Goldman Sachs: Οι 10 λόγοι που η ανοδική αγορά (bull market) στα χρηματιστήρια θα συνεχιστεί

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

11 Σεπτέμβριος 2020
Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου

Σε έκθεση της η Goldman Sachs αναφέρει 10 λόγους για τους οποίους η ανοδική αγορά των μετοχών θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος είναι σταθερά αγοραστής το τελευταίο διάστημα σε μετοχές στα χρηματιστήρια ΗΠΑ και Ευρώπης (Ε.Ε και Βρετανίας) ενώ διατηρεί ουδέτερη θέση για τα ομόλογα. Σύμφωνα με τις απόψεις του Peter Oppenheimer (ανώτατου στελέχους της Goldman Sachs) οι 10 λόγοι ανόδου είναι:

1) Είμαστε στο πρώτο στάδιο ενός νέο επενδυτικού κύκλου που ακολουθεί μία βαθιά ύφεση. Η φάση “ελπίδας” (Hope phase) συνήθως ξεκινά από ύφεση και όταν οι επενδυτές ελπίζουν σε ανάκαμψη και είναι ουσιαστικά η ισχυρότερη φάση του κύκλου.

2) Η οικονομική ανάκαμψη μοιάζει πολύ πιο ανθεκτική από την στιγμή που αυξάνονται οι πιθανότητες για το εμβόλιο (covid 19).

3) Οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν ανοδικά πρόσφατα τις οικονομικές τους εκτιμήσεις και πιθανότατα θα τους ακολουθήσουν και οι αναλυτές

4) Ο δείκτης πτώσης (bear market) της Goldman Sachs, ο οποίος βρίσκονταν σε πολύ υψηλά επίπεδα το 2019, δείχνει πλέον ότι υπάρχει χαμηλός κίνδυνος παρά τις πολύ υψηλές αποτιμήσεις

5) Οι στρατηγικές των Κεντρικών τραπεζών παραμένουν υποστηρικτικές για την αγορά μετοχών και προϊόντων υψηλότερου ρίσκου. Οι Κεντρικές Τράπεζες θεωρούν ότι πρέπει να ενισχύσουν τη ρευστότητα και οι κυβερνήσεις θεωρούν ότι πρέπει να ενισχύσουν δημοσιονομικά την ανάκαμψη.

6) Ο δείκτης κινδύνου των μετοχών (equity risk premium) μπορεί να αντιμετωπιστεί.

7) Τα επίπεδα των μηδενικών επιτοκίων έχουν δημιουργήσει προοπτικές και για αρνητικά επιτόκια. Αυτό ενθαρρύνει την ανάληψη κινδύνου σε περιβάλλον οικονομικής ανάκαμψης.

8) Οι μετοχές αποτελούν τη συγκεκριμένη περίοδο το καλύτερο αντιστάθμισμα στις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό.

9) Οι μετοχές φαίνονται σχετικά φθηνότερες σε σχέση με τα εταιρικά ομόλογα , ειδικά για τις επιχειρήσεις με ισχυρούς ισολογισμούς ( το 60% των αμερικανικών εταιρειών και το 80% των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν μερισματική απόδοση πάνω από το μέσο επιτόκιο εταιρικών ομολόγων)

10) Η 'ψηφιακή επανάσταση' συνεχίζει να κερδίζει δρόμο. Εκτιμούμε – γράφει ο Oppenheimer- ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και των χρηματιστηριακών αγορών θα συνεχιστεί. Αυτές οι επιχειρήσεις (εντάσεως τεχνολογίας) θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε περιβάλλον ανόδου των χρηματιστηρίων.

Πτώση εξ' αδρανείας για το ελληνικό χρηματιστήριο

Mεταβολές σε πολύ μικρό εύρος διακύμανσης για τον Δείκτη και στροφή των επενδυτών σε επιλεκτικές τοποθετήσεις καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 636 μονάδες με υποχώρηση (-0,3%) Η αξία συναλλαγών παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μόλις 30 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 38 έκλεισαν ανοδικά και οι 53 πτωτικά.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισαν οι ανοδικές κινήσεις σε Ταξίδια-Αναψυχή (1,61%), Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα (1,19%) λόγω ΟΠΑΠ, Χρηματοοικονομικές (1,04%) λόγω ΕΧΑΕ. Υποχώρησαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,19%) και οι Πετρελαϊκές (-0,74%) λόγω της πτώσης των ΕΛΠΕ. Το 'φθινόπωρο και ο χειμώνας ' του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι μεγάλοι σε διάρκεια.