Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιστροφή αγοραστών στις χρηματιστηριακές αγορές

Επιστροφή αγοραστών στις χρηματιστηριακές αγορές


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Μία ημέρα διάρκεσε το sell off στις αμερικανικές αγορές και ειδικά στους υπερτιμημένους (για τους περισσότερους αναλυτές) τίτλους εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Μετά τις πιεστικές πωλήσεις της Τρίτης 8/9 στα αμερικανικά χρηματιστήρια που επέφεραν πωλήσεις και στην Ευρώπη, σήμερα Τετάρτη επέστρεψαν οι αγοραστές και στις ΗΠΑ και στις μεγάλες αγορές της Ε.Ε. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου ΗΠΑ διαμορφώνονταν (υψηλό ημέρας) στο 1,1827 που είναι κοντά στο υψηλό διετίας. Οι περισσότεροι δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στις ΗΠΑ σημείωσαν ανάκαμψη. Ενδεικτικά , ο δείκτης S&P 500 στις ΗΠΑ είχε άνοδο 1,89% στις 3.394 μονάδες δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης και ο DAX στη Φραγκφούρτη είχε άνοδο 1,92% στις 13.220 μονάδες.

Την άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές αξιοποίησε και το ελληνικό χρηματιστήριο που ανέκαμψε αλλά πάλι με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Όπως είχαμε γράψει, από τον Ιούνιο και μετά οι ξένοι επενδυτές είναι πωλητές στο ελληνικό χρηματιστήριο και απ' ότι φαίνεται είναι πωλητές και τον Σεπτέμβριο (από τις αρχές μέχρι σήμερα).

Ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α έκλεισε στις 631,74 μονάδες με άνοδο 0,67%
. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 30,24 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν οι 56 έκλεισαν ανοδικά και οι 35 πτωτικά.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι Τράπεζες είχαν την μεγαλύτερη άνοδο με 1,45%, ακολούθησαν οι Βιομηχανικές (1,19%), ο κλάδος Ταξιδίων-Αναψυχής 1,09% και οι κατασκευαστικές (0,92%) με ανάκαμψη και αυξημένο τζίρο στη μετοχή της Ελλάκτωρ.

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη αφού και οι συναλλαγές είναι χαμηλές και οι ξένοι επενδυτές είτε είναι πωλητές είτε απέχουν επειδή δεν βρίσκουν κανένα λόγο παρουσίας τους όσο διαρκεί η κρίση.

Σε θεσμικό και επενδυτικό επίπεδο, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ (θα γίνουν διαδικτυακά) θα δείξουν τις μελλοντικές κινήσεις για την επιχειρηματική και δημοσιονομική ισορροπία. Η Ελλάδα αυτή την περίοδο χρειάζεται άμεση ρευστότητα προκειμένου να καλύψει ανάγκες κοινωνικών παροχών. Η σημερινή δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με μηδενικό επιτόκιο και με cut off ratio 0,2% (αυτό είναι που κερδίζουν οι τράπεζες που προχώρησαν σε αγορές). Το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος άντλησε 812,5 εκατ. Ευρώ με μηδενικό κόστος αποτελεί μία θετική ένδειξη μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.
 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης