Αποτελέσματα live αναζήτησης

EE: Απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών από 1/1/2010

25 Αύγουστος 2009
  • Η απελευθέρωση του τριτογενούς τομέα, της παροχής υπηρεσιών, στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από 1/1/2010 προκαλεί ήδη κραδασμούς και προς το παρόν αντιρρήσεις ή έντονες επιφυλάξεις.
EE: Απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών από 1/1/2010                                             

    Η απελευθέρωση του τριτογενούς τομέα, της παροχής υπηρεσιών, στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από 1/1/2010 προκαλεί ήδη κραδασμούς και προς το παρόν αντιρρήσεις ή έντονες επιφυλάξεις.

    Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Αθ. Μπούρας τόνισε ότι η οδηγία 123/2006, που, στην πρώτη της μορφή, ήταν γνωστή ως οδηγία Μπολκενστάιν,είχε ξεσηκώσει εντονότατες αναταραχές και κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη,θα είναι από τον ερχόμενο χρόνο δεσμευτική για όλα τις χώρες - μέλη και θα αποσκοπεί: στην ελευθερία εγκατάστασης φυσικών και νομικών προσώπων (στον τριτογενή τομέα) και στην ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών, χωρίς εγκατάσταση.

    Στην πρώτη εκδοχή της εγκατάστασης, στόχος του σχετικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί θα είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για την πρόσβαση σε δραστηριότητες υπηρεσιών και η απαγόρευση κάθε ρύθμισης που θα δυσχεραίνει την εγκατάσταση. Παράλληλα,στο πλαίσιο των οργανωμένων ΚΕΠ της χώρας θα λειτουργήσουν και κέντρα υποδοχής επιχειρήσεων.

    Στις επίμονες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης ο κ.Μπούρας είπε ότι κατ'Α αρχήν περιλαμβάνονται στο πνεύμα της οδηγίας όλες οι υπηρεσίες, πλην αυτών που ρητώς θα απαγορεύονται και θα είναι ενδεικτικώς: χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες και δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, υπηρεσίες που προσφέρονται από γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας, υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, οπτικοακουστικές υπηρεσίες (και κινηματογράφος), δραστηριότητες που συνδέονται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας, ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές.

    Ο υφυπουργός απαντώντας στο ερώτημα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κα Αννας Φιλίνη,υπογράμμισε ότι τα κολλέγια και τα επαγγελματικά δικαιώματα καθώς και η παιδεία γενικώς ανήκουν στις εξαιρέσεις.

    Από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ οι Δημ.Κουσελάς, Ροδούλα Ζήση, Ανδ.Μακρυπίδης, Ε. Παπαχρήστος και Ηλ.Μπεριάτος εξέφρασαν σφοδρές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα έλθει η οδηγία με το νομοθέτημα της κυβέρνησης: «Δεν είμαστε αντίθετοι επί της αρχής, αλλά αντίθετοι σε μία αγορά που θα λειτουργεί χωρίς κανόνες», τόνισε ο κ.Κουσελάς, υπογραμμίζοντας ότι επί τρία χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε τον απαιτούμενο διάλογο,καθώς και τις απαιτούμενες μελέτες επιπτώσεων.

    Σύσσωμη η αντιπολίτευση έκρινε ότι η οδηγία αντιμετωπίζει σκοπίμως με ασάφεια ζητήματα όπως το πεδίο εφαρμογής και το δίκαιο που θα εφαρμοστεί: το δίκαιο της χώρας προέλευσης, ή το δίκαιο της χώρας υποδοχής;

    Ο κ. Μπούρας από την πλευρά του απάντησε ότι στο νομοσχέδιο που θα έλθει θα υπάρχουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για κατασφάλιση υπεροχής του εθνικού ελληνικού εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου.

    Η Αννα Φιλίνη (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι δεν ξεκαθαρίζονται οι τομείς εφαρμογής και εξέφρασε φόβο ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να περάσει μέσω της οδηγίας αυτής την κατάργηση της συνταγματικής απαγόρευσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια,ενώ δήλωσε ότι το κόμμα της αντιτίθεται στην οδηγία. Ευθύ όχι στην οδηγία και στο νόμο που θα έλθει,εξέφρασε ο Νικ. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ),χαρακτηρίζοντας ως υποκριτικούς τους φόβους που εκφράζονται:«Είναι η τελευταία πράξη της συνθήκης Μάαστριχτ. Μετά τα κεφάλαια, τα εμπορεύματα και τους εργαζομένους απομένει η απελευθέρωση και των υπηρεσιών», είπε.

    Την ανάγκη θωράκισης με την απαιτούμενη επιχειρηματολογία των υπηρεσιών που θα εξαιρεθούν,επεσήμανε ο Α.Ροντούλης (ΛΑΟΣ). Το 70% του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος των χωρών- μελών της ΕΕ οφείλεται στην παροχή υπηρεσιών. Αρα πρέπει να στηριχθεί η ενιαία αγορά υπηρεσιών προς όφελος εργαζομένων και καταναλωτών,είπε από τη ΝΔ ο Θεοδ.Καράογλου.

    - Δεν επιτρέπονται εκ νέου διαβουλεύσεις για οδηγίες που έχουν περάσει από συμβούλια των Βρυξελλών, απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Αθ. Μπούρας, γνωστοποιώντας ότι δεκαμελής ομάδα εξειδικευμένων νομικών επεξεργάζονται το νομοσχέδιο, ενώ για όλες τις απαιτούμενες διασφαλίσεις θα εκδοθούν προεδρικά διατάγματα και κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης