Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μεγάλη πτώση (44,8%) των συναλλαγών τον Αύγουστο στο ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με τον Ιούλιο

Μεγάλη πτώση (44,8%) των συναλλαγών τον Αύγουστο στο ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με τον Ιούλιο


Του Νίκου Σακελλαρίου


Η αξία συναλλαγών του Αυγούστου 2020 στο ελληνικό χρηματιστήριο διαμορφώθηκε τα 638,18 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 44,8% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 1.155,94 εκατ. Ευρώ. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 που η αξία συναλλαγών ήταν 1.382,98 εκατ. ευρώ, σημειώθηκε μείωσης της τάξης του 53,9%.

Με βάση τα στοιχεία του AXIA Numbers Αυγούστου 2020, οι ξένοι επενδυτές σημείωσαν στο σύνολό τους εκροές της τάξεως των 15.93 εκατ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες επενδυτές εισροές 15.94 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας, οι κινήσεις αυτές αφορούσαν μία αποεπένδυση μεγάλων ξένων funds από περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική και η επιστροφή τους στα ισχυρά χρηματιστήρια όπως τα αμερικανικά, το βρετανικό και τα ισχυρά χρηματιστήρια της Ε.Ε που πρόσφεραν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις και σε τίτλους με πολύ μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.

Πτωτικά ξεκίνησε η δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου

Μετά από την ενθαρρυντική χρηματιστηριακή άνοδο των περισσότερων αγορών της Ε.Ε τον Αύγουστο, ο Σεπτέμβριος ‘έβγαλε’ ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Έτσι, η εβδομάδα που ξεκίνησε χθες δημιούργησε μαζικές ρευστοποιήσεις. Οι αναλυτές τις αποδίδουν εκτός από τις ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών (μεσοσταθμική ύφεση στην Ε.Ε άνω του 10% προβλέπουν για τη χρήση 2020 οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης) και σε μία προσπάθεια αποκόμισης των μεγάλων κερδών που είχαν δημιουργηθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στις αγορές σε συντονισμό με την παροχή ρευστότητας των Κεντρικών Τραπεζών.

Οι δύο μεγαλύτεροι ευρωπαικοί δείκτες (DAX στη Γερμανία, CAC στη Γαλλία) έχουν απομακρυνθεί περίπου 5% από τα υψηλά που είχαν στα τέλη Αυγούστου 2020 και οι χρηματιστές το αποδίδουν στην αποκόμιση κερδών ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η 2η συνεδρίαση της εβδομάδας συνεχίστηκε με σημαντική υποχώρηση (-2,15%) στον Γενικό Δείκτη που διαμορφώθηκε στις 627,56 μονάδες. Oι μεγαλύτερες πιέσεις εντοπίστηκαν στις τράπεζες (-5,86%) και στον κατασκευαστικό κλάδο (-4,66%) λόγω πιέσεων στη μετοχή της Ελλάκτωρ.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά περιμένει αυτή την περίοδο τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ενόψει της ΔΕΘ (είτε γίνουν διαδικτυακά είτε στη Θεσσαλονίκη) και τις γεωπολιτικές εξελίξεις με την Τουρκία που έχουν ανεβάσει στα ύψη το ρίσκο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Επίσης και οι επιχειρηματικές εξελίξεις αναμένονται έντονες στο 4ο τρίμηνο του έτους λόγω των επιπτώσεων του Covid-19.
 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης