεους εκμισθωτές. Πολλοί είναι εκείνοι που λόγω των ασαφειών δεν έχουν κατανοήσει αν πρέπει να υποβάλλουν «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» ή αν εξαιρούνται από την υποχρέωση. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι για αρκετές περιπτώσεις δεν έχει ξεκαθαριστεί από την πλευρά της Α.Α.Δ.Ε. ο τρόπος χειρισμού και πρακτικής απεικόνισης των μισθώσεων στην πλατφόρμα του taxisnet με αποτέλεσμα να ενισχύεται το κλίμα ανασφάλειας των πολιτών, αλλά και των λογιστών που έχουν επιφορτιστεί και με αυτή την εργασία. Εφόσον θεσπίζεται από το Δημόσιο μια νέα υποχρέωση πρέπει το όλο πλαίσιο να είναι ξεκάθαρο και κυρίως να δίδεται ικανό χρονικό διάστημα ώστε να προλάβουν να ανταποκριθούν οι πολίτες και οι επαγγελματίες στις καθορισμένες καταληκτικές προθεσμίες.

Κατά την άποψή μου πρέπει να εμπλουτιστούν οι συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις της Α.Α.Δ.Ε. με παραδείγματα συμπλήρωσης για όλες τις περιπτώσεις ώστε να μην υπάρχουν απορίες. Περαιτέρω, πρέπει να καταστεί σαφές στους επαγγελματίες που ασχολούνται με την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α.) πως δεν είναι υποχρεωτική συλλήβδην η έκδοσή του (σ.σ. δείτε και «Δωρεάν παραχώρηση ακινήτων: Μισθωτήρια και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.)» καθώς και σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί και με την ΔΕΠΕΑ/Γ/172335/16.2.2016). Ακόμη και σήμερα υπάρχουν προστριβές για θέματα έκδοσης Π.Ε.Α. σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οπότε είναι καλό η Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο να καταγράψουν εκ νέου όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται έκδοση Π.Ε.Α. και συνάμα να ενημερωθούν οι σχετικές οδηγίες της Α.Α.Δ.Ε.

Έχω αναρωτηθεί κι άλλες φορές για το εξής: Με την παραδοχή ότι οι συντάκτες των αποφάσεων και των εγκυκλίων γνωρίζουν επαρκώς τα εξεταζόμενα θέματα και έχουν ξεκαθαρίσει στο μυαλό τους όσα πρέπει να εφαρμοστούν απ΄τους πολίτες, πόσο δύσκολο είναι να προσθέτουν σαφείς οδηγίες και αναλυτικά παραδείγματα στα κείμενα των εκάστοτε αποφάσεων ή στις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις ώστε όλα να γίνονται κατανοητά; Πόσες εργατοώρες θα είχαμε κερδίσει μέσω αυτής της διαδικασίας; Πόση ασφάλεια θα νιώθαμε όλοι εμείς που δραστηριοποιούμαστε μέσα σ' αυτό το τοξικό περιβάλλον;

Το χρονικό διάστημα που ορίστηκε έως 30.9.2020 για όλες αυτές τις υποβολές μισθωτηρίων είναι ασφυκτικό και σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτό να προβούν όλοι οι υπόχρεοι στις υποβολές.

Εφόσον η επιθυμία των υπηρεσιακών παραγόντων είναι να υπάρχουν στην πλατφόρμα του taxis όλα τα μισθωτήρια της χώρας όπως αυτά ίσχυαν την 12η Ιουνίου 2020, ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. οφείλει να αναλογιστεί πως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο και μάλιστα εν μέσω πανδημίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Για τους λόγους αυτούς και εφόσον το ζητούμενο είναι να υποβληθούν ορθά οι δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και όχι να πέσει ο πέλεκυς των προστίμων στους υπόχρεους, πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα παράταση της εν λόγω υποχρέωσης συνδυαστικά με την έκδοση νέων οδηγιών. Επίσης, πρέπει σιγά σιγά να γίνει και μία βελτιστοποίηση της πλατφόρμας υποβολής των «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» ώστε να είναι πιο χρηστική και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα.

Κλείνοντας να σημειώσω πως σύντομα ο κόμβος θα αναρτήσει σχετικό άρθρο αναφορικά με την πρακτική αντιμετώπιση των συχνότερων περιπτώσεων μισθώσεων που αφορούν στις μισθώσεις προ του έτους 2014.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης