Αποτελέσματα live αναζήτησης

Άνοδος μεν αλλά με ερωτηματικά για το ελληνικό χρηματιστήριο

Άνοδος μεν αλλά με ερωτηματικά για το ελληνικό χρηματιστήριο


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Πλήρως εξαρτημένη ήταν η πορεία του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο με την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Σε μία ασταθή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ακολουθούσε την ίδια τάση με τις ξένες αγορές.

Ξεκίνησε έντονα ανοδικά, σταδιακά υποχώρησε και πέρασε σε αρνητικό πρόσημο όπως ήταν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (Γερμανία, Γαλλία) για να επιστρέψει σε θετική πορεία. Τελικά έκλεισε στις 663,61 μονάδες με άνοδο 0,38%. Αυξημένη και πάλι η αξία συναλλαγών στα 50 εκατ. ευρώ

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 54 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (2,31%), Πετρελαϊκών (διυλιστήρια) 0,94% και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,25%) και Τροφίμων-Ποτών (-1,03%). Ο τραπεζικός κλάδος αυξήθηκε οριακά (0,19%).

Η σημερινή συνεδρίαση (Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου) ήταν μία αδύναμη συνέχεια της δυνατής συνεδρίασης της Δευτέρας. Για να μπορέσουμε να πούμε για αντιστροφή τάσης θα πρέπει να υπάρξουν τουλάχιστον 2-3 συνεδριάσεις με αγοραστικό ενδιαφέρον και αυξημένους όγκους συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από εκεί και πέρα θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει δημιουργήσει τις βάσεις για να υπερβεί τις 700 μονάδες και να επιστρέψει στα επίπεδα Μαρτίου 2020. Αν όμως, δεν καταφέρει να κινηθεί ανοδικά μέσα στην εβδομάδα και επιστρέψουμε πάλι σε χαμηλούς όγκους, τότε το ανοδικό ξέσπασμα θα είναι συγκυριακό και θα δούμε πάλι μικρές διακυμάνσεις πέριξ των 620-680 μονάδων όπως συμβαίνει εδώ και 5 μήνες.  

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM)

Τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της Ελλάδας γνώρισε μεγάλη μείωση κεφαλαίου και χρειάζεται επενδύσεις για την ανοικοδόμησή του, δήλωσε ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, (ESM), Klaus Regling, σε εκδήλωση του Economist, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής, το ποσοστό επένδυσης παραμένει πολύ κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, περιορίζοντας την πιθανή ανάπτυξη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε διαρθρωτικές πρωτοβουλίες φιλικές προς την ανάπτυξη με ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει κυρίως να στοχεύουν στην ενίσχυση του μακροπρόθεσμου δυναμικού της χώρας αντί να εστιάζουν στα βραχυπρόθεσμα οφέλη, ανέφερε ο κ. Ρένγκλινγκ. Στις εγχώριες και ξένες επενδύσεις πρέπει να δοθούν κίνητρα. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει επίσης η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάζεται στην έκθεση «Πισσαρίδη», η οποία προτείνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης