Με δόσεις και η καταβολή του ΦΠΑ - Ανακοίνωση Υ.Ο.

Οικονομικές Ειδήσεις

1 Σεπτέμβριος 2009
Την αποσύνδεση της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του, προωθεί το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούν. Taxheaven.gr

Την αποσύνδεση της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του, προωθεί το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούν. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο σχετικής ρύθμισης που ετοιμάζεται και θα έλθει στο άμεσο μέλλον για ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται η πληρωμή ενός σημαντικού ποσοστού της οφειλής (30%) ταυτόχρονα με τη δήλωση και η εξόφληση του υπολοίπου σε δύο (2) μηνιαίες δόσεις. Στο διάστημα αυτό θα ισχύει η από το νόμο προβλεπόμενη επιβάρυνση λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά δεν θα ισχύουν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες. Μετά το διάστημα των δύο μηνών, θα αναζητούνται και οι ποινικές ευθύνες και θα επιβάλλεται υψηλότερη επιβάρυνση. Η ανακριβής  δήλωση θα τιμωρείται με εξαιρετικά υψηλό πρόστιμο, πολλαπλάσιο του ποσού που δεν έχει δηλωθεί, χωρίς δικαίωμα του εφόρου να προβαίνει σε μείωση του προστίμου.

Με τη ρύθμιση αυτή διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ στη σημερινή περίοδο, όπου η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης ρευστότητας, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Διευκολύνονται επίσης οι επιχειρήσεις και σε περιπτώσεις μίας έκτακτης οικονομικής δυσκολίας ή δυσανάλογα μεγάλων πωλήσεων κάποιο μήνα σε σχέση με το μέσο όρο των μηνιαίων πωλήσεών τους.

Η διακίνηση πολλών μεταχρονολογημένων ή και ακάλυπτων επιταγών, έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην έχουν εισπράξει τον ΦΠΑ των πωλήσεών τους έως την ημέρα καταβολής του και να μην μπορούν να τον αποδώσουν. Η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία επιβάλλει την ταυτόχρονη δήλωση και εξόφληση του ΦΠΑ, οδηγεί πολλές επιχειρήσεις να κάνουν ανακριβή δήλωση, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες της οικονομικής τους αδυναμίας.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά: «Με την αποσύνδεση της δήλωσης του ΦΠΑ από την πληρωμή του, δίνουμε μια πρακτική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, όταν αδυνατούν, εξ αιτίας έκτακτων ή εξωγενών παραγόντων,  να καταβάλλουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ.  Είναι ακόμα ένα βήμα, στην προσπάθεια να χτίσουμε μια πιο ειλικρινή σχέση μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων, μια σχέση αμοιβαίας κατανόησης και συνέπειας».