Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αύξηση του πληθωρισμού στο 2% με νομισματικά μέτρα επιδιώκει η FED

Αύξηση του πληθωρισμού στο 2% με νομισματικά μέτρα επιδιώκει η FED


Του Ν. Σακελλαρίου, συνεργάτη του
Taxheaven


Μετά τις αποφάσεις της FED με τις οποίες προτίθεται η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να κινηθεί δραστικά προς αύξηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% και ταυτόχρονα σε τόνωση της απασχόλησης χωρίς να μεταβάλλει τα επιτόκια παρέμβασης, οι χρηματιστηριακές αγορές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκαν ανοδικά σε ότι αφορά τις μετοχές ενώ πιέζεται το αμερικανικό δολάριο. Ουσιαστικά η αμερικανική κεντρική τράπεζα προσπαθεί να τονώσει την κατανάλωση στις ΗΠΑ και βέβαια την απασχόληση. Η αμερικανική οικονομία πιέστηκε ιδιαίτερα στο β' τρίμηνο εξαιτίας του κορωνοιού και του παρατεταμένου lockdown και χρειάζεται άμεση νομισματική βοήθεια για να ανακάμψει.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Γαλλία ανακοίνωσε και αυτή σημαντική υποχώρηση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε μετά την Γερμανία που ουσιαστικά παραδέχεται την τεράστια μείωση που υφίσταται η ευρωπαική οικονομία. Μάλιστα, στη Γαλλία υπήρχε σημαντική αύξηση των καταθέσεων στο προηγούμενο διάστημα γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες προτιμούσαν να αποταμιεύουν αντί να καταναλώνουν και να επενδύουν. Αυτό είχε σημαντική επίπτωση στην πορεία του γαλλικού ΑΕΠ.

Τέλος, στην Ιαπωνία, η παραίτηση του πρωθυπουργού της λόγω υγείας δημιουργεί ερωτηματικά για την διάδοχη κατάσταση και την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει. Οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά τη σημερινή συνεδρίαση ενώ ήπιες διορθώσεις είχαν οι μεγάλοι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ανάκαμψη υπό τον φόβο του covid 19 βλέπουν οι αγορές

Επειδή όμως οι αγορές βλέπουν μπροστά και προεξοφλούν καταστάσεις, θεωρούν ότι οι G7 θα επανακάμψουν όχι μόνο σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εταιρικών κερδοφοριών, μέχρι τις αρχές του 2021. Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις με το εμβόλιο για τον covid 19 αλλά και το πως θα κινηθεί η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα, η ύφεση για ολόκληρη τη χρονιά (2020) θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ σε λίγο παραπάνω από 8%, όμως αν θέλουμε να δούμε τι έγινε στο β' τρίμηνο 2020 και γ' τρίμηνο 2020 μάλλον θα απογοητευθούμε. Η καθίζηση του τουρισμού την υψηλή περίοδο (Ιουνίου-Αυγούστου) στις περισσότερες περιοχές της χώρας και η έλλειψη εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ανάγκασε την κυβέρνηση να επιστρατεύσει μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το 2019 (το περίφημο 'μαξιλάρι'). Οι αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι είναι πιθανή μία σημαντική ανάκαμψη από τις αρχές του 2021 για τα έσοδα ενώ για τα εταιρικά αποτελέσματα θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του α' τριμήνου 2021 για να δούμε πως εξελίσσεται η κατάσταση.

Ελληνικό χρηματιστήριο. Σε κατάσταση αδράνειας

Η έκθεση της Goldman Sachs για την Alpha Bank αρκούσε να πυροδοτήσει αγορές στην τραπεζική μετοχή (3,61%). Κατά τα άλλα, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας κινήθηκε στα γνωστά υποτονικά πλαίσια με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 31 εκατ. Ευρώ. Η αύξηση Πάνω από 20 εκατ. Ευρώ συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στις 3 τελευταίες ώρες της συνεδρίασης.

Ο  Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634,47 μονάδες με άνοδο 0,22%. Από τους κλάδους με την μεγαλύτερη άνοδο , ήταν οι Τράπεζες με 1,33%, τα Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα (1,09%), Χρηματοοικονομικές (0,73%) και Πετρελαίου (διυλιστήρια) με 0,7%.  


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης