Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα αρνητικά στοιχεία κατανάλωσης στην Ευρώπη επηρέασαν τα χρηματιστήρια

Τα αρνητικά στοιχεία κατανάλωσης στην Ευρώπη επηρέασαν τα χρηματιστήρια

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Άμεσα διασυνδεδεμένη ήταν η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τις ευρωπαϊκές κατά την τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου που και αυτή κυμάνθηκε με ικανοποιητικούς όμως όγκους συναλλαγών. Όσο οι ευρωπαϊκές αγορές (ειδικά οι μεγαλύτερες) κινούνταν ανοδικά, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραφε άνοδο έστω και με μικρές συναλλαγές. Ήταν, βλέπετε, και οι εκθέσεις ξένων οίκων θετικές και ευνοούσαν την κίνηση.

Μόλις οι ξένες αγορές πέρασαν σε αρνητική μεταβολή εξαιτίας χαμηλών δεικτών τιμών καταναλωτή σε Γερμανία και Ισπανία (αρνητικός πληθωρισμός γαρ), το ελληνικό χρηματιστήριο πέρασε και αυτό πτωτικά έστω και οριακά. Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 633,98 μονάδες με υποχώρηση (-0,08%) και αξία συναλλαγών στα 59,8 εκατ. Ευρώ.

Στους επιμέρους κλάδους οι τάσεις ήταν μεικτές, με άνοδο σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους όπως για παράδειγμα η Alpha Bank από τις τράπεζες, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Jumbo, η Motor Oil, ο Ελλάκτωρ και ο Μυτιληναίος.

Στους κλάδους ξεχώρισαν ανοδικά η Τεχνολογία (1,93%), οι Κατασκευές (0,91%), Υγεία (0,38%). Πτώση είχε ο τραπεζικός δείκτης (-1,42%) παρά την άνοδο της μετοχής της Alpha Bank που πριμοδοτήθηκε από την έκθεση της Goldman Sachs Λονδίνου την προηγούμενη εβδομάδα.

H μηνιαία μεταβολή (Αυγούστου 2020) για το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν απογοητευτική σε σχέση με τις χρηματιστηριακές αγορές Ευρώπης και Αμερικής. Ενώ στην Αμερική, οι δείκτες επέστρεψαν προς τα ιστορικά υψηλά τους και οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν καλύψει μεγάλο μέρος των απωλειών της κρίσης του β’ τριμήνου, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε με χαμηλούς όγκους συναλλαγών πέριξ των 620-640 μονάδων. Οι ελπίδες πλέον για το ελληνικό χρηματιστήριο μετατίθενται στον Σεπτέμβριο και στην επιστροφή κάποιων ξένων κεφαλαίων. Και λέμε ξένων κεφαλαίων γιατί ούτε η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων επενδυτών ούτε η φορολογική περίοδος (έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ) θα επιτρέψουν μεγάλες τοποθετήσεις ελληνικών νομικών και φυσικών προσώπων.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης