Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γιατί τελικά δόθηκε παράταση μέχρι τις 17:30 την 31η Αυγούστου 2020;

1 Σεπτέμβριος 2020
Γιατί τελικά δόθηκε παράταση μέχρι τις 17:30 την 31η Αυγούστου 2020;Κανείς από τους ιθύνοντες μέχρι σήμερα δεν αιτιολόγησε επαρκώς την πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση για την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αρχικά μέχρι τις 15:00 της 31/8/2020 κι έπειτα (με μια λιτή ανακοίνωση) μέχρι τις 17:30 της ίδιας μέρας.

Ψυχανεμιζόμαστε πως πίσω από την εν λόγω απόφαση βρίσκεται το υφιστάμενο πλαίσιο πληρωμής των φόρων στο Δημόσιο μέσω του τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένα η πολιτική των τραπεζών αναφορικά με την πληρωμή των φόρων και την μετέπειτα ενημέρωση της Α.Α.Δ.Ε.

Όλοι γνωρίζουμε πως μέσω e-banking διενεργείται η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών που αφορούν στην πληρωμή φόρων και οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο. Στον αντίποδα, ένα μικρό ποσοστό πληρωμής φόρων και άλλων υποχρεώσεων διενεργείται μέσω φυσικής παρουσίας των οφειλετών σε τραπεζικά ιδρύματα. Μάλιστα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού οι πολίτες προτιμούν ακόμη περισσότερο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για ευνόητους λόγους.

Σύμφωνα με την με την υπ’ αρ. Δ.Π.Δ.Α. Α.Α.Δ.Ε. Γ 1107473 ΕΞ 2017 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ Β' 2435/17.07.2017), με θέμα (Ανάθεση είσπραξης δημοσίων εσόδων σε Φορείς Είσπραξης), ανατέθηκε η είσπραξη δημοσίων εσόδων σε Φορείς Είσπραξης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα πιστωτικά ιδρύματα: 1. ..................... Α.Ε. 2. ................... Α.Ε. 3. .................... BANK. Με βάση τα οριζόμενα στην παρ 1 και 2 του άρθρου 3 της ως άνω απόφασης οι οριζόμενοι φορείς είσπραξης, υποχρεούνται να αποδίδουν τα εισπραττόμενα ποσά στο ελληνικό δημόσιο μέχρι την επομένη εργάσιμη της είσπραξης ημέρα. Η απόδοση των εισπραττομένων ποσών γίνεται, με εντολή της ΔΙΑ.Σ. Α.Ε. στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να χρεωθούν οι τρεχούμενοι λογαριασμοί των φορέων είσπραξης και να πιστωθεί με το συνολικό ποσό των εισπράξεων o λογαριασμός Ελληνικό Δημόσιο -Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών.

Ενδεχομένως αυτός να ήταν ο λόγος που κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες αποφάσισαν να εισηγηθούν αυτή την πρωτοφανή όπως σημειώσαμε παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου, αλλά με χρονικό όριο εν μέσω της μέρας. Δηλαδή, αποφάσισαν με γνώμονα τη δική τους ασφάλεια όσον αφορά στη διαδικασία είσπραξης των φόρων και την ομαλή λειτουργία του δικού τους συστήματος, τσαλαπατώντας κάθε ψήγμα χρηστής διοίκησης. Αποφάσισαν με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν το χρόνο να ολοκληρώσουν τις δικές τους διαδικασίες αδιαφορώντας ουσιαστικά για τα μείζονα προβλήματα που θα δημιουργούσε η εν λόγω πρακτική.

Αν πράγματι αυτός είναι ο λόγος τότε εγείρονται κατά την άποψή μας αρκετά νομικά ζητήματα, αφού πουθενά στον Κ.Φ.Δ. ή στον Α.Κ. δεν προβλέπεται προθεσμία ωρών. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται η πολιτική των τραπεζών όσον αφορά στην εξόφληση των φόρων ή ο τρόπος ενημέρωσης του συστήματος της Α.Α.Δ.Ε, με τις δηλωτικές υποχρεώσεις των πολιτών και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους. Ποτέ δεν έχουμε δει στα χρονικά μια παράταση τέτοιου είδους (σ.σ. αντιθέτως έχουμε δει στο παρελθόν να κλείνει το σύστημα του taxis στις δώδεκα παρά πέντε).

Αν η προθεσμία μιας υποχρέωσης εκπνέει για παράδειγμα στις 31.8.2020, τότε ο πολίτης θα πρέπει να μπορεί να υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους και να καταβάλει το φόρο που τυχόν προκύπτει μέχρι και τις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Είναι αδιάφορο για το φορολογούμενο πολίτη το πότε θα εκτελέσει η τράπεζα τη συναλλαγή ή πότε ενημερώσει η τράπεζα την Α.Α.Δ.Ε. για την εμπρόθεσμη πληρωμή (σ.σ. δείτε ενδεικτικά και μια απόφαση της Δ.Ε.Δ.).  Επίσης, αν όντως αυτός είναι ο λόγος, τότε πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι το αποτέλεσμα όλων των δηλώσεων χρεωστικό, αφού υπάρχουν οι πιστωτικές και οι μηδενικές δηλώσεις γεγονός που έπρεπε εξαρχής να είχε αξιολογηθεί.

Τα παραπάνω είναι δικές μας εικασίες που σε κάθε περίπτωση οι μόνοι που μπορούν να μας ενημερώσουν επισήμως για τους πραγματικούς λόγους είναι οι αρμόδιοι.

Μέσα σε όλο αυτό το κομφούζιο που δημιουργήθηκε χθες λόγω της απίστευτης δυσλειτουργίας του taxis, ταλαιπωρήθηκαν για πολλοστή φορά οι φοροτεχνικοί, αφού ματαίως προσπαθούσαν από το πρωί της Δευτέρας να ολοκληρώσουν την οριστική υποβολή έστω και μιας φορολογικής δήλωσης.

Φέτος βιώνουμε πρωτόγνωρες στιγμές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσής του. Οι ρυθμοί νομοθέτησης, δημοσίευσης αποφάσεων και εγκυκλίων είναι φρενήρεις, ενώ οι απορίες όλων αυξάνονται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο. Αναφορικά με την επαγγελματική μας κονίστρα τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως δύσκολα αφού, εκτός από την ατομική μας προστασία απέναντι στον κορωνοϊό είχαμε  να αντιπαλέψουμε και την πληθώρα των νέων υποχρεώσεων που έπρεπε να διεκπεραιωθούν σε στενό χρονικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, η έλλειψη σαφών οδηγιών γιγάντωνε την αγωνία όλων, ενώ το «σαράκι» της αβεβαιότητας όσον αφορά στον ορθό χειρισμό των υποθέσεων που χειριζόμαστε, μάς κατέτρωγε με ταχείς ρυθμούς χωρίς ωστόσο να αντιλαμβανόμαστε το γεγονός αυτό στην πλήρη του διάσταση. Μέσα σ΄αυτόν τον ορυμαγδό των εξελίξεων, ακροβατώντας συχνά στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, καταφέραμε να σταθούμε στο πλευρό των πελατών μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα μεγάλα προβλήματα στους ίδιους μας τους εαυτούς εξαιτίας της σωματικής και πνευματικής κόπωσης.

Όμως, ουδείς από τους ιθύνοντες δε συμμερίστηκε πραγματικά όσα βιώνουμε και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Γιατί ο σεβασμός απέναντι σε έναν κλάδο δε φαίνεται στα λόγια, αλλά στις πράξεις και εν προκειμένω όσον αφορά στις πράξεις, αυτές έμειναν απλώς έπεα πτερόεντα....

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης