Αποτελέσματα live αναζήτησης

Απόγνωση και υψηλοί τόνοι με τους εμπόρους και τους βιοτέχνες

26 Αύγουστου 2009
  • O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου προσπαθούσε χθες, στις συναντήσεις που είχε με τους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, να κρύψει την απόγνωσή του για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ταμεία, μέσα από ένα κράμα ιδιότυπης επιθετικότητας- πρωτόγνωρης γι΄ αυτού του είδους τις εθιμοτυπικές συνευρέσεις- και οικειότητας που παραπέμπει στην πολύχρονη γνωριμία με τους περισσότερους των επισκεπτών του. Η απελπισία όμως ήταν διάχυτη στο υπουργικό γραφείο του έκτου ορόφου, στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος.
Απόγνωση και υψηλοί τόνοι με τους εμπόρους και τους βιοτέχνες
«Δεν υπάρχουν λεφτά» απάντησε στο στενό μαρκάρισμα ο υπουργός

O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου προσπαθούσε χθες, στις συναντήσεις που είχε με τους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, να κρύψει την απόγνωσή του για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ταμεία, μέσα από ένα κράμα ιδιότυπης επιθετικότητας- πρωτόγνωρης γι΄ αυτού του είδους τις εθιμοτυπικές συνευρέσεις- και οικειότητας που παραπέμπει στην πολύχρονη γνωριμία με τους περισσότερους των επισκεπτών του. Η απελπισία όμως ήταν διάχυτη στο υπουργικό γραφείο του έκτου ορόφου, στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος.

Ο υπουργός, σε υψηλούς τόνους, διαμήνυσε στους συνομιλητές του ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» και ότι «δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος». Μάλιστα, στα επιχειρήματα των μικρομεσαίων, τα οποία παρέπεμπαν σε συμπεριφορές άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η απάντηση ήταν κυνική: «Οι άλλες χώρες έδωσαν γιατί είχαν, εμείς δεν έχουμε». Τόσο στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) όσο και αμέσως μετά με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) η μόνη δέσμευση που ανέλαβε είναι ότι δεν σκοπεύει να βάλει κανέναν νέο φόρο και δεν πρόκειται να επιβάλει έκτακτη εισφορά. Πέραν αυτού, ουδέν.

Εντύπωση όμως και στις δύο περιπτώσεις έκανε το γεγονός ότι αρνήθηκε να αποδεχτεί ακόμη και αιτήματα τα οποία δεν είχαν κανένα δημοσιονομικό κόστος και δέχτηκε να εξετάσει την αύξηση στο 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων των επισφαλειών που προκύπτουν από τις μεταχρονολογημένες επιταγές, καθώς και τη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ για τη μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και φυσικά ούτε λόγος να αποδεχτεί την παράταση για την αποπληρωμή της πρώτης δόσης στα δάνεια που εγγυήθηκε το ΤΕΜΠΜΕ.

Αλλά και από την άλλη πλευρά οι συνομιλητές του δεν ήταν εύκολοι «αντίπαλοι». Το «στενό μαρκάρισμα» που δέχτηκε από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Δ.Αρμενάκη στην επίθεση που έκανε στους εμπόρους τον έκανε να εκραγεί, ενώ απέφυγε να πει το παραμικρό στην παρατήρηση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ.Δ. Ασημακόπουλου ότι στον χώρο των μικρομεσαίων και ευρύτερα στην κοινωνία υφέρπει μια επικίνδυνη διάθεση που παραπέμπει στο θεατρικό έργο του ιταλού συγγραφέα Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Με προφανείς συνέπειες... Επίσης, ο κ. Παπαθανασίου σε αυτό το ιδιότυπο bras de fer προσπάθησε να πάρει το «πάνω χέρι», λέγοντας στους συνομιλητές του ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση να μην πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ- ο οποίος κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα-, λέγοντας πως «όποιον δεν πληρώνει, θα τον βάλω φυλακή» και ότι η «ΥΠΕΕ θα συνεχίσει τους ελέγχους», γιατί είναι προφανής η ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων που έχουν καταρρεύσει. Αλλά για την αυτοπεραίωση έδωσε την εντύπωση ότι εξετάζεται θετικά να αυξηθούν τα όρια υπαγωγής των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο καθεστώς από 300.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 600.000 ευρώ.

Ετσι, οι «λίστες» με τα αιτήματα που του παρέδωσαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των μικρομεσαίων παραπέμφθηκαν στο μέλλον...

Πηγή Το Βήμα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης