Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γιώργος Χριστόπουλος: Γιατί παίρνει «βαθιά ανάσα» η ελληνική κυβέρνηση με τη χθεσινή εξέλιξη των συζητήσεων στο Eurogroup

Γιώργος Χριστόπουλος: Γιατί παίρνει «βαθιά ανάσα» η ελληνική κυβέρνηση με τη χθεσινή εξέλιξη των συζητήσεων στο Eurogroup


Γιώργος Χριστόπουλος: Με τη χθεσινή εξέλιξη των συζητήσεων στο Eurogroup:

Γιατί παίρνει «βαθιά ανάσα» η ελληνική κυβέρνηση.

1ον γιατί άνοιξε η συζήτηση για την αναθεώρηση των δρακόντειων κανόνων πειθαρχίας, με άντληση διδαγμάτων από την κρίση του κορονοϊού

2ον
γιατί έγινε σαφής η πρόθεση των υπουργών Οικονομικών να κρατήσουν τουλάχιστον και το 2021 «παγωμένους» τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας,

3ον
γιατί και για το 2022 προδιαγράφεται μια συνέχιση της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής,

4ον
εφαρμογή της λεγόμενης «ρήτρας διαφυγής»

Με λίγα λόγια από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Βερολίνο οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών (Ντόναχιου, Τζεντιλόνι, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ) έγινε σαφές ότι είναι οριστική η απόφαση να συνεχισθεί και το 2021 η εφαρμογή της λεγόμενης «ρήτρας διαφυγής», βάσει της οποίας, για πρώτη φορά στην ιστορία, απενεργοποιήθηκαν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, εξαιτίας της πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει σε όλα τα κράτη - μέλη η πανδημία του κορονοϊού.

Πηγή
: σχετικά δημοσιεύματα (www.sofokleousin.gr, https://www.capital.gr/ κλπ)

Ηθικό δίδαγμα κατά «Κέυνς»(1): στην ελληνική κυβέρνηση, που εντάσσεται σε ειδικό καθεστώς λόγω της ενισχυμένης εποπτείας, αυτό αφήνει περιθώρια για λελογισμένες παροχές και ελαφρύνσεις, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

(1) Ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς, (John Maynard Keynes, 5 Ιουνίου 1883 – 21 Απριλίου 1946) ήταν Άγγλος οικονομολόγος, μαθηματικός, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας και ανώτατος κρατικός υπάλληλος. Δημιούργησε, με τα έργα του και τους οπαδούς του, τη λεγόμενη κεϋνσιανή σχολή στην οικονομική επιστήμη. Ο Κέυνς και ο Μίλτον Φρίντμαν ήταν δύο από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους του 20ού αιώνα.

Από τον Κέυνς έχει πάρει το όνομά της και η Κεϋνσιανή ρύθμιση, η αναδιανομή δηλαδή μέρους των κερδών του κεφαλαίου στις κατώτερες τάξεις, με τη μορφή κοινωνικών και άλλων παροχών, προκειμένου να αποφεύγεται η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι αναταραχές.. Ο Κέυνς πρότεινε την άνοδο των δημοσίων δαπανών σε περιόδους κρίσεων για να καλύψουν μέρος του ελλείμματος ζήτησης που - υπό προϋποθέσεις - μπορεί να οδηγήσει την οικονομία μακριά από μια θέση ισορροπίας πλήρους απασχόλησης. Οι δημόσιες δαπάνες μπορεί να ξοδεύονται ως επιδόματα ανεργίας κ.λπ., αλλά ο κύριος στόχος δεν είναι η αναδιανομή αλλά η επανόρθωση της ισορροπίας. Μάλιστα η αύξηση της φορολογίας σε περιόδους κρίσης είναι πλήρως αντίθετη στη νοοτροπία του Κέυνς ο οποίος ζητά αύξηση των ελλειμμάτων στις κρίσεις, τα οποία χρηματοδοτούνται από πλεονάσματα στις καλύτερες εποχές.

Σήμερα η σκέψη του Κέυνς γίνεται ξανά επίκαιρη, ορθά αν και όχι κατ’ ανάγκη για τους σωστούς λόγους. Την ακριβή σημασία της κευνσιανής θεωρίας για τη διακρίβωση των αιτίων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης καθώς και των προτάσεων εφαρμοσμένης πολιτικής για την υπέρβασή της.


Γιώργος Χριστόπουλος Φοροτεχνικός – οικονομολόγος, πρώην καθηγητής ΤΕΙ
e-mail: [email protected]

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης