ΕΛΕΠΑ: «Απαιτούμε τώρα να παρθούν μέτρα από κυβέρνηση και εργοδοσία για την νέα έξαρση της πανδημίας»

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

27 Αύγουστος 2020
Taxheaven.gr


ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27 - Αθήνα, τηλ: 2103802923-3835093, Fax: 2103306776
Site: https://elepa.gr/
E-mail: [email protected], [email protected]


Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την πολιτική της, είναι επικίνδυνη. Εμπιστοσύνη στη δική μας δύναμη, στο συλλογικό αγώνα!

Κυβέρνηση-επιχειρηματικοί όμιλοι είναι συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού. Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, τη ζωή των εργαζομένων ώστε να εξασφαλίσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου!

Συνάδελφοι,

Η νέα έξαρση της πανδημίας αποδεικνύει προκλητικά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που συνεχίζει να αφήνει κυριολεκτικά τους εργαζόμενους απολύτως εκτεθειμένους απέναντι στον ιό μόνο και μόνο για να εξα-σφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό άλλωστε αύξησαν το ποσοστό πληρότητας στα πλοία στο 85%, στα αεροπλάνα «αποφάσισαν» ότι δεν κολλάει ο ιός, χιλιάδες εργαζόμενοι σε μεγάλους χώ-ρους δουλειάς συνωστίζονται χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας, στα ΜΜΜ οι εργαζόμενοι μετακινούνται σαν παστωμένες σαρδέλες, χιλιάδες μετανάστες και τα παιδιά τους ζουν σε καθεστώς μόνιμης καραντίνας μέσα στα ΚΥΤ!

Η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης, που επιταχύνεται από την εξέλιξη της πανδημίας, στις πλάτες των εργαζόμενων. Τα μεγάλα πακέτα των δις ευρώ κατευθύνονται για μια ακόμα φορά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους, προετοιμάζουν μια ακόμα πιο ζοφερή πραγματι-κότητα με ακόμα περισσότερη εντατικοποίηση της εργασίας μας, μειώσεις στους μισθούς, ανεργία, εκ περιτρο-πής δουλειά, πετσοκομμένη υγεία και παιδεία. Και ως συνήθως η αξιωματική αντιπολίτευση “πιέζει” για ακόμα μεγαλύτερα προνόμια και διευκολύνσεις προς το κεφάλαιο.

Για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες όμως, υπάρχουν μόνο «συμβουλές», «ατομική ευθύνη», όμως οι ευθύνες της κυβέρνησης παραμένουν τεράστιες και αυτό το διάστημα, αφού όλος ο χρόνος που κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες από τους εργαζόμενους, το λαό, δεν υλοποίησε ουσιαστικά κανένα μέτρο για τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας απέναντι στο 2ο κύμα της πανδημίας.

Κάποιες από τις μεγάλες ελεγκτικές του κλάδου, ακολουθώντας την τακτική της κυβέρνησης που κουνάει το χέρι στους εργαζόμενους, καλεί όποιον γυρνάει από διακοπές να εργαστεί εξ αποστάσεως για μία τουλάχιστον βδομάδα, χωρίς αυτό να συνδυάζεται απαραίτητα με την προσκόμιση αρνητικού τεστ, εναποθέτοντας έτσι και πάλι την ευθύνη στον ίδιο τον εργαζόμενο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικογένειά του. Την ίδια ώρα υπάρχουν διοικήσεις εταιριών που τα όποια μέτρα ανακοινώνουν, αφορούν κατά βάση τους εργαζόμενους που βρίσκονται στα κτήρια των εταιριών αυτών, αφήνοντας αναπάντητο τί γίνεται στις περιπτώσεις των εργα-ζόμενων που εργάζονται σε κτήρια τρίτων (που πρόκειται για το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζόμενων σε ελε-γκτικές εταιρίες) ή ακόμα και εκτός Αττικής. Και φυσικά δεν χάνουν χρόνο να συνεχίσουν την προσπάθεια για μονιμοποίηση της τηλεργασίας, και για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την εντατικοποίηση της εργασίας αλ-λά και για να «ξεφορτωθούν» την ευθύνη που έχουν για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις τους αλλά και στους πελάτες τους που πάνε οι εργαζόμενοι.

Η κατάσταση στους μικρότερους χώρους, είναι ακόμα χειρότερη αφού δεν παίρνονται ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ο φόβος των εργαζόμενων για την εξέλιξη της πανδημίας συνδέεται με τη μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια για το αν θα έχουν δουλειά αύριο, με τί όρους, αν θα πληρωθούν, αφού υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία και ακόμα δεν έχουν λάβει το κρατικό επίδομα προηγούμενων μηνών! Την ίδια ώρα βέβαια που η εντατικοποίηση αυξάνεται αφού οι προθε-σμίες όχι απλά τρέχουν αλλά προστίθενται στις ήδη πολλές υποχρεώσεις που έχουν να διαχειριστούν οι εργα-ζόμενοι στα λογιστικά γραφεία.

Συνάδελφοι, η πρόσφατη πείρα των προηγούμενων μηνών αναδεικνύει πως οτιδήποτε κερδίσαμε και στον κλά-δο μας και σε άλλους κλάδους αυτό έγινε με την συλλογική δράση μας μέσα από το σωματείο μας. Μέσα από την οργανωμένη πάλη καταφέραμε να μην προχωρήσουν εργοδοτικοί σχεδιασμοί για αναστολές, για αναγκα-στικές άδειες ακόμα και άδειες άνευ αποδοχών, προσπάθεια για επιβολή τηλεργασίας όταν εργαζόμενοι ζήτη-σαν άδεια ασθένειας, ειδικού σκοπού ή/και γονική άδεια κ.ά.

Γι’ αυτό όλοι οι εργαζόμενοι συλλογικά με το σωματείο μας, να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας τόσο από την εργοδοσία όσο και από το κράτος.

Δεν αποδεχόμαστε ότι φταίμε εμείς για την πανδημία και δεν αφήνουμε τη ζωή μας στα χέρια των επιχειρηματι-κών συμφερόντων. Δεν θα αποδεχτούμε να πηγαίνουμε στους χώρους δουλειάς και να δουλεύουμε χωρίς μέ-τρα για την υγεία και την ασφάλειά μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

1. Να γίνουνε άμεσα μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με το κόστος να βα-ραίνει την εργοδοσία και όχι τους συναδέλφους, είτε επιστρέφουν από άδεια είτε όχι.

2. Με ευθύνη των διοικήσεων των εταιριών να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι εργασίας με προδιαγραφές που απαιτούνται για την προστασία από τη πανδημία, φυσικό εξαερισμό, επαναλαμβανόμενες απολυ-μάνσεις κ.ά.

3. Με ευθύνη των διοικήσεων των εταιριών να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα ατομικά είδη προστασίας για όλους τους εργαζόμενους είτε εργάζονται στις εγκαταστάσεις των ίδιων των εταιριών είτε σε εγκατα-στάσεις τρίτων

4. Να ενημερωθούν άμεσα ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι για τυχόν θετικά κρούσματα

5. Να γίνουν έλεγχοι σε όλους τους εργασιακούς χώρους, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα ασφά-λειας.

6. Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της τηλεργασίας

Δεν θα μας «γίνει συνήθεια» τα νοσοκομεία να είναι δίχως υποδομές, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Τώρα οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, είναι ανάγκη να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζι-κές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία.

- Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία.

- Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

- Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

- Κατεπείγουσες προσλήψεις στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση τη τιμής των εισιτηρίων
ΤΟ ΔΣ