Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Πρωθυπουργός

Οικονομικές Ειδήσεις

3 Σεπτέμβριος 2009
Εκλογές εντός Οκτωβρίου προκήρυξε απόψε ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ζητώντας «νωπή λαϊκή εντολή» για την διακυβέρνηση της χώρας. Το συμφέρον του τόπου είναι το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου είπε ο πρωθυπουργός επιρρίπτοντας ταυτόχρονα την ευθύνη των πρόωρων εκλογών στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Taxheaven.gr

Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Πρωθυπουργός                                             

Εκλογές εντός Οκτωβρίου προκήρυξε απόψε ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ζητώντας «νωπή λαϊκή εντολή» για την διακυβέρνηση της χώρας. Το συμφέρον του τόπου είναι το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου είπε ο πρωθυπουργός επιρρίπτοντας ταυτόχρονα την ευθύνη των πρόωρων εκλογών στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "θα δώσουμε τη μάχη με αίσθημα ευθύνης" και υπογράμμισε ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ορατές και είναι απαραίτητο να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ενώ αύριο το πρωί θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
 
Ο Κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ τόνισε ότι η υπάρχει άμεση ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής.  Επίσης επικαλέστηκε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη διεθνή οικονομική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι για την αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση.

O Πρωθυπουργός δεν έκανε κάποια αναφορά στην ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί αύριο, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 12.00, τον κ. Κώστα Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως απόφαση ευθύνης και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ωριμότητα και την υπευθυνότητα των πολιτών, όπως ο ίδιος είπε, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι τρεις θα είναι οι βασικές προτεραιότητές του από εδώ και πέρα: πρώτον ο αυστηρότερος έλεγχος των δημοσίων δαπανών, δεύτερον ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής η οποία όπως είπε είναι εστία κοινωνικής αδικίας και τρίτον οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και τόνισε ότι πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από την κοινωνία. Οι συνέπειες της κρίσης είναι ορατές και στη χώρα μας, είπε, και πρόσθεσε ότι ακολουθούν δύο δύσκολα και κρίσιμα χρόνια. Αν αρνηθούμε την αλήθεια θα είναι δυσβάσταχτο το κόστος είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι οι αυταπάτες δεν λύνουν προβλήματα.

Έθεσε το δίλημμα της υπευθυνότητας η οποία επιτάσσει τον δύσκολο δρόμο των αποφάσεων για το μέλλον και της ανευθυνότητας και του εύκολου δρόμου με τις υποσχεσιολογίες και τις εύκολες λύσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα μόνο ζημιά κάνουν.

 Η ελπίδα βρίσκεται στο δύσκολο δρόμο, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε πως αν δεν δράσουμε, ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος για την οικονομία. Είπε ακόμη ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι λιγότερο δυσάρεστες από ότι σε άλλες χώρες και αυτό επειδή, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση ακολούθησε συγκεκριμένη οικονομική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια που εμπόδισε την έκρηξη της ανεργίας και βοήθησε τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Καραμανλής κάνοντας αυτοκριτική, όπως είπε, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα έπρεπε να έχει κάνει βαθύτερες τομές και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν έχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση και κληροδότησε στον τόπο τεράστια ελλείμματα και τεράστιο δημόσιο χρέος.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι η απόδοση ευθυνών για πολιτικές πριν την κρίση, αλλά πως θα υπερβούμε τα προβλήματα, είπε ο κ. Καραμανλής. Τόνισε ακόμη ότι θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την οικονομία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι ο στόχος του ήταν να προχωρήσει και να εφαρμόσει την πολιτική του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, το τέλος της παρούσας τετραετίας. Προϋπόθεση όμως για να επιτύχουν αυτές οι πολιτικές ήταν να υπάρχει κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι με τη δήλωσή του πως θα προκαλέσει εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επί της ουσίας εκβίασε τις εκλογές και χαρακτήρισε πρωτοφανή τη συμπεριφορά του η οποία είχε στόχο μικροκομματική σκοπιμότητα.

Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για ακραία ανευθυνότητα απέναντι στους θεσμούς, την οικονομία και τον τόπο και είπε ότι η χώρα δεν αντέχει μακρά προεκλογική περίοδο. Είπε ότι αν περίμενε μέχρι τον Μάρτιο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αυτό θα ήταν ότι χειρότερο για την οικονομία γιατί δεν θα ήταν δυνατόν να προχωρήσουν τα νέα μέτρα, ούτε θα υπήρχε η απαραίτητη σταθερότητα που απαιτούν τα νέα μέτρα.

Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο τόνισε ο πρωθυπουργός, μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να πάρει τα μέτρα που πρέπει.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε με έμφαση ότι δεν θα μοιράσει υποσχέσεις και δεν θα εξωραΐσει δυσκολίες. Οι πολίτες, είπε, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον δύσκολο δρόμο που προτείνουμε εμείς και τον εύκολο δρόμο της άλλης πλευράς. Επιλογή ευθύνης είναι ο πρώτος και ανευθυνότητας ο δεύτερος συμπλήρωσε.

Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για γενικόλογες υποσχέσεις και είπε ότι καταστροφολογεί χωρίς να προτείνει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο και πρόσθεσε ότι οι πολίτες μας ψήφισαν για να πάρουμε σωστές αποφάσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κρίση των πολιτών και ζήτησε νωπή λαϊκή εντολή ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει προσεχώς ο κ. Καραμανλής.

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης σχολιάζοντας το μήνυμα του Πρωθυπουργού δήλωσε: «Αδύναμος ο κ. Καραμανλής. Στα δύσκολα διάλεξε την απόδραση. Ευτυχώς για την παράταξη και την χώρα υπάρχουν εφεδρείες».

Γ. Παπανδρέου: "Απόδραση δια των εκλογών"
 "Η προσφυγή στις κάλπες θα είναι ομολογία της αποτυχίας και των αδιεξόδων του κ.Καραμανλή.
Θα είναι απόδραση δια των εκλογών", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου ο οποίος προήδρευσε σήμερα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Κοινοβουλευτικού του Κινήματος.

Επεσήμανε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός καταρρέει υπό το βάρος των αδιεξόδων που δημιούργησε ο ίδιος και οι πολιτικές του, τονίζοντας πως "τυχόν ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν αφορά την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, ούτε αλλάζει την καταστροφική για την χώρα πολιτική σπατάλης και ανομίας".
"Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Κ. Καραμανλής οργανώνει την έξοδό του, μέσα σε ένα τραγέλαφο δημόσιας διαβούλευσης υπουργών για το αν πρέπει να γίνουν εκλογές ή αν οι εκλογές είναι αυτοκτονία", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει το δημόσιο συμφέρον, ενώ γίνεται "καθημερινά πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι οι εκλογές, το συντομότερο δυνατόν, είναι αναγκαίες για τον τόπο".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον πρωθυπουργό για απαξίωση της λαϊκής εντολής και χρησιμοποίησή της για την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων, προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό "τα ψέματα τέλειωσαν πια", επειδή "δεν μπορεί ούτε την οικονομική κρίση να διαχειριστεί, ούτε προϋπολογισμό να καταρτίσει, ούτε το κόμμα του να ελέγξει, ούτε την κυβέρνησή του να διευθύνει.
Και, πάνω από όλα, επειδή δεν μπορεί να αντέξει τη λαϊκή κατακραυγή για την οικονομική, οικολογική, θεσμική και ηθική κρίση μιας Ελλάδας που την παρέλαβε δυνατή και αισιόδοξη και την παραδίδει πληγωμένη και εξουθενωμένη".

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "ακόμα κι η διετής παράταση για τη μείωση του ελλείμματος, που θα πάρει πιθανότατα από την Κομισιόν, δεν του χρησιμεύει σε τίποτα.Γιατί με τις αδιέξοδες,νεοσυντηρητικές πολιτικές της ΝΔ, με τις πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ, όχι σε δύο,αλλά ούτε σε δώδεκα χρόνια δεν είναι δυνατόν να αναταχθεί η οικονομία μας".

"Το θέμα δεν είναι η δεδομένη παράταση,(αφού) όλοι θα πάρουν, αλλά το τί κάνεις με την παράταση και ποιά πολιτική ακολουθείς", είπε.
"Στη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να πάει πια με επικοινωνιακά κόλπα τύπου "πήραμε παράταση"", εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι "η παράταση από μόνη της δεν δίνει αποτελέσματα".
Περαιτέρω ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι η ΝΔ "έχει φέρει τη χώρα σε απαράδεκτη κατάσταση.
Πέρα από το δικαίωμα της να αυτοκαταστρέφεται, δεν έχει δικαίωμα να καταστρέφει τη χώρα, τις προοπτικές της οικονομίας, της ελληνικής οικογένειας" και έκανε λόγο για "αλαλούμ: Μια κωμωδία και τραγωδία μαζί,άσχετα από το αν γίνουν τώρα ή σε λίγο χρόνο οι εκλογές".

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η υπόθεση Ζαγοριανού είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία της αδιαφάνειας και της διαφθοράς που επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις μας για τις παρεμβάσεις της ΝΔ στη δικαιοσύνη" και τόνισε ότι "εμείς είμαστε εδώ για να οδηγούμε τις εξελίξεις και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, επιμένοντας στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας και τηρώντας στάση ευθύνης απέναντι στο λαό και τη χώρα".

Πηγή Express