Αποτελέσματα live αναζήτησης

Β. Σπανάκης: Ερώτηση προς τον Υπ. Εσωτερικών για παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων στους Δήμους

26 Αύγουστου 2020 Σχόλια
Β. Σπανάκης: Ερώτηση προς τον Υπ. Εσωτερικών για παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων στους Δήμους
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σπανάκης: «Παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων στους Δήμους».

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων των κενών και των μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων στους Δήμους και την άμεση αποστολή από την ΑΑΔΕ emails και sms προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να ενημερωθούν για το εν λόγω δικαίωμά τους, ζητάει με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο, ο Βουλευτής Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης.

«Η δήλωση των παραπάνω μέτρων συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει δηλώσεις πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 23 εκ. τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, για να προχωρήσουν στην εν λόγω δήλωση οι ιδιοκτήτες των ακινήτων πρέπει να συνεργαστούν με μηχανικούς, λογιστές κ.α., γεγονός που δημιουργεί μία κωλυσιεργία στη διαδικασία, αφού η υγειονομική κρίση έχει επιφέρει πολλαπλές δυσκολίες», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Σπανάκης και επισημαίνει ότι «από την άλλη πλευρά η οποιαδήποτε παράταση της προθεσμίας δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στα Οικονομικά των Δήμων, αντιθέτως θα βελτιώσει αισθητά την εισπραξιμότητα τους. Επιπρόσθετα θα δώσει τη δυνατότητα να συντονιστούν καλύτερα η ΑΑΔΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Δήμοι της χώρας προκειμένου να αποσταλούν ενημερωτικά emails προς όλους τους φορολογούμενους-ιδιοκτήτες και να ολοκληρωθεί η σχετική αλληλογραφία μεταξύ Δήμων και ΔΕΔΔΗΕ».

Ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών, τονίζει πως η παράταση της προθεσμίας θα διευκολύνει τόσο τους εργαζόμενους των Δήμων όσο και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και ρωτάει τον κ. Υπουργό:

- Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην παράταση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι φορολογούμενοι για την δυνατότητα που έχουν να προβούν σε σχετική δήλωση;

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ
Βουλευτής Β3' Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς: τον Υπουργό Εσωτερικών
κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Θέμα: «Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων στους Δήμους»

Κύριε Υπουργέ,

σε λίγες ημέρες εκπνέει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων, των κενών και των μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί.

Η παράταση που έχει δοθεί λήγει εντός των θερινών διακοπών και συγκεκριμένα σε ημερομηνία που εκπνέουν και άλλες υποχρεώσεις των φορολογουμένων.

Η δήλωση των παραπάνω μέτρων συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει δηλώσεις πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 23 εκ. τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, για να προχωρήσουν στην εν λόγω δήλωση οι ιδιοκτήτες των ακινήτων πρέπει να συνεργαστούν με μηχανικούς, λογιστές κ.α., γεγονός που δημιουργεί μία κωλυσιεργία στη διαδικασία, αφού η υγειονομική κρίση έχει επιφέρει πολλαπλές δυσκολίες.

Από την άλλη πλευρά η οποιαδήποτε παράταση της προθεσμίας δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στα Οικονομικά των Δήμων, αντιθέτως θα βελτιώσει αισθητά την εισπραξιμότητα τους. Επιπρόσθετα θα δώσει τη δυνατότητα να συντονιστούν καλύτερα η ΑΑΔΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Δήμοι της χώρας προκειμένου να αποσταλούν ενημερωτικά emails προς όλους τους φορολογούμενους-ιδιοκτήτες και να ολοκληρωθεί η σχετική αλληλογραφία μεταξύ Δήμων και ΔΕΔΔΗΕ.

Να σημειωθεί ότι η παράταση αποτελεί αίτημα σημαντικών Ομοσπονδιών της χώρας, όπως είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) που έχει αποστείλει σχετική επιστολή.

Επειδή η παράταση της προθεσμίας θα διευκολύνει τόσο τους εργαζόμενους των Δήμων όσο και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Επειδή η υγειονομική κρίση δημιουργεί καθημερινά δυσλειτουργίες που επιβάλουν την παράταση αυτή.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί όλοι οι ιδιοκτήτες μέσω emails ή sms από την ΑΑΔΕ για το δικαίωμα που έχουν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην παράταση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι φορολογούμενοι για την δυνατότητα που έχουν να προβούν στη σχετική δήλωση;



Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης