Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ελπιδοφόρα η πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο

Ελπιδοφόρα η πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου

Μία ακόμη αναιμική ανοδική αντίδραση για το ελληνικό χρηματιστήριο κατά την πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει μεν αλλά να αδυνατεί να κάνει την υπέρβαση των 640 μονάδων. Η άνοδος αυτή ήρθε σε διάστημα που οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πλαγιοκαθοδικά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 639,6 μονάδες με άνοδο 0,89%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,5 εκατ. Ευρώ, ποσό που παραμένει χαμηλό ακόμη και για την θερινή συγκυρία.

Από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 62 έκλεισαν ανοδικά και οι 24 πτωτικά και αυτό ήταν ένα θετικό μήνυμα από την πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Σε επίπεδο κλάδων, ισχυρή ήταν η άνοδος των τραπεζών (2,04%), ενώ την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι της Υγείας (6,85%) λόγω της ανόδου της μετοχής του ΙΑΣΩ και της Γεν. Συνέλευση του Ομίλου Ιατρικού, ο κλάδος των Ταξιδιών-Αναψυχής (3,42%). Πτωτικά κινήθηκαν οι Τηλεπικοινωνίες (-0,35%) λόγω ΟΤΕ και τα Τρόφιμα-Ποτά (-0,56%).

Οι προοπτικές για τον Γενικό Δείκτη

Σε τεχνικό επίπεδο, η υπέρβαση των 640 μονάδων δεν αποτελεί στοίχημα για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το στοίχημα είναι να υπάρξει μία μακροοικονομική ισορροπία κατά το 4ο τρίμηνο και μία βελτίωση των επιχειρηματικών μεγεθών των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, θα εξαρτηθούν άμεσα από την επίτευξη των αναθεωρημένων δημοσιονομικών στόχων, στη συγκράτηση του χρέους κάτω από 200% επί του ΑΕΠ και σε δημόσιες επενδύσεις που έχουν αρχίσει να δρομολογούνται. Σε μικρο-οικονομικό επίπεδο, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν σταδιακά προς τα επίπεδα του 2019 για να μπορέσουν να κινηθούν ανοδικά το 2021.

Και οι δύο στόχοι (ελληνική οικονομία και επιχειρήσεις) φαίνεται ότι έχουν τις δυνατότητες να το επιτύχουν. Από εκεί και πέρα όμως, η ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου θα εξαρτηθεί κυρίως από τις διαθέσεις των μεγάλων ξένων funds. Aν κρίνουν ότι η πορεία των περιφερειακών αγορών (όπως η ελληνική) είναι θετικές τότε θα επιστρέψουν και θα δούμε σημαντική άνοδο στον Γεν. Δείκτη. Αν όμως - για οποιονδήποτε λόγο- η ελληνική οικονομία και οι εισηγμένες επιχειρήσεις δεν καταφέρουν να πείσουν τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια για την επιστροφή στην ‘κανονικότητα’, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης που το εκπροσωπεί θα ταλανίζονται πέριξ των 605-690 μονάδων.

Υγειονομική προσπάθεια

Η ανεξάρτητη μεταβλητή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας μέσα στο φθινόπωρο, τότε ούτε η οικονομία θα ευδοκιμήσει ούτε οι επιχειρήσεις (εισηγμένες στο Χ.Α ή εκτός χρηματιστηρίου). Θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια να μην φθάσουμε σε επίπεδα συναγερμού στο 4ο τρίμηνο, έτσι ώστε σταδιακά να επιστρέψουμε σε κανονικούς οικονομικούς ρυθμούς από το 2021.

Ταμείο Ανάκαμψης

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εκροές από το Ταμείο Ανάκαμψης στο 4ο τρίμηνο θα είναι μικρές και θα μεγαλώσουν από το 2021.

Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρεί σε μεταρρυθμιστικές τομές ταυτόχρονα με κοινωνική πολιτική (παροχή επιδομάτων, φορολογικές ελαφρύνσεις κά). Ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης