Αποτελέσματα live αναζήτησης

Θετικά μεν τα μηνύματα της ΕΚΤ αλλά αδράνεια στις αποφάσεις

Θετικά μεν τα μηνύματα της ΕΚΤ αλλά αδράνεια στις αποφάσεις


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Τις εκτιμήσεις ότι υπάρχει ανάκαμψη στους οικονομικούς δείκτες των οικονομιών των μελών της Ε.Ε. , ότι η ύφεση για το 2020 θα είναι στο (-8%) για ολόκληρη την Ε.Ε, με χαμηλή ζήτηση και μεγάλη αβεβαιότητα στις μελλοντικές προοπτικές της ευρωπαϊκές πρόβαλλε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη τύπου μετά το Δ.Σ της ΕΚΤ. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν 'πείραξε' τα επιτόκια, ούτε θέλει να αλλάξει νομισματική πολιτική παρά το γεγονός ότι το Ευρώ έχει ανατιμηθεί πολύ έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Μετά τις δηλώσεις αυτές, η ισοτιμία Ευρώ / Δολαρίου ΗΠΑ ξεπέρασε το 1,19 κινούμενη προς νέα υψηλά διετίας.

Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες, μετά τις σοβαρές διαταραχές που γνώρισε η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία το β' τρίμηνο από τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.

Το επίπεδο της δραστηριότητας, παρά την ανάκαμψη των τελευταίων εβδομάδων, παραμένει ακόμα αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν την πανδημία του κορονοϊού, όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Ανάκαμψη αλλά με αβεβαιότητα

"Η ισχύς της ανάκαμψης περιβάλλεται από υψηλή αβεβαιότητα. καθώς συνεχίζει να εξαρτάται από την μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία των μέτρων περιορισμού", ανέφερε.

"Η εγχώρια ζήτηση έχει καταγράψει σημαντική ανάκαμψη από τα χαμηλά της, αν και η αυξημένη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές συνεχίζει να επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός μετριάζεται από τις χαμηλές τιμές στην ενέργεια και τις αδύναμες πιέσεις στις τιμές στο πλαίσιο της υποτονικής ζήτησης και της αδυναμίας στην αγορά εργασίας", πρόσθεσε.

Μικρότερη ύφεση

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα και τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, οι οποίες "βλέπουν" μικρότερη ύφεση για το 2020.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 8,0% το 2020 (έναντι της εκτίμησης για -8,7% στις προβλέψεις του Ιουνίου), ενώ για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,0% (5,2% τον Ιούνιο) και για το 2022 ανάπτυξη 3,2% (3,3% τον Ιούνιο).

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε πάντως ότι οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και συνολικά οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν καθοδικοί.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται να διαμορφωθεί το 2020 σε 0,3% (αμετάβλητο σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιουνίου), ενώ το 2021 αναμένεται να ενισχυθεί στο 1% (από 0,8% τον Ιούνιο) και το 2022 στο 1,3% (χωρίς μεταβολή).

Όσον αφορά την πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες. "Η αποστολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών, εάν ωστόσο η ανατίμηση του ευρώ επηρεάζει την αποστολή μας, αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και το εξετάζουμε", ανέφερε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης. Ωστόσο μετά τη λήξη της συνέντευξης τύπου, η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου ΗΠΑ ξεπέρασε το 1,19

Αναμενόμενες οι δηλώσεις για τις αγορές

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ για οικονομία και νομισματική πολιτική. Το ενδιαφέρον για μετοχικές τοποθετήσεις παραμένει αυξημένο.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Ανοδικά μεν αλλά με χαμηλούς και πάλι τζίρους κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε στις 637,95 μονάδες και η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,15 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 59 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τα Βιομηχανικά Προϊόντα αυξήθηκαν κατά 4,7% λόγω της ανόδου της μετοχής της Μυτιληναίος, τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα είχαν άνοδο 2,75%, οι πρώτες ύλες αυξήθηκαν κατά 1,87% ενώ οι τράπεζες είχαν άνοδο 1,02%. Κατά το τελευταίο τρίμηνο, ο Γενικός Δείκτης είναι εγκλωβισμένος στα επίπεδα 620-650 μονάδων. Οι χρηματιστηριακές συστήνουν πλέον συγκεκριμένες μετοχές οι οποίες έχουν περιθώρια ανοδικής κίνησης λόγω μεγεθών και ανεξάρτητα οικονομικής συγκυρίας.
 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης