Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου για άμεσες ανάγκες. Θα αντληθούν περίπου 8 δισ. Ευρώ μέχρι το τέλος 2020

Επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου για άμεσες ανάγκες. Θα αντληθούν περίπου 8 δισ. Ευρώ μέχρι το τέλος 2020


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη Taxheaven

H επανέκδοση (άνοιγμα δεύτερη φορά του βιβλίου προσφορών) του 10ετούς ομολόγου ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς προσφέρθηκαν 18 δις. Ευρώ για 2 δις. Ευρώ που ζητούσε το Ελληνικό Κράτος. Η απόδοση διαμορφώνεται κοντά στο 1,23%. Η τεράστια υπερκάλυψη αποδίδεται στο γεγονός ότι με αρνητικό πληθωρισμό κοντά στο (-2%), η καθαρή απόδοση του ομολόγου ξεπερνά το 3% για τους αγοραστές. Το ελληνικό κράτος από την χθεσινή επανέκδοση κατάφερε να εξοικονομήσει τουλάχιστον 48 εκατ. Ευρώ, γεγονός που θεωρείται σημαντική επιτυχία. Κερδισμένοι από την έκδοση είναι και οι ελληνικές τράπεζες ως πρωτογενείς διαπραγματευτές (primary dealers), αυτοί δηλαδή που αγοράζουν πρώτοι και απευθείας την έκδοση.

Η έκδοση βγήκε πριν από τις ανακοινώσεις για την ύφεση του β’ τριμήνου (περιλαμβάνει το lockdown), τα στοιχεία της οποίας θα δείξουν τον βαθμό της ύφεσης. Αν δεχθούμε ότι οι μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε είχαν διψήφιους αριθμούς ύφεσης τότε το πιθανότερο είναι να υπάρξει κάτι αντίστοιχο για την ελληνική οικονομία.

Θα συνεχιστεί η πολιτική των εκδόσεων ομολόγων και των δημοπρασιών Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου

Η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου είχε προβλεφθεί από τις αγορές καθώς η ελληνική οικονομία και η γενική κυβέρνηση χρειάζεται κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του ΕΦΚΑ αλλά και βραχυπρόθεσμες δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει και άλλη έκδοση ομολόγου και -τουλάχιστον- 2-3 δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Ήδη στις αρχές Αυγούστου 2020, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου για την αναχρηματοδότηση χρέους που λήγει.
Αν και ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ ανατρέπεται από τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, εντούτοις θα ζητηθούν κατ’ ελάχιστον άλλα 8 δις. Ευρώ μέχρι και τον Δεκέμβριο 2020. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι να αρχίσουν οι πρώτες μεγάλες εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στο α’ τρίμηνο του 2021.

XΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Νέα ανοδική κίνηση παράλληλα με τις ευρωπαϊκές αγορές

Η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν μία μάλλον θετική εξέλιξη πριν από την ανακοίνωση της ύφεση του β' τριμήνου. Το ελληνικό χρηματιστήριο την αξιολόγησε ως μία κίνηση που δίνει άμεση ρευστότητα με πολύ καλούς όρους. Η 3η συνεδρίαση της εβδομάδας συνέχισε το ανοδικό momentum που έχει δημιουργηθεί και ο Γενικός Δείκτης, αφού ξεπέρασε τις 640 μονάδες, έκλεισε στις 644,2 μονάδες με άνοδο 0,71% και είναι πιθανή η προσέγγιση προς τις 650 μονάδες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 39 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν, οι 59 έκλεισαν ανοδικά και οι 39 καθοδικά.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισε η άνοδος των Τηλεπικοινωνιών (2,46%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,67%) και Τροφίμων (0,86%).

Εξαιρετική ήταν η Τετάρτη και για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι δείκτες των οποίων κινήθηκαν ανοδικά. Με άνοδο ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις τους και οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων παρά το γεγονός ότι αρκετά μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας δείχνουν την οικονομική δυσπραγία που έχει προκαλέσει ο covid 19.
 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης