Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι αγορές της Ευρωζώνης σε θετικό momentum μετά το πρόγραμμα στήριξης στη Γαλλία

Οι αγορές της Ευρωζώνης σε θετικό momentum μετά το πρόγραμμα στήριξης στη Γαλλία

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Δυναμική άνοδο είχαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να διαθέσει πακέτο στήριξης άνω των 100 δισ. Ευρώ για την γαλλική οικονομία.  Επί της ουσίας η απόφαση αυτή είχε διαρρεύσει στους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς κύκλους μερικές ημέρες νωρίτερα γι' αυτό και είδαμε την έντονη ανοδική κίνηση των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών αλλά και της Βρετανίας. Στην Ελλάδα είχαμε την ανακοίνωση της μείωσης του ΑΕΠ (-15,2%) κατά το β' τρίμηνο 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα με αποτέλεσμα να περιοριστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον σε λίγα blue chips.

Η μείωση του ΑΕΠ β' τριμήνου φρέναρε την άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο

Το lockdown και οι επιπτώσεις στον τουρισμό στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου ήταν καθοριστικές για την πτωτική πορεία της οικονομίας. Όλα τα βασικά μεγέθη (κατανάλωση-επενδύσεις- εισαγωγές-εξαγωγές) ήταν πτωτικά.

Μάλιστα οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν προεξοφλήσει και ένα αρνητικό οικονομικά καλοκαίρι και ίσως γι' αυτό ουδείς τολμά να πλησιάσει το ελληνικό χρηματιστήριο που παραπαίει τους δύο τελευταίους μήνες μεταξύ των 620-680 μονάδων. Για μία ακόμη συνεδρίαση οι συναλλαγές ήταν κάτω απ' τα 50 εκατ. Ευρώ, επιβεβαιώνοντας την επιφυλακτικότητα των διεθνών επενδυτών.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία θα πρέπει να επισημάνουμε και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που καθιστούν αρνητική την προοπτική των μετοχικών τοποθετήσεων, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τουλάχιστον.

Ο Γενικός Δείκτης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κινήθηκε μεν ανοδικά αλλά χωρίς αυξομειώσεις και με χαμηλές συναλλαγές. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 646,08 μονάδες με άνοδο 0,29%. Η αξία συναλλαγών ήταν μόλις 38,7 εκατ. Ευρώ.

Μεικτές τάσεις είχε ο τραπεζικός κλάδος (0,49%) με το αγοραστικό ενδιαφέρον να συνεχίζεται στην μετοχή της Alpha Bank (μετά και τις εκθέσεις ξένων οίκων την προηγούμενη εβδομάδα). Από τους υπόλοιπους κλάδους, ξεχώρισαν σε άνοδο οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (3,17%) κυρίως λόγω αγοραστών από το εξωτερικό για τη μετοχή της Coca Cola, το Εμπόριο (1,19%), Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (0,66%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των πετρελαϊκών (-1,45%) λόγω της διεθνούς υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου και των Τηλεπικοινωνιακών (-1,86%).   


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης