Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η μεγαλύτερη άνοδος στον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις 20 Μαρτίου

Η μεγαλύτερη άνοδος στον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις 20 Μαρτίου


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η καλύτερη συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά τις 20 Μαρτίου 2020 είχε ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,95% στις 661,13 μονάδες και η αξία συναλλαγών αυξήθηκε στα 67 εκατ. Ευρώ. Αν και είναι νωρίς ακόμη για να κάνουμε απολογισμό και να βγάλουμε συμπεράσματα από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο, εντούτοις αποτελούν τον βασικό λόγο για τον οποίο κινήθηκε δυναμικά ανοδικά το ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος. Μία σειρά ανακοινώσεων – ειδήσεων συνεπικούρησαν στην χρηματιστηριακή εκτίναξη.

-
Οι οικονομικές εξαγγελίες σημαίνουν αρκετά εκατομμύρια λιγότερες εισφορές και φόροι για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

-
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ειδικότητα στα χρηματοοικονομικά ζητήματα,Valdis Dombrovskis δήλωσε ότι τα 'κόκκινα δάνεια' που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν θα επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν.

-
Στα γεωπολιτικά ζητήματα που μας απασχολούσαν, οι Τούρκοι φαίνεται ότι αποσύρουν (άγνωστο για πόσο καιρό) το ερευνητικό σκάφος τους.

-
Παραμένει ανοδική η συγκυρία σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είχε ακολουθήσει την άνοδο τόσο καιρό και ήρθε η χθεσινή συγκυρία να κλείσει τη 'διαφορά' μας με τα ξένα χρηματιστήρια.

-
Υπάρχει το χρηματιστηριακό (διαδικτυακό) road show στο Λονδίνο που θα ενημερώσει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είθισται να δίνει μία τονωτική ώθηση προς το χρηματιστήριο σε δύσκολες συγκυρίες.

-
Αναθεωρούν ξένοι οίκοι (τώρα ήταν η σειρά της Unicredit) την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

-
Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στη θετική συγκυρία των ξένων αγορών συνετέλεσαν και οι ειδήσεις σχετικά με το εμβόλιο για τον covid 19 αλλά και η επιχειρηματική κινητικότητα (ενδιαφέρον Oracle για το ... Tik Tok).

Θεωρούμε ότι οι δηλώσει του Dobrovskis σχετικά με τις τράπεζες σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών αποτελούν το βασικότερος λόγος εκτίναξης του τραπεζικού κλάδου. Οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών που είχαν καθηλωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, έρχονται να προσαρμοστούν πλέον σε υψηλότερα επίπεδα. O τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έκλεισε με άνοδο 8,29%

Στους υπόλοιπους κλάδους στο ελληνικό χρηματιστήριο, ξεχώρισε η άνοδος σε Πρώτες Ύλες (7,07%), Χρηματοοικονομικές (6,74%). Προσωπικά και οικιακά προϊόντα (5,35%) και Κατασκευές (5,03%). Μόνο ο κλάδος υγείας είχε μία οριακή υποχώρηση.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, καλοδέχτηκαν την ευχάριστη αυτή χρηματιστηριακή έκπληξη της σημερινής συνεδρίασης ως μία απαρχή ανάκαμψης. Το ζητούμενο πλέον να καταφέρει ο Γενικός Δείκτης να κάνει κίνηση προς τις 700 μονάδες και με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Αν συνεχιστεί το ανοδικό κύμα στις ξένες αγορές και υπάρξει μία ομαλή εξέλιξη με τον covid 19, ίσως ο Γενικός Δείκτης (και οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες) να το πετύχουν μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης