Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ελληνικό Δημόσιο: Δανείστηκε με μηδενικό επιτόκιο 812,5 εκατ ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων

9 Σεπτέμβριος 2020
Ελληνικό Δημόσιο: Δανείστηκε με μηδενικό επιτόκιο 812,5 εκατ ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων


Του Νικόλαου Σακελλαρίου, συνεργάτη TAXHEAVEN

Νέα κεφάλαια ύψους 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Taxheaven που είχαμε γράψει πρόσφατα σχετικά με τις 2-3 δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του Δημοσίου μέχρι το τέλος του χρόνου. Κατά τη σημερινή δημοπρασία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0% έναντι 0,25% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που διεξήχθη στις 10 Ιουνίου, κάτι που το Ελληνικό Δημόσιο πετυχαίνει πρώτη φορά. Σημειώνεται πως το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε σημειωθεί σε δημοπρασία εντόκων ενός έτους ήταν το 0,07% τον Δεκέμβριο του 2019. Στελέχη της τραπεζικής αγοράς (από εκεί αντλήθηκαν τα περισσότερα κεφάλαια) επισημαίνουν ότι το μηδενικό κόστος χρήματος με το οποίο δανείζεται το ελληνικό δημόσιο αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία άντλησης κεφαλαίων σε μία περίοδο που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτήσουν βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου (κυρίως το Ασφαλιστικό και ειδικά τον ΕΦΚΑ) εξισορροπώντας τις πληρωμές που θα υπάρξουν για τις αναδρομικές συντάξεις αλλά κυρίως τις όποιες απώλειες από τις εισφορές. Οι προσφορές υπερκαλύφθηκαν κατά 3 φορές περίπου.

Τεχνικά, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι αρνητικός (-1,8%) βοηθά στην άντληση κεφαλαίων με μηδενικά επιτόκια αφού και έτσι αυτοί που τα αγόρασαν έχουν θετικές αποδόσεις που διαμορφώνονται σε περίπου 0,2%.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης